Wpis z mikrobloga

powiedźcie, że to troll

@dwojra: Uważam, że to wcale nie jest troll. Generalnie całkiem spora część Polaków w USA przez bardzo długi czas żyła właśnie w ten sposób. Inną kwestią jest to, że nie bycie odstrzelonym to raczej kwestia szczęścia/miejsca w którym tam mieszkasz a nie to, że nie wchodziło się w drogę służbom. Policja raczej nie chodzi i nie strzela do każdego za darmo, ale dostać przez przypadek będąc
  • Odpowiedz
@dwojra: Chłop dymał 20 godzin na dobę pracując na czarno i pewnie w listach do rodziny w Polsce pisał jak tu jest cudownie American Dream nie to co w Polsce
  • Odpowiedz
  • 4
@dwojra z---------ć w USA po 20h dziennie jako nielegals bez prawa do urlopu, bez ubezpieczenia i prawa do emerytury (jeśli jej sobie sam nie opłacę)

To ja wolę pracować w Polsce xD
  • Odpowiedz
36 lat przestrzegania prawa, tylko 15 lat nielegalnego pobytu. Matematyka sprawdza się, logika niekoniecznie. Ciekawe ile lat legalnie jeździł bez prawa jazdy.
  • Odpowiedz
@dwojra: ja musiałem wstawać rano o dziesiątej w nocy, pół godziny przed pójściem spać, zjeść bryłę zimnej trucizny, pracować dwadzieścia dziewięć godzin dziennie w przędzalni i płacić właścicielowi młyna za pozwolenie aby przychodzić do pracy, a kiedy wracaliśmy do domu… nasz ojciec zabijał nas i tańczył na naszych grobach, śpiewając "halleluyah”
  • Odpowiedz
@dwojra: No ale to jego wina, że u anglosasów jest b----l? W latach 90'tych to była jedyna możliwość awansu społecznego, wyjechać z Łomży czy Kutna na wycieczkę do Meksyku i wrócić po 8 latach albo nie wracać. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@manikcs: A to nielegalni w USA nie rozliczają się z podatków?

@dwojra: Nie musi być trollem. Trzeba po prostu spróbować zrozumieć jego perspektywę. On nie posiadał zalegalizowanego pobytu, ale pracował i płacił podatki. Być może nie miał jak zalegalizować pobytu z nieznanych mi przyczyn, ale nikomu krzywdy nie robił, więc postrzega siebie jako człowieka względnie uczciwego.
Takich ludzi są pewnie setki tysięcy jak nie miliony.
  • Odpowiedz
@manikcs

@dwojra: byłem nielegalnie, płaciłem podatki. Ach te schizowe historie

To nie jest niemożliwe, w stanach będąc nielegalnym imigrantem możesz założyć legalną działalność gospodarczą. Kraj z kartonu i z zerową cyfryzacją.
  • Odpowiedz