Wpis z mikrobloga

W końcu!! Doczekaliśmy się zmian, które mają realną szansę ukrócić drogowe piractwo. Od dziś wchodzą NAJOSTRZEJSZE przepisy drogowe od lat!
- Rażąca prędkość + zagrożenie życia = WIĘZIENIE (do 5 lat)
- Nielegalne wyścigi = przestępstwo
- Jazda mimo zakazu = dożywotnia utrata prawa jazdy
- Drift na drodze = mandaty do 5000 zł + utrata prawka
- +50 km/h także POZA MIASTEM = 3 miesiące bez prawa jazdy
- Punktów karnych za ciężkie wykroczenia nie da się już skasować.
Czy to wystarczy, by było bezpieczniej? Miejmy nadzieję, że widmo surowych kar ostudzi głowy "szybkich i wściekłych".
#motoryzacja #polskiedrogi #przepisy #policja #drogi
CiastozTruskawkami - W końcu!! Doczekaliśmy się zmian, które mają realną szansę ukróc...

źródło: obraz

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ciasto_z_Truskawkami: O tylu lat to samo, walka z piractwem, pijanymi kierowcami, nieuchronność kary. A później takie kwiatki : Były szef Urzędu Morskiego w Darłowie prowadził auto mając 1,8 promila. Sędzia umorzyła postępowanie i nie zabrała mu nawet prawa jazdy. Po materiale brd24.pl prokuratura zaskarży tę decyzję.
  • Odpowiedz
- Rażąca prędkość + zagrożenie życia = WIĘZIENIE (do 5 lat)

@Ciasto_z_Truskawkami: A mamy gdzies definicje co to jest "razaca"? Czy to bedzie uznaniowe i jeden sad stwierdzi ze +30 to juz jest razacem a inny ze dopiero od +70 jest razace.

- Jazda mimo zakazu = dożywotnia utrata prawa
gorzki99 - >- Rażąca prędkość + zagrożenie życia = WIĘZIENIE (do 5 lat)

@CiastozTrus...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Ciasto_z_Truskawkami: 20 lat jeżdżę samochodem i jedyny mandat jaki dostałem to dla tego że nie zauważyłem znaku zakazu skrętu, po prostu go nie zauważyłem.
Nie jeżdżę do kościoła raz w tygodniu, pokonuje miesięcznie około 1200km samej jazdy po mieście (praca zakupy) + ok 500km jak jadę 2x w miesiącu w góry. Sporo też jeżdżę po Słowacji i Czechach bo mieszkam blisko granicy. Tam też mandatu nie dostałem. Przekraczam prędkość tylko
  • Odpowiedz
- Nielegalne wyścigi = przestępstwo

@Ciasto_z_Truskawkami: Ale wiesz że jak koledzy jadą polatać 200 po mieście (sporo takich filmów jest wrzucanych w internet) to to żaden "nielegalny wyścig" nie jest, bo nie ma "elementu rywalizacji".

Z kolei jak pojedziesz na towarzyskie spotkanie, a podczas parkowania na wysokim krawężniku, robiąc "wykrzyż" uniesie się tylne koło, to wtedy owszem właśnie wziąłeś udział w "nielegalnym wyścigu" i możesz iść na 5 lat do więzienia
  • Odpowiedz
@Ciasto_z_Truskawkami: konfiskata samochodu to kiełbasa dla kapeluszy i "turbobezpiecznych" komuchów xD

No ale dalej, ważne że MAJTCZAKKKKK musiałby zapłacić tam bańkę czy ile to M850 kosztowało.
Za jedno auto, BO BOGATEMU POKAŻOM AHAHAHA, NA BIEDNEGO NIE TRAFIŁO

Za to taki przeciętny mateosz jak wypieprzy w ludzi na przejściu, ALE GRUZEM ZA 1000PLN, po prostu kupi
  • Odpowiedz
A mamy gdzies definicje co to jest "razaca"? Czy to bedzie uznaniowe i jeden sad stwierdzi ze +30 to juz jest razacem a inny ze dopiero od +70 jest razace.

@gorzki99: Z tego co pamiętam to były wymienione. W praktyce nie jest tego aż tak dużo. Trzeba się postarać. Np. to zabranie prawka na 3 miesiące za 50+ poza terenem zabudowanym to tylko na drogach jedno jezdniowych - uzasadnieniem było
  • Odpowiedz
@Ciasto_z_Truskawkami: kolejne prawo pisane na kolanie xD
Jak mam auto przystosowane do jazdy 400km/h to 200 nie wydaje się być rażące.
Jaka jest definicja driftu, nielegalnego wyścigu i ciężkiego wykroczenia?
W ogóle wykroczenia dzielą się na lekkie i ciężkie? Myślałem, że lekkie to są wykroczenia, a ciężkie to przestępstwa.
Nie bronie zjebów w samochodach, ale takie prawo to jest plaster na dupę, a nie prawo.
Walenie zwykłych kierowców się zwiększy,
  • Odpowiedz
Z tego co pamiętam to były wymienione

@remul: Daj ustawe/rozporzorzenie ktore ma taka defiicje.

I eby byla jasnosc - nie atakuje Ciebie tylko debili ktorzy tworza prawo.
  • Odpowiedz
@Ciasto_z_Truskawkami

Jazda mimo zakazu = dożywotnia utrata prawa jazdy

To sie musi udac, bo przeciez odbierajac prawo jazdy odbierasz rowniez zdolnosc prowadzenia XD

Tak pieknie brzmiace jak dozywotni zakaz prowadzenia gdzie zbierasz jak vouchery do biedry XD
  • Odpowiedz
@Ciasto_z_Truskawkami: szkoda, że nie ma już w Polsce Trybunału Konstytucyjnego, żeby ktoś w końcu powiedział ustawodawcy, że przeginają i to są kary nieproporcjonalne do przewinień xd ten drift to nie wiem jakie niby zagrożenie powodował
  • Odpowiedz
A mamy gdzies definicje co to jest "razaca"?

@gorzki99: Definicja leży obok definicji słowa "bezpośrednio" w kwestii wyprzedzania przed przejściem dla pieszych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak zwykle interpretacja zależy od tego kto karę będzie nakładał
  • Odpowiedz