Wpis z mikrobloga

#wietnam #hagiangloop #hanoi #prawojazdy #motocykle
Siema! Wybieram się na początku maja do Wietnamu na HaGiang loop. Mam w planach wynająć skuter (najlepiej 125cc) i przejechać pętlę w 4 dni wracając do HaGiang.

Mam polskie prawko AM, B1, B, przed wyjazdem wyrobie sobie międzynarodowe. Czy ktoś kojarzy jak wygląda sprawa z brakiem kat. A na prawku i wynajęciu motoru? To jest na zasadzie "odkładam kasę na łapówki" czy raczej 2026 to już nie tak prosto jak piszą w internetach parę lat temu?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Cruel: mega chętnie przyjmę wszystkie polecajki. Dzięki. Muszę wygrzebać jakie to są kwoty za mandaty. A orientujesz się czy mniejsze pojemności jak 50cc są dozwolone na AM z PL?
  • Odpowiedz
@kilah: wywiniesz się od mandatu tylko pełnym A plus międzynarodowym prawkiem. Nieważne na czym będziesz jechał. Jak gadałem z ludźmi co płacili to dwa/trzy razy musisz zapłacić, chyba ze masz kilka godzin na negocjacje, taki system. Dochodzi do takich absurdów, że po zapłaceniu jesteś nietykalny przez 24 albo 48h żeby kasować ale nie odstraszać. Na tym loopie mają 'osobny taryfikator', pierwsze co pytają to skąd jesteś, polska to jedna z
  • Odpowiedz
@kilah: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1bWX_MxurNoo_wNN3-Gh55F_omTUcIz0&usp=sharing
Zaznaczyem wypożyczalnię osobno.
Też jest osobno zaznaczony hotel chłop jest męczący na dłuższą metę ale opowie o każdym zakamarku w okolicy, nawet podjedzie i pokaże, w który zjazd zjechać żeby się wbić.
Bardzo polecam odbić na: Bảo Lạc, Cao Bằng, Vietnam. Nie ma tam nic szczególnego, mieścina na końcu d--y ale tą drogą standardowe wycieczki nie jeżdżą. Super przyjemnie.
Ogólnie bardzo polecam zjeżdzać w każdą możliwą stronę ze zwykłęgo
Cruel - @kilah: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1bWXMxurNoowNN3-Gh55F_omTUcIz0...

źródło: IMG20241115201304

Pobierz
  • Odpowiedz
@kilah: W Tajlandii przechodzi tylko pełna kat. A na prawku międzynarodowym + niektóre wypożyczalnie wymagają wykupienia (niekoniecznie u nich) ubezpieczenia zdrowotnego co najmniej na okres wynajmu. Policja sobie tam też zrobiła biznes łapiąc turystów i sprawdzając czy każdy z nich ma odpowiednie uprawnienia
  • Odpowiedz