Wpis z mikrobloga

Kurde Mirki, rozum walczy z sercem co robić, może dorzucicie jakieś argumenty.
Pierwotny plan, te 2-3msce temu był taki żeby przejść na AM5 z Intela, kupić 7800/9800x3d i polować na grafikę typu 5070ti w dobrej cenie.
Przy cenach grafiki już wiadomo że to się nie wydarzy wiec zostaje na 5070. Niedawno dokupiłem procka 7500x3d za 850zł co wydaje się być dobrą ceną. Chciałem dokupić płytę B850 z oficjalnego sklepu MSI (chce spożytkować kody rabatowe i podarunkowe), celowałbym w tomahawka za ok 700zł, Edge za 720 (jeśli wróci w takiej cenie) lub ewentualnie x870 gaming (w sumie nie wiem czy x870 ma w ogóle sens) {serce}
Z drugiej strony skoro zostanę dłuższy czas na 5070 to myślę że nic wydajniejszego niż obecne 12400 mi niepotrzebne. {Rozum}
Myślicie że istnieją jakieś scenariusz w których przejście na AM5 już teraz ma jakiś sens?
PS. RAM już mam 😊
#pcmasterrace #komputery
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@snsj: Bez sensu zupełnie taki upgrade. Wydasz siana pewnie z 1,5k a ugrasz ledwo co. Ja bym został na tym co jest i za rok-dwa sobie czegoś nowszego szukał. 7500X3D jak już masz to ewentualnie dokup płytę, intela opchnij i zostań na 5070 bo to i tak nie jest jeszcze aż tak zła karta, a może lepszy CPU doda trochę FPS. Zmiana na AM5 ma taki plus, że na tą
  • Odpowiedz
  • 0
@snsj: jak masz procka i ram to co za pytanie czy ma to sens? kup mobo i po ptokach, ewentualnie sprzedaj ram i procek i kup 5070ti, platformę zmienisz później, 12400 aż tak nie będzie bottleneckował, w sensie będzie, ale nie tragicznie, poza tym spoko możesz sobie lepszego procka wsadzić do tego LGA1700
  • Odpowiedz
Niedawno dokupiłem procka 7500x3d za 850zł co wydaje się być dobrą ceną

@snsj: tak, bardzo dobra!

Z drugiej strony skoro zostanę dłuższy czas na 5070 to myślę że nic wydajniejszego niż obecne 12400 mi niepotrzebne.
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l: jeśli już gram to w 3440x1440, w tej rozdzialce 12400 nie jest chyba jeszcze problemem. Dodatkowo to grablnie wygląda tak że przez pół roku nic nie odpale. Ryzena mogę jescze zwrócić. 5070ti polowałem na cenę poniżej 3500 za jakis fajny model. Teraz nie chce kupować bo czułbym się zrobiony bez mydła przez AI xd.
No i ja nie ścigam fpsow. Po prostu chciałem sobie coś złożyć :D
  • Odpowiedz