Wpis z mikrobloga

Pytam w nawiązaniu do wpisu użytkownika @Dequstator - Macie jakieś ulubione cytaty/fragmenty z wierszy, albo całościowo z literatury? U mnie dużo do wyboru, więc ograniczę się do tego, który najbardziej tkwi mi w głowie, ale jeśli jeden konkretny najbardziej zapada wam w pamięć, to proszę podawać. U mnie z Herbertowskiej Twórczości najbardziej zapadł w pamięć:

Patrz pani i podziwiaj choćby wodę, starczy ci na długo. Przypatruj się gwiazdom, ptakom, żywiołom; śledź rozrost drzew, wsłuchaj się w wichry, pij wonie i barwy, a wszędzie znajdziesz cuda niesłychane, wiecznie trwające, doświadczysz rozkoszy niewypowiedzianych. Wystarczy ci to zupełnie za życie wśród ludzi. Nie patrz tylko okiem pospolitka; bo wtedy najpiękniejszy śpiew ptaków będzie krzykiem; najwspanialsze lasy - opałem; w zwierzętach zobaczysz tylko mięso na pokarm; w łąkach - siano; bo wtedy zamiast czuć, będziesz obrachowywać.
- Wszyscy są takimi.
- Jest niewielu, którzy z księgi przyrody czytają i biorą dla siebie pokarm żywota.

#przegryw
WiejskiFilozof - Pytam w nawiązaniu do wpisu użytkownika @Dequstator - Macie jakieś u...

źródło: read-like-pepe-pepe

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Macie jakieś ulubione cytaty/fragmenty z wierszy, albo całościowo z literatury?

@WiejskiFilozof: Ja cały folder mam, tu taki jeden przykładowy:
"Dociekają mądrzy, badają wysokości nieba, szerokości ziemi i głębokości morza. Poszczególne rzeczy rozważają, wszystkie objaśniają, zawsze się uczą, aby się nauczyć. Cóż jednak w tym znajdują, jak nie wysiłek, smutek i udręczenie ducha? Poznał to przez doświadczenie ten, który powiedział: „przyłożyłem serce moje, abym poznał mądrość i umiejętność, błędy i głupstwo.
  • Odpowiedz
@WiejskiFilozof: "Ścieżkę człowieka prawego ze wszech stron otacza
Niesprawiedliwość samolubnych
I tyrania złych ludzi.
Błogosławiony, kto w imię miłości bliźniego i dobrej wiary
Prowadzi słabych przez dolinę ciemności,
Bo prawdziwie strzeże on brata swego i odnajduje
  • Odpowiedz
Albo pozostaje włóczyć się bez celu, co robię, albo - porozmawiać z Kimś. Ale nie ma z kim! Trzeba łykać to wszystko samemu, przetrawiać samemu. A czasem tak chciałbym do kogoś mówić naprawdę – jak małe dziecko. A przecież, kiedy mam mówić, zmieniam wszystko w żart, i nic nie mówię. Słów mi brakuje - tylko ciągła niepewność, żeby się nie obnażyć zanadto, żeby nie zdradzić, co się myśli naprawdę. Duma jakaś idiotyczna,
  • Odpowiedz
@WiejskiFilozof: Wrzuć ten sam wpis jutro wczesnym wieczorem bez tagu, myślę że warto, na razie zostawię tylko końcówkę „Pokoju samobójcy” Szymborskiej:

„(…) Okulary do spoglądania w dal leżały na parapecie.
Brzęczała jedna mucha, czyli żyła jeszcze.

Myślicie, że przynajmniej list
  • Odpowiedz
@WiejskiFilozof: z Herberta zawsze jak czytam ten fragment to czuję, że dotykam czegoś większego:
"Wyrzuć pamiątki. Spal wspomnienia i w nowy życia strumień wstąp.
Jest tylko ziemia. Jedna ziemia i pory roku nad nią są.
Wojny owadów – wojny ludzi i krótka śmierć nad miodu kwiatem.
Dojrzewa zboże. Kwitną dęby. W ocean schodzą rzeki z
  • Odpowiedz