Wpis z mikrobloga

NFZ „oszczędza” na jedzeniu pacjentów
Od 2026 r. znika program „Dobry posiłek w szpitalach”, który realnie poprawił wyżywienie chorych. Nowa stawka żywieniowa będzie niższa o 4,50 zł dziennie na pacjenta
Przez dwa lata, w 582 szpitalach, pacjenci wreszcie dostawali normalne, zbilansowane posiłki. Teraz wracamy do starego schematu: wysokie wymagania, niskie pieniądze. NFZ ustala 21 zł dziennie (23,50 zł dla ciężarnych), a Ministerstwo Zdrowia jednocześnie narzuca szczegółowe standardy żywienia. Papier wszystko zniesie — talerz już nie
Do tego środki na jedzenie nie będą już wydzielone. W praktyce oznacza to, że posiłki znów staną się pierwszym miejscem cięć, bo szpitale ledwo wiążą koniec z końcem
Zamykane oddziały, braki kadrowe, porody na SOR-ach i teraz znów oszczędzanie na jedzeniu pacjentów
Tak wygląda „naprawa” ochrony zdrowia w wykonaniu rządu Tuska.
Ale najważniejsze, że pisowców d--a piecze.
To już nawet nie jest #bekazlewactwa - to nie jest śmieszne nic a nic
#zdrowie #dieta #nfz
lambertos - NFZ „oszczędza” na jedzeniu pacjentów
Od 2026 r. znika program „Dobry pos...

źródło: 622368278_122148558872731486_7502076831729771458_n

Pobierz
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 534
@lambertos: Kocham te wyczucie ekipy Tuska i szukanie oszczędności, tam gdzie lepiej tego nie robić.

Potem następuje zdziwienie, że anonimowy kandydat PiS wygrał z koronowanym na prezydenta Rafałem Trzaskowskim.
  • Odpowiedz
@lambertos: No to jest dramat, bo ten program był naprawde dobry a przynajmniej u mnie w szpitalu się miło zaskoczyłem ostatnio. Jakiś jogurt naturalny, brzoskwinia, jabłko. Gdzie 5-10 lat temu jak byłem w szpitalu to max biały chleb i margaryna i jakaś najtańsza mielonka.

Jednocześnie w szpitalach często pojawiają się bufety i za 15-20zł jest obiad zupa i drugie danie i naprawdę domowe i smaczne żarcie. Ja sporo jem to
  • Odpowiedz
NFZ „oszczędza” na jedzeniu pacjentów

Od 2026 r. znika program „Dobry posiłek w szpitalach”, który realnie poprawił wyżywienie chorych. Nowa stawka żywieniowa będzie niższa o 4,50 zł dziennie na pacjenta

@lambertos: @Nighthuntero i cala reszta, bo standardowo tylko polowa prawdy, no ale wazne zeby "pisowcow d--a piekla" czy co tam, ale to akurat prawacki tekst.

I nie, nie zamierzam bronić tej decyzji, ale jak juz cos podajecie, to moze nie dodawajcie
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski: jak pogooglujesz sobie te foty obrazem albo przez tineye, to te zdjecia są jeszcze sprzed covidu, no ale kto by to tam weryfikował.

https://slaskie.naszemiasto.pl/posilki-w-szpitalach-rzecznik-praw-obywatelskich-domaga-sie/ar/c1-3848098

Tak tyllko dodam, ze to za PiSu bylo, jak już się tak czepiamy konkretnych partii. No ale tu już nikt nie odpisze, bo narracja się popsuła.
pastaallacarbonara - @robert_blaszczykowski: jak pogooglujesz sobie te foty obrazem a...

źródło: Screenshot 2026-01-26 at 23.07.52

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 5
@lambertos bieda za Tuska? Podziwiam głupotę polskiego narodu, że znowu dała się oszukać przez tego człowieka i nadal liczy na cud
  • Odpowiedz
bywam 6-7 razy w tygodniu na siłowni po około 3h każdorazowo, biegam 30km w 2h15m oraz biorę na klatkę 100kg.

@Bestiariusz: dalej nawet nie czytam, zabrakło tylko smoka w tej historii xD
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: @robert_blaszczykowski zdjęcia, zdjęciami ale podjęte decyzje to fakty no i BTW właśnie po takich zdjęciach zrobiono reformę. Do tego urealniono składki na NFZ dla lepiej zarabiających a i tak reforma zatrzymała się w pół drogi, bo celebryci jak Owsiak czy Petru zrobili raban, że są okradani. Jeszcze na początku Tusk chciał nawet to cofnąć, co też było głupie. PIS jest durny, ale jako jedyna partia od 30 lat
  • Odpowiedz
bieda za Tuska? Podziwiam głupotę polskiego narodu, że znowu dała się oszukać przez tego człowieka i nadal liczy na cud

@qoop: Ja się nie dziwię że wy tak tego Tuska nie lubicie skoro reprezentujecie taką biedę umysłową że nawet czytanie ze zrozumieniem przerasta wasze i tak wątłe umiejętności kognitywne.
  • Odpowiedz