Wpis z mikrobloga

@SmutnyZabownik: Bo terapeutę trzeba umieć znaleźć i go zweryfikować. Nie każdy nurt ci podejdzie. Mi udało się za 3 razem i po sesjach z facetami, dopiero kobieta przed po 50 sprawiła że poczułem się odpowiednio aby zajrzeć w siebie tak naprawdę. Terapeuta zna twoje najgłębsze sekrety, więc może być bliższy niż partnerka. To mi wiele otworzyło i pomogło mi zintegrować wiele rzeczy i rzeczywiście po tym łatwiej mi nawiązywać kontakty
  • Odpowiedz
@SmutnyZabownik: Terapia jest jak praca z trenerem personalnym. Nie zmieni ciebie wbrew tobie. Trzeba chcieć zmiany. Jak chcesz iść na terapię żeby pośmiać się z Julek, copium i wychwalać kwadratowe szczęki to raczej nie warto. Pieniądze w błoto.
  • Odpowiedz
@teo-stel:

Bo terapeutę trzeba umieć znaleźć i go zweryfikować.

Super opcja bulwo, zwłaszcza dla osób w kryzysie i z problemami. Mam latać po różnych nurtach, robić testy terapeutom, weryfikować ich kwalifikacje, przepłacać za ich pie*dolenie 300zł/h, i potem ten "dobry" terapeuta będzie ciągnąć hajs za odkręcanie błędów, które narobili poprzedni "fachowcy". Co to jest, chałtury w budowlance czy poważna instytucja?
  • Odpowiedz
3. mimo tworzenia całych cywilizacji i ogromnego rozwoju rasy ludzkiej dalej jesteśmy podatni na najbardziej prymitywne cechy

@SmutnyZabownik: no dziwne jak człowiek odkąd można wyróżnić homo sapiens sapiens to właściwie w żaden sposób się nie zmienił genotypowo, jedynie fenotypowo bo ma dzisiaj więcej żarcia i relatywnie odpoczynku fizycznego. A tak to czy 10 tysięcy lat temu czy 100 czy 300 tysięcy to nadal ci sami ludzie tak samo myślący xd.
  • Odpowiedz
@Fala_Magnezu: IMO Psychoterapeuty nie znajduje sie do pomocy na juz w kryzysie, ale do pomocy w roziwazaniu w dlugowystepujacym problemie ktory cie blokuje i zamyka na swiat. W sprawach pilnych i kryzysowych jest psychiatria. Kto jednak czuje, ze chce popracowac nad swoimi blokadami i ograniczeniami psyche wtedy wypadaloby sie troche dowiedziec i dobrac odpowiednio szkole psychoterapii (to po pierwsze). Po drugie spotykasz sie z kims przykim czujesz sie komfortowo.Cos jak
  • Odpowiedz
@dmochu093: terapia jest od samozrozumienia, a trener jest od przebudowania. Terapia w przeciwienstwi do trenera nie da ci gotowych rozwiazan, a dobry trener juz tak. Terapeuta nie moze ci doradzic, pozmoze cie naprowadzic na bledy poznawcze, abys sam je odkryl. Trener cie "jebnie" w twarz i powie gdzie cie p------o. Jednak o dobrego trenera gorzej niz o dobrego terapeute.
  • Odpowiedz
Najlepsza terapia to ograniczenie internetu

@Kryskamatyska: to dopiero na kolejnym etapie. Na etapie OP-a zadziała to ze szkodą dla niego. Tak jak rzekomo no-fop pomaga wszystkim mężczyznom, co jest nieprawdą.

@SmutnyZabownik nie czytałem całego postu, zatrzymałem się na 4/10. 4/10 to jest coś, co możesz podciągnąć. Jeśli faktycznie masz duże problemy, to musisz się pogodzic, że nie będziesz miał topowej laski do związku. Pocieszenie jest takie, że niemal zawsze
  • Odpowiedz
ja myślę, że odstawienie internetu dużo daje, bo nie czytasz tyłu głupot typu liczy się tylko wygląd etc. Walić ten wygląd. S--s w sumie też whatever.

@Kryskamatyska: spamowanie tym to głupota, zgoda. Samo hasło to niestety prawda. Jak się to zrozumie, warto przynajmniej ograniczyć słuchanie głupot, siedzenie w toksycznych miejscach.

Ja np. mam laskę, która rozumnie mnie jak nikt inny i potrafi jednym zdaniem uspokoić cały mój układ nerwowy. No ale do
  • Odpowiedz
@PowiatowyBanan: Też zależy, u mnie np. wszystkie były poznane przez komunikator (nierandkowy) albo gierkę, a potem okazywało się, że są co najmniej średnie, a ta obecna w sumie ładna.

Ciekawe jest to w sumie, bo z jednej strony Internet przeszkadza przez standardy insta/p---o, a z drugiej możesz przypadkiem wpaść na fajną na głupim discordzie xD
  • Odpowiedz
@P4ncak3: współczuję. Z pierwszym miałem 3 sesje. Z drugim dwie. Za trzecim razem pykło. Miałem najwidoczniej sporo szczęścia. Jednak ja nie lubię marnować czasu i do każdej rozmowy się przygotowywałem i wypracowałem sobie kwestionariusz. Nawet teraz jak spotykam kogoś kto się zajmuje tymi tematami mam jedno które muszę zadać i wielu odpowiada w sposób który mi nie pasuje.

Obecnie bym wybrał inną szkołę, ale to już inny temat b
  • Odpowiedz