Wpis z mikrobloga

#pracait #sztucznainteligencja #programowanie #ai

Czytam na wykopie, ze architekci systemow/oprogramowania nie są zagrożeni przez AI.
Zastanawia mnie jaka to tajemnicza "wiedza domenowa" siedzi w glowach tych specjalistow - w sensie czego konkretnie AI mi nie wytlumaczy? Bo coś co da sie nazwać i ma swoje zasady to AI o tym będzie wiedzieć i mi to wytlumaczy.
Na ten moment nie jestem w stanie sobie wyobrazić, czegos co senior architekt wie a AI nie.

Bo w elektronice to AI sie potrafi zgubic na schemacie - sam tego doswiadczam, ale wiedza informatyczna? Ciezko mi sobie wyobrazic ze AI czegos nie bedzie wiedziala, bo wszystko jest opisane w stosach (hehe w stosach) dokumentacji.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FrozenShade: To znaczy mozna AI zapytac jak tą wiedzę wykorzystac - i to w sumie tez wie, bo sie uczylo na praktycznych przykladach wdrozenia.
Ok. To teraz troche mi odpowiedziales - ze jak jakies rozwiazanie jest bardzo wyjatkowe i problem wystepuje indywidualnie to faktycznie przyda sie ogarniety senior architekt - tylko znowu jaki procent senior architektow robi przy takich bardzo indywidualynch i nieszablonowych rzeczach.
  • Odpowiedz
@TeeMitSchokolade: Elektronikę też masz całą opisana w stosach dokumentacji a prąd działa taka samo. Gubi się? Sam sobie odpowiedziałeś. LLM'y to Ci mogą kod wygenerować lub przeszukać internet i zaproponować popularne rozwiązania na dany problem. Nie zidentyfikują za Ciebie edge case'ow, mogą nie wiedzieć jak działa Twoje legacy (każdy wie jak działa wewnętrzna dokumentacja), a to wierzchołek góry lodowej. A co do powyższego? No llm za Ciebie niczego nie zrobi
  • Odpowiedz
Czytam na wykopie, ze architekci systemow/oprogramowania nie są zagrożeni przez AI.

@TeeMitSchokolade: IMO:
Połącz ignorancję, czyli brak wiedzy o tym jak ma działać przyszła AGI i ASI (superinteligentna AGI), z psychologicznymi mechanizmami takimi jak: wyparcie, zaprzeczenie, racjonalizowanie, zaburzenia narcystyczne (w tym - megalomania), brak wyobraźni, niewystarczające IQ i zdolność posługiwania się logiką, brak elastyczności umysłowej na nowe idee, konformizm, a dostaniesz obraz ludzi, którzy myślą, że AI (AGI) i androidy
Arkass - >Czytam na wykopie, ze architekci systemow/oprogramowania nie są zagrożeni p...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Zastanawia mnie jaka to tajemnicza "wiedza domenowa" siedzi w glowach tych specjalistow - w sensie czego konkretnie AI mi nie wytlumaczy?

@TeeMitSchokolade: Żadna tajemna, po prostu nie ma jej spisanej i dostępnej do trenowania. AI/LLM uczą się "przez przykład", muszą mieć gigantyczną ilość przykładów żeby się dobrze nauczyć. O ile z kodem źródłowym nie ma problemu o tyle z wiedzą domenową jest o wiele gorzej - albo masz przykłady albo
  • Odpowiedz

@TeeMitSchokolade: Na chwilę obecną jak testuje clauda to on ma tendencję do pisania leniwego kodu, więc wiedza z architektury się przydaje, ale to wiedza na poziomie kursu z udemy za 50 zł albo książki. Raczej dobre praktyki projektowania aplikacji które raczej większość ludzi zna.

Zastanawia mnie jaka to tajemnicza "wiedza domenowa" siedzi w glowach tych specjalistow - w sensie
  • Odpowiedz