Wpis z mikrobloga

#gielda Minimalna federalna w USA po aktualnym kursie $7,25= 25,45 PLN. Minimalna w Polsce 31,40 PLN. American dream ale nie dla przeciętniaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Misiek636r: @dzaro-dzaroslawski Kalifornia to nie tylko LA i SF, są tam też dużo tańsze miasta, gdzie robak z mcdo będzie żył lepiej od statystycznego Polaka.
Co do leczenia duże korporacje dają ubezpiecznie i ACA (Affordable Care Act) zapewnia leczenie raka, lekarze są dostępni od ręki i nawet leki są pokrywane z ubezpieczenia. Kłóciłbym się, ale jeśli pracujesz w stanach legalnie i full-time to masz lepszą opiekę zdrowotną, niż w
  • Odpowiedz
Ale mit o służbie zdrowia w USA jest na wykopie powielany od lat

@perfumowyswir: aha

They found that an estimated 41 percent of American adults (~107 million people) carried some form of medical debt and that 24 percent of American adults (~62 million people) had medical debt that was past due or that they were unable to pay. Among those with medical debt, nearly half (44 percent) reported owing at
  • Odpowiedz
@Hieronim_Berelek: bo nie płacą ubezpieczeń, nie wiem co jest lepsze.
Gdyby u nas składki były opcjonalne mielibyśmy ten sam problem.
Osobiście wolałbym nie płacić ZUS, bo wiem, że sam zagospodaruje to lepiej, ale w skali kraju mały procent myśli o tym co będzie jutro.
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: przecież to nie dotyczy tylko nieubezpieczonych, ale i ubezpieczonych. Ubezpieczenie w USA przecież nie pokrywa zazwyczaj wszystkiego + jest wkład własny.

"Osobiście wolałbym nie płacić ZUS, bo wiem, że sam zagospodaruje to lepiej," - pomyślał każdy xD

Even though more than 90 percent of US residents have some type of health

insurance coverage, and even after the ACA cut the uninsured rate
  • Odpowiedz
@Misiek636r: Tyle że federalna minimalna to relikt - większość stanów ma wyższą, w Kalifornii to $16. Ale fakt, jak dodasz koszty zdrowia i mieszkania to polski "biedak" często wychodzi lepiej niż amerykański "klasa średnia". American dream wygląda inaczej z Excela niż z Netflixa.
  • Odpowiedz
średnie zarobki w mak donaldzie w Kalifornii to $54,632 rocznie

@perfumowyswir: tam chleb kosztuje 15 dolarów za bochenek, więc te 4,5k przed opodatkowaniem i ubezpieczeniem brzmi śmiesznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bartton: chyba, że jesteś samozatrudniony całe życie jak ja. Do ZUS płacę miesięcznie 2800 zł, nie korzystam ze zwolnień, bo się nie kalkuluje, a emeryturę dostanę minimalną. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
najdroższy chleb w USA jest właśnie w Kalifornii, średnia cena 4$

@perfumowyswir: to cena "chleba". Ja wiem, że oni tam tak jedzą, ale normalne pieczywo to miliony monet
  • Odpowiedz
@Ogau: „chleb” w wallmart to circa 1.6$, benzyna 1.13$ za litr w tym drogim do życia stanie, domy i auta tańsze niż w Polsce. Ja tam bym wolał być nawet i przeciętniakiem w US ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz