Wpis z mikrobloga

#orange
Zdaje się, że Orange znowu coś knuje. Mam z nimi umowę o internet, telefon i całą resztę i teraz przysłali mi maila, że podnoszą cenę o jakieś 5zł w związku z inflacją. Tylko że w mojej umowie nie ma słowa o podwyżkach inflacyjnych, była podpisywana kilka lat temu jak jeszcze o inflacji nikt nie słyszał. Nawet opis zmian brzmi szemranie, bo nie powołują się na żaden punkt z umowy:
"Zmianę ceny wprowadzamy na podstawie warunków umownych [1]. Zgodnie z nimi opłaty możemy zmienić do 6 miesięcy od dnia ogłoszenia wskaźnika inflacji na stronie internetowej GUS."

Czy ktoś z was wie może czy oni mają takie prawo wynikające z jakiejś ustawy lub innego aktu prawnego, czy po prostu próbują szukać jeleni którzy nie złożą reklamacji? Mi to wygląda na #oszukujo , ale nie chcę przedwcześnie kręcić Małysza. Pierwszy raz dostałem takie pismo.
njay - #orange 
Zdaje się, że Orange znowu coś knuje. Mam z nimi umowę o internet, te...

źródło: 1000017778

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wypiek
  • 0
@Xatal A kiedy podpisywałeś umowę? Masz taki zapis w umowie, że mogą podwyższyć? Ja swoją przewertowałem i ani słowa o tym
  • Odpowiedz
umowe podpisywalem 8 lat temu, lece na bezterminowej nowej nie podpisywalem - nie wiem czy jest taki punkt
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@Xatal No to ciebie też w bambuko zdaje się robią. Ja będę składał reklamację, żeby wskazali punkt w umowie, który umożliwia im zmianę cen
  • Odpowiedz
@njay: Dzwoniłem w tej sprawie to będzie 3,6% od kwoty która płacisz - tam w piśmie jest bez rabatów - zgoda telemarketowa , e faktura itd
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 1
@Xatal Znalazłem w internecie też informację, że co prawda nie ma w umowie o tym słowa, ale faktycznie w październiku/listopadzie 2024 weszło nowe prawo i na początku października wysyłali e-maile zmieniające jednostronnie umowy. Teraz faktycznie jak inflacja jest co najmniej 3.5% to mogą sobie podwyższyć.
https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/Podwy%C5%BCka-abonamentu-o-wska%C5%BAnik-inflacyjny-mimo-%C5%BCe-nie-mam-tego-w/td-p/456195
  • Odpowiedz