Wpis z mikrobloga

#googlehome #smarthome
P------ę, wywalam wszystkie te smart gówna do śmieci, bo już nie wyczymie.
Kiedyś wszystko legancko śmigało, na komendę włączałem i wyłączałem światła, grzejniki, muzykę. Teraz nic k---a nie działa. Mam 4 google mini, 2 google home i 2 te "tablety" i jedyne co działa to opcja cyfrowej ramki na zdjęcia i muzyka że Spotify jak sobie ręcznie włączę w telefonie i połącze z wybranym głośnikiem, jak k---a głośniki bluetooth w 2010 roku xD
Google ubija system, shitification na całego, żeby bohatersko rozwiązać tę błędy abonamentem, który pewnie zaraz wprowadzi. Głupie k----e.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 19
@wcfilmowe: dlatego stosuje się lokalne rozwiązania jak home assistant :), jak coś do działania potrzebuje internetu to mija się to z celem (jak mowa o smarthome).
  • Odpowiedz
Google ubija system, shitification na całego, żeby bohatersko rozwiązać tę błędy abonamentem, który pewnie zaraz wprowadzi. Głupie k----e.

@wcfilmowe: kasuja googlehome?
  • Odpowiedz
@wcfilmowe: @lobo: o ja z Home Assistant wyciągnąłem encję do Google Home i sterowanie głosowe ładnie działa (nie ma lagów ja w oparciu o sterowanie w HA). :)

Teraz nic k---a nie działa.

Ale co konkretnie? Z moich obserwacji na przestrzeni lat wszystko działa jak działało.
  • Odpowiedz
@lobo: @wcfilmowe ja tak miałem z enki - tą apką i sprzętem na zigbee z leroy merlin.

Działało, działało, aż pewnego dnia wszystko c--j strzelił- ta ichnia bramka co chwila się rozpinała z ich usługą. Mówię dobra jedna się zepsuła, 100zł nie majątek, kupię drugą.
Druga robi dokładnie to samo xD

O się zapieniłem- rpi już miałem co prawda 3b+, ale z kontenerami sobie radzi. Na tym HA i
  • Odpowiedz
@wcfilmowe: postaw sobie lokalnie i nie marudź. Ja używam HomeKita z 2 homepodami + Philips Hue + Homebridge na Raspberry Pi i wszystko śmiga. Wiele rzeczy, które wymagały internetu przerobiłem dzięki Homebridge aby śmigały tylko lokalnie.

Wiadomo że to nie jest robota na 5 minut ale daje dużo satysfakcji jak działa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@helghast: @LM317K No i do tego jakiś wireguard by się przydał, w ostateczności jak ktoś lubi nostalgię i ból, to OpenVPN. Przez WG mam dostęp do światła, klimy, ogrzewania z każdego miejsca z internetem, do tego dekoder sat w drugą stronę też idzie.
  • Odpowiedz
@tellet: ja też ale z poziomu HomeKit i bez wireguarda. HomeAssistnata nie chciało mi się konfigurować bo już byłem wsiąknięty w HomeKita, nie jest najlepszy ale działa
  • Odpowiedz
  • 0
@Anakee: przecież od minimum 5 lat to nie jest rozwijane. Chcą teraz od nowa stawiać na Gemini, a to ubić.

@helghast no spoko, tylko że z tego co piszecie to rozumiem tyle samo co z suahili bym zrozumiał xD muszę usiąść i ogarnąć temat, a nie chce mi się, do tej pory byłem prostym cepem, który kupił i działało. Tylko, że firmie się odwidziało i nie działa, co mnie
  • Odpowiedz
@wcfilmowe: HomeKit też nie jest rozwijany jak na razie ale działa stabilnie. Jak chcesz się bawić to poczytaj, druga opcja to wydać kasę i kupić coś droższego żeby działało znowu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz