Wpis z mikrobloga

AI rewelacyjnie pisze kod ale potrzebny jest ktoś widzący całość systemu... Trzeba mieć wiedzę domenową a nie tylko generować całe aplikacje jednym promptem z wymaganiami... Programiści są zastępowani ale nie inżynierowie oprogramowania... Żadna firma nie będzie chciała płacić aż 200 USD miesięcznie za abonament na AI... Narzędzia śledzące pracę są tylko żeby sprawdzić czy efektywnie wykorzystujesz agentów AI... 50 000 wypowiedzeń w IT w Krakowie to jeszcze nie masowe layoffy... Za chwilę bańka pęknie, wystarczy zrobić kilka certyfikatów z clouda... Firmy pozatrudniały za covida i teraz zwalniają nadwyżki...

#programista15k #pracait
kukold - AI rewelacyjnie pisze kod ale potrzebny jest ktoś widzący całość systemu... ...

źródło: coping-copium

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@JamesJoyce: nikogo z C-suite to nie obchodzi. Dostają działający produkt 100x taniej i 10x szybciej niż wcześniej a sprzedają za tyle samo co zawsze.
  • Odpowiedz
@kukold: jest wręcz przeciwnie. Nadchodzi era przepisow, regulacji, wyjasnialnosci, obserwowalnosci i pragnienia zrozumienia wynikow. Wyceniam takie projekty codziennie. A ty skąd masz swoją wiedzę?
  • Odpowiedz
Żadna firma nie będzie chciała płacić aż 200 USD miesięcznie za abonament na AI

@kukold: kto chciałby płacić $200 miesięcznie jak można płacić midowi $4k który będzie jeszcze dodatkowo seniorowi dupę zawracał
  • Odpowiedz
@kukold: kod/projekt nie powstaje szybciej, jednak musimy czekać na response z Claude/Copilota czy jakiego tam narzędzia używasz - nawet poszedłbym o stwierdzenie, że napisanie prompta, pomyślenie + poprawki mogą tyle trwać w ile byś to sam napisał.
  • Odpowiedz
@Creamfields: nie wiem z mojego doświadczenia to, że tool piszę kod to dużo nie zmienia. I tak większość pracy to ustalania przypadków brzegowych i jak coś ma działać na nie pisanie kodu. Pisanie kodu to może było z 10%
  • Odpowiedz
Trzeba mieć wiedzę domenową a nie tylko generować całe aplikacje jednym promptem z wymaganiami

@kukold: Ale tak dokładnie jest. Jak pójdziecie kiedyś do trochę bardziej ambitnego projektu i domeny to zrozumiecie.
  • Odpowiedz
AI rewelacyjnie pisze kod ale potrzebny jest ktoś widzący całość systemu... Trzeba mieć wiedzę domenową a nie tylko generować całe aplikacje jednym promptem z wymaganiami...

@kukold: Jako osoba nie majaca pojecia ani o progrramowaniu ani o jakichs domenach z AI jestem w stanie w okolo 80h postawic serwis z logowaniem, rejestracja, baza danyh, wpisami, zdjeciami, zebezpieczony przed podwojnymi transakcjami, idempotednoscia bazy, tokenizacja kazdej operacji - rzeczami o ktorych godzinę wczesniej
  • Odpowiedz
jest wręcz przeciwnie. Nadchodzi era przepisow, regulacji, wyjasnialnosci, obserwowalnosci i pragnienia zrozumienia wynikow.

@JamesJoyce: I co? AI nie wytlumaczy i nie wyjasni? Bo mi AI wyjasnia zarowno kazda linijke jkak i ogolna budowe projektu, 5 minut wczeniej widze pare linijek jakihś krzaczków, a po 5 minutach wiem na 80% jak to dziala i co robi, po kolejnych 20 minutach dochodzimy do glebokiej architektury systemow.
  • Odpowiedz
Pisze rewelacyjny kod na poziomie juniora/mida. W zaleznosci od zlozonosci zadania.

@JamesJoyce: Nie wiem, czy ja nie potrafię pisać promptów, ale kiedyś testowałem to JuniePro wbudowane w intelij, miałem jeszcze do zrobienia jakiś smyr na wykresie pokroju, żeby etykiety były dużymi literami i żeby się tekst nie zawijał, wkleiłem to polecenie i co prawda AI rozwiązało te dwa problemy, ale przestały się wyświetlać tooltipy i nie dało się sortować wykresu
  • Odpowiedz
50 000 wypowiedzeń w IT w Krakowie to jeszcze nie masowe layoffy

@kukold: biorąc pod uwagę że w IT w krakowie pracuje jakieś 250 tysięcy osób to tylko 25% sektora xDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
@TeeMitSchokolade: zamknięte bazy danych, wiedza zawarta w różnych formach itd. Tworzenie architektury, będącej naturalnym rozszerzeniem istniejących rozwiązań. To nie jest tak łatwe, jak się wydaje.

Nie mając szerszego pojęcia o tym jakie są ograniczenia ai, nie wiesz czego nie wiesz i nie wiesz czego ai nie wie. I ten Twój serwis, który postawiłeś i ejaj ci napisało jest dobry wg Ciebie i AI. I obydwoje nie wiecie, że się mylicie.
  • Odpowiedz