Wpis z mikrobloga

To najbardziej kuriozalny paszkwil z #businessinsider jaki ostatnio czytałam ( ͡º ͜ʖ͡º)
Daje najlepsze cytaty:

Zjawisko maskowania zadań pokazuje, że tradycyjne podejście do pracy — obecność równa się produktywności — nie sprawdza się wśród młodych pracowników.

A kiedy się sprawdzało?!

Firmy, które wymagają powrotu do biur, często nie oferują jasnego celu, co prowadzi do frustracji i udawania zaangażowania.

"Firmy, które wymagają od swoich pracowników powrotu do biura, wysyłają komunikat, że obecność równa się produktywność"

Congratulations, you played yourself ( )

aż 36 proc. pracowników udaje produktywność, a większość z nich nie widzi wpływu tego zachowania na wyniki.

I są za to krytykowani? Za logiczne myślenie i wyciąganie wniosków, oraz dostosowanie swojego zachowania? Mają być frajerami Kamilkami co sobie śrubę dokręcają?

Eksperci ostrzegają, że długotrwałe udawanie zajętości może zahamować rozwój zawodowy

Specjaliści, radzą by, zamiast udawać, poprosić o dodatkowe zadania

MORDO, NO TRZEBA DOBRAĆ TASKA DO SPIRNTU, MÓWIE CI xDDDDDDDDDDDDDDDD

Jeśli w firmie liczy się tylko pozorna aktywność, warto zastanowić się nad zmianą miejsca pracy.

Jak płacą to po ch*** odchodzić? Are you insane? ( ͡º ͜ʖ͡º)

https://businessinsider.com.pl/praca/pokolenie-z-w-pracy-uprawia-task-masking-ich-kariera-moze-sie-zawalic/z69g9w0

#programista15k #korposwiat #antykapitalizm #pokoleniez
cattea - To najbardziej kuriozalny paszkwil z #businessinsider jaki ostatnio czytałam...

źródło: Zrzut ekranu 2026-01-27 210628

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cat_tea: Nic tak nie boli kapitalistów jak granie w ich grę za pomocą ich własnych metod. Adekwatnie z kapitalistami bez kapitału i już wychodzi, że Adam Smith czy John Stuart Mill to jednak komuniści byli ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@cat_tea: dokładnie kiedyś matka mówiła że przyszla nowa na taśme i pokazala że mozna więcej produkować bo była młodsza i zwinniejsza po polowie roku płakała że nie wyrabia norm a sama je zawyżyła sobie i reszcie pracowników...

a wyplata nadal ta sama ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Bądź produktywnym do oporu... ze minimalną krajową bu hahahahahahahaha
  • Odpowiedz
  • 10
przyszla nowa na taśme i pokazala że mozna więcej produkować bo była młodsza i zwinniejsza

@Quassar: Dlatego serce rośnie, że pokolenie Z już od młodości ma tyle oleju w głowie. A przynajmniej tak "straszą" w mediach.
  • Odpowiedz
@cat_tea: wiadomo że media i reszta ścieku w większości wypadków ma lokowanie produktu od zleceniodawcy i będzie narracja pod ich widzimisię tworzona.

Dopiero takie wolne fora jak wykop a przynajmniej dział komentarzy pokazuje w swobodnych wypowiedziach takich jak moja czy twoja pokazuje prawdziwy obraz sytuacji gdzie autor swoje a komentujący swoje..
  • Odpowiedz
  • 16
@Quassar: cytowani "eksperci" oraz "specjaliści" zawsze anonimowi, nawet nie podano gdzie pracują itp. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odwołanie do autorytetu niczym z podręcznika manipulacji.
  • Odpowiedz
@cat_tea: ogólnie pracodawcy mają ból d--y bo w polsce była kultura z--------u, ja jestem milenialsem czyli taką proto-zetką i rozumiem dwa światy. sam osobiście myślę że zetki będą miały p--------e w życiu bo wchodzi mocna automatyzacja i to takie pokolenie które wychowało się w względnie dobrym poziomie życia - stąd też ironiczno-dekadenckie podejście do życia, a skończy ostro przeorane bo problemy typu demografia, imigranci, ai i tak dalej to walnie
  • Odpowiedz
@cat_tea: jest literówka, to się tyczy pokolenia XYZ xD swoją drogą nikt mnie tak nie wnerwia w pracy jak ci co najgłośniej drą ryja że są zajęci, zarobieni i nie mają czasu - ci najmniej robią i to się zgadza z tezą z nagłówka
  • Odpowiedz
@cat_tea: Dodałbym jeszcze głupie pomysły przełożonych przed jakimkolwiek terminem dowozu questa i ich pikaczu fejs w momencie, kiedy ich innowacyjny pomysł nie działa i trzeba robić tak jak mówiłeś na początku tylko tym razem tydzień przed dedlajnem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gdyby była jakaś inna metoda nie wiem... zarządzania projektem, a nie jak zwykle metoda gaszenia pożaru w burdelu
  • Odpowiedz
@cat_tea: ale gdzie kłamią? Ci wszyscy „seniorzy” którzy się o---------i przez ostatnie 10 lat teraz nie mogą roboty znaleźć. Wiem bo mam takich znajomych. Reszta co się uczyła i była aktywna to już liderzy i architekci, którzy dalej mają overemloyment jak za najlepszych czasów covida.
  • Odpowiedz
Jak płacą to po ch*** odchodzić? Are you insane? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@cat_tea: byłem w sytuacji, gdzie praktycznie ponad pół roku byłem na płatnej ławce na zdalnym. Z jednej strony ekstra, mnóstwo czasu na swoje rzeczy, seriale, gry, drzemki, a nawet nie za długie wyjścia, ale z drugiej czuje się presję, że lada moment skończy się brutalnie to słodkie leniuchowanie i wywalą na zbity pysk.
  • Odpowiedz
@cat_tea: "task masking" to najpiękniejsza rzecz jaką wymyśliło pokolenie Z. Bo serio - jeśli firma płaci ci za siedzenie w biurze 8h a nie za efekty, to dlaczego masz być frajerem który robi za trzech? System premiuje udawanie, więc ludzie udają. Zaskoczeni? xD A ci "eksperci" radzący żeby "poprosić o dodatkowe zadania" chyba nigdy nie pracowali w korpo gdzie za dodatkowe zadania dostajesz... dodatkowe zadania.
  • Odpowiedz