Wpis z mikrobloga

Ostatnio (znowu) łapią mnie rozkminy - jak to jest żyć w innym kraju niż Polska. Albo inaczej - czy spędzenie całego swojego życia w jednym kraju ma sens?

Mamy jedno życie, na świecie jest pewnie ze 200 państw, a większość z nas spędzi >95% życia w jednym, może we dwóch z nich. Kilka/Kilkanaście innych zobaczymy podczas city-breaku, wakacji all-inclusive albo jakichś dłuższych wyjazdów.

Człowiek może i chciałby zobaczyć inny styl życia, kulturę, pożyć w innym miejscu, nie wiem, może w Norwegii, we Włoszech, Japonii, Nowej Zelandii, lista pewnie jest dużo dłuższa, ale ani nie jest to takie proste, ani też nic z tym nie robi.

Jak byłem kilka lat młodszy to pracowałem w biurowcu przy Dworcu PKP w Poznaniu - zdarzało mi się patrzeć na ludzi idących z bagażami na dworzec i analizować w głowie - dokąd jadą, po co, może coś się stało nagle w ich życiu i muszą wyjechać, a może to zaplanowane szczęśliwe wakacje. Więc wtedy już pewnie męczyły mnie tego typu przemyślenia.

I nie chodzi o to, że inny kraj byłby lepszy niż Polska - po prostu inny.

#feels #rozkminy #podroze #emigracja #zagranico
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MarcinDerk: z wyjazdem do innego kraju zawsze jest jeden problem. Nawet jeśli perfekcyjnie opanujesz język, nigdy nie będziesz lokalsem. Nie będziesz znać wielu lokalnych anegdotek, tekstów i niuansów, przez co w kontakcie z innymi zawsze pojawi się coś, czego nie zrozumiesz.
Przerysowany przykład: będziesz u nas obcokrajowcem, poznasz dobrze język, usłyszysz od znajomego w knajpie tekst 'kibel jest uwalony jak stół Durczoka, trzeba srać na Małysza'. Zrozumiesz to? Wątpliwe.
  • Odpowiedz
Ostatnio (znowu) łapią mnie rozkminy - jak to jest żyć w innym kraju niż Polska.

@MarcinDerk: Tak samo. Jest wiele fajnych miejsc w innych krajach które warto zobaczyć, ale po powrocie okazuje się, że u nas jest równie pięknie.
Jestem, a raczej już byłem(przestałem pracować jako pilot)pilotem turystycznym, zwiedziłem trochę, ale w Polsce jest tak wiele pięknych miejsc, że życia zabraknie żeby je zobaczyć.
  • Odpowiedz
@MarcinDerk: pamiętaj że o ile nie zrzekniesz się obywatelstwa zawsze do Polski możesz wrócić (nie licząc sytuacji typu covid które tymczasowo mogą to utrudnić). Więc jeśli cię ciągnie to jedź. Jak masz możliwość jakiegoś kontraktu za granicą czy jakichś tymczasowych przenosin na typu 6-12 miesięcy to myślę warto spróbować.
  • Odpowiedz