Wpis z mikrobloga

✨️ Jak znaleźć pracę jako grafik w dużym mieście?
Mirki i Mirabelki, mam problem z #bezrobocie. Jestem grafikiem przed 30-tką, mieszkam w dużym mieście, wysyłam setki CV i nawet nie mam zaproszeń na rozmowy. Ja oczywiście wiem, że konkurencja jest duża, ale też bez przesady, bo mam ok. 2-letnie doświadczenie pracy w dużym biznesowym środowisku, do tego wykształcenie kierunkowe. CV dopracowałem ze specjalistami od rekrutacji i jest naprawdę wymuskane (portfolio oczywiście też, choć to rzecz gustu). Dodam, że ja nie wysyłam gdzie popadnie ogłoszeń, tylko do tych, gdzie realnie spełniam wymagania. Poza tradycyjnym graphic designem w CV mam wpisane też umiejętności motion, UX/UI itp. (na te stanowiska nie aplikuje, ale dowód na to, że jestem ambitny i się rozwijam). Totalnie nie wiem co robić, bo mam naprawdę niskie wymagania finansowe i mogę nawet pracować w jakimś #januszex, byle mieć na te rachunki...

Wiem, że desperacja, ale nigdzie indziej nie mam doświadczenia. Nawet w pracy w sklepach mnie odrzucają, bo przecież tam zawsze znajdzie się ktoś z doświadczeniem sklepowym i będzie lepszy niż ja. A z innych "prostych" prac jestem skreślany, bo mam background biurowy i wszyscy zakładają, że zaraz ucieknę.

Rzekomo tak trudno znaleźć wartościowych pracowników, a wiem jak ja pracuję i trudno znaleźć tak zaangażowaną osobę. Nie mam pojęcia co jest moim problemem teraz. Czy naprawdę dziś żeby mieć pracę trzeba mieć znajomości?

Chętnie przyjmę porady, albo nawet kontakty do osób, które prace oferują... Jeśli nie w branży, to jakąkolwiek, która nie jest ciężką fizyczną i nie wymaga intensywnego kontaktu z klientem (call center, handlowcy).

#praca #pracbaza #grafik #warszawa #rekrutacja #rekrutacje #design #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie mam "dobrej" i uniwersalnej rady, niemniej - jeśli jesteś w stanie zmniejszyć wymagania finansowe (nie mówię tu o minimalnej, ale o rzeczywistej "poniżej średniej rynkowej") to podejrzewam że mógłbyś próbować bezpośredniego kontaktu ze startupami/inkubatorami - nie mają mnóstwa kasy, ale w fazie gdzie już mają jakiś "proof of concept", mogą zacząć planować reklamę i wchodzenie w rynek. Powodzenia.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wyrafinowany-odkrywca-61: Kierunkowe wykształcenie nie ma znaczenia. Przede wszystkim musisz mieć gadane, obracać HRowa, naobiecywac, śmiać się do żartów i dobrze wyglądać. Liczy się też szczęście. W poprzedniej firmie w której byłem nie wzięli chłopaka po studiach kierunkowych i stażu ale wzięli dziewczynę po ochronie środowiska i bez stażu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Współczuję wszystkim ale takie są realia. To że macie studia, certyfikat, staż nie daje wam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

wyrafinowany-odkrywca-61: Kierunkowe wykształcenie nie ma znaczenia. Przede wszystkim musisz mieć gadane, obracać HRowa, naobiecywac, śmiać się do żartów i dobrze wyglądać. Liczy się też szczęście. W poprzedniej firmie w której byłem nie wzięli chłopaka po studiach kierunkowych i stażu ale wzięli dziewczynę po ochronie środowiska i bez stażu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Współczuję wszystkim ale takie są realia. To że macie studia, certyfikat, staż nie
  • Odpowiedz