Aktywne Wpisy

Jak bardzo trzeba mieć pusty łeb żeby w obecnych czasach zrobić dziecko gdzie nawet ciężko zmienić pracę jako specjalista z 10 letnim doświadczeniem, gdzie zaraz będzie ogromny kryzys gospodarczy, gdzie jest cały czas widmo wojny. Nie wyobrażam sobie tego, druga sprawa, że dziecko gdy pracujesz 8-16 to momentalne stracenie życia którego i tak już praktycznie masz przez pracę i te godziny śmieszne, baby namawiają na dzieciaka a same mieszkają jeszcze ze starymi

JWRJWR +1232
Amerykanie właśnie nas wyruchali, jak ruchają ostatnio wszystkich sojuszników. Znoszą pomału sankcje na ruską ropę. Ukraina została sprzedana i nasze interesy zostały zdradzone.

Nie wiem, ale pewnie jakiś ascetyczny KARPATHY napisał tak na blogu dla autystów programistów, że trzeba żyć jak asceta i biedak, nic nie kupować, a oni to kopiują bezmyślnie
Z jednej skrajności (konsumpcjonizm na kredyt to też głupota) w drugą - dziadowanie na wszystkim i odmawianie sobie dosłownie wszystkiego. W skrajnym przypadku miałem w zespole typa, który mimo zarobków 25k+ miał ze 2 pary spodni i 5 podkoszulków i się tym chwalił, że on nie wydaje kasy na ciuchy tylko inwestuje xD
---
Normalna osoba:
- podróże zagraniczne 2-3 razy w roku? Jasne, fajna sprawa. Fajnie zobaczyć coś poza krajem z kartonu, zwiedzenia obcych krajów na własną rękę czy jakieś góry, super sprawa.
Programista:
- podróże? LEWACKIE OGŁUPIANIE! Ja tam mogę pojechać na działkę na zadupiu, na mazury po raz 100 albo nad polskie obsrane, zaśmiecone, zimne morze, gdzie ceny są 5x wyższe niż w Chorwacji i też jest super! Albo podjechać koniec nad morskie oko w zakopanem! Podróże to głupota, przecież mogę sobie odpalić google maps!!! Szkoda kasy żeby zobaczyć jakąś tam Japonię czy Stany zjednoczone!
---
Normalna osoba:
- siłownia, basen, bieganie? Pewnie, sport to normalna sprawa! Warto dbać o dietę, wzmacniać stawy, to fajna forma spędzania czasu, poznawania ludzi, a na starość nasze ciało będzie zadbane!
Programista:
- sport? G---o dla gojów! Ja tam wolę kosić trawę na mojej działce! W wolnym czasie wolę poczytać o nowym frameworku lub coś zakodzić w open source popijając sojowe latte! Sport to teatr dla gojów.
---
Normalna osoba:
- narty/deska w Alpach, we Włoszech? Zajebista sprawa! Warto wydać te kilka tysięcy, można się świetnie bawić ze znajomymi oraz rodziną, trochę zjazdów, trochę alkoholu i zabawy, świetna sprawa naprawdę i super hobby
Programista:
- narty/deska? BEZMYŚLNY KONSUMPCJONIZM. Życie na pokaz. Po co wydawać kasę na jakieś g---o. Żeby tylko coś udowodnić innym. Ja tam wole siedzieć w domu i porobić coś naprawdę ciekawego - czyli wziąc z pracy jakiś dodatkowy task z backlogu i się wykazać, dla dobra firmy!
---
Normalna osoba:
- fajna furka w leasingu? Co prawda traci na wartości, ale ... żyje się raz! Nie dość że jest frajda z jazdy, do tego auto jest bezpieczne, bezproblemowe, nie psuje się. W dodatku podnosi naszą wartość społeczną, jesteśmy lepiej odbierani przez innych jeżdząc czymś normalnym! Nie warto całe życie jeździć gruzem za 30k i dziadować, trzeba sobie pozwolić na coś fajnego by coś mieć z tego krótkiego życia
Programista:
- leasing?!!! GŁUPOTA!!! Ja 80% wypłaty odkładam i inwestuje, jestem kuhwa kims! Nadwyżkę kasy wolę władować w inwestycje po tym jak kupie kolejną wersję AI DEVS lub Drogę Nowoczesnego Architekta! Poza tym kuhhwa ja w zimie mogę do pracy jeździć roweerem, to tylko 30 minut jazdy, co prawda będę cały zapocony i śmierdzący na open space, ale przynajmniej nie wydam kasy na samochód!!! Jestem lepszy od innych kuhhwa
---
Jednak kobiety mają racje, że eliminują takie spi**** geny z puli genetycznej xD
#programowanie #programista15k #pracait #pracbaza #korposwiat #sprintyjacka #kryzysit
Nie oszczedzam na jedzeniu, czasami wydam za duzo ale moge sobie pozwolic. Trzeba miec zdrowy rozsądek
i use arch btw, patrz avatar
A IQ nie mam wysokiego, normik plus (112 mensa tested)
Będziesz się czuł jak g---o, bo całą swoją osobowość opierasz na tym ze kodzisz, a za rok max dwa lata AI będzie już w 100% kodziło wszystko
Ale jeśli żyjesz jak biedak i asceta i jedyne co robisz to kodzisz to przykro mi, ale to ty jesteś NPC xD Bo nie masz odwagi wyjśc ze
@elo_kebab: widzisz, nawet przypadkiem udało Ci się zidentyfikować przyczynę. Klasa biedna-robotnicza żeby przejść na wyższy poziom niestety nie może wszystkiego przejeść tylko musi oszczędzać, dzięki temu kolejne pokolenie będzie mogło bardziej korzystać z życia
@elo_kebab: Podróże nie są ani lewicowe, ani prawicowe, ale jeśli już, to prędzej znalazłbym argumenty lewicowe przeciwko podróżowaniu np. przyczynianie się do kryzysu klimatycznego, turystyka masowa podnosi ceny mieszkań, turyści z bogatszych krajów konsumują egzotykę biedniejszych regionów, prekaryzacja pracy, oderwanie od miejscowej kultury na rzecz traktowania tubylców i ich świata jako atrakcji do zwiedzenia, neokolonializm itd. Z twojego tekstu ponadto bije klasizmem - jak u
Podróżowanie oczywiście że jest LEWICOWE bo obecnie mamy trend lewicowy - zamiast dzieci weź sobie kotka/pieska i podróżuj 3-4 razy rocznie żęby korzystać z życia, gówniak ci tylko przeszkodzi!!! Z drugiej strony mamy prawicę,
@rmweb: no to wpis nie jest do ciebie i nie wiem po co się rozpisujesz, cały sens posta to było żeby po prostu mieć jakieś zajęcie i wychodzic z domu
no i elegancko, ja w