Wpis z mikrobloga

To co mnie zawsze r---------a w branży IT to to jak te osoby pomimo wysokiego IQ i lekko-średnich zarobków (20k netto = bogatsza część klasy biednej-robotnicznej aspirująca do bycia klasą średnią) nie potrafią żyć normalnie w społeczeństwie tylko żyją jak jacyś nieudacznicy i życiowe miernoty. Nadmierne oszczędzanie, celowe życie biedaka jakby to był jakiś powód do chwały i oklasków. Dlaczego?

Nie wiem, ale pewnie jakiś ascetyczny KARPATHY napisał tak na blogu dla autystów programistów, że trzeba żyć jak asceta i biedak, nic nie kupować, a oni to kopiują bezmyślnie

Z jednej skrajności (konsumpcjonizm na kredyt to też głupota) w drugą - dziadowanie na wszystkim i odmawianie sobie dosłownie wszystkiego. W skrajnym przypadku miałem w zespole typa, który mimo zarobków 25k+ miał ze 2 pary spodni i 5 podkoszulków i się tym chwalił, że on nie wydaje kasy na ciuchy tylko inwestuje xD

---

Normalna osoba:
- podróże zagraniczne 2-3 razy w roku? Jasne, fajna sprawa. Fajnie zobaczyć coś poza krajem z kartonu, zwiedzenia obcych krajów na własną rękę czy jakieś góry, super sprawa.

Programista:
- podróże? LEWACKIE OGŁUPIANIE! Ja tam mogę pojechać na działkę na zadupiu, na mazury po raz 100 albo nad polskie obsrane, zaśmiecone, zimne morze, gdzie ceny są 5x wyższe niż w Chorwacji i też jest super! Albo podjechać koniec nad morskie oko w zakopanem! Podróże to głupota, przecież mogę sobie odpalić google maps!!! Szkoda kasy żeby zobaczyć jakąś tam Japonię czy Stany zjednoczone!

---

Normalna osoba:
- siłownia, basen, bieganie? Pewnie, sport to normalna sprawa! Warto dbać o dietę, wzmacniać stawy, to fajna forma spędzania czasu, poznawania ludzi, a na starość nasze ciało będzie zadbane!

Programista:
- sport? G---o dla gojów! Ja tam wolę kosić trawę na mojej działce! W wolnym czasie wolę poczytać o nowym frameworku lub coś zakodzić w open source popijając sojowe latte! Sport to teatr dla gojów.

---

Normalna osoba:
- narty/deska w Alpach, we Włoszech? Zajebista sprawa! Warto wydać te kilka tysięcy, można się świetnie bawić ze znajomymi oraz rodziną, trochę zjazdów, trochę alkoholu i zabawy, świetna sprawa naprawdę i super hobby

Programista:
- narty/deska? BEZMYŚLNY KONSUMPCJONIZM. Życie na pokaz. Po co wydawać kasę na jakieś g---o. Żeby tylko coś udowodnić innym. Ja tam wole siedzieć w domu i porobić coś naprawdę ciekawego - czyli wziąc z pracy jakiś dodatkowy task z backlogu i się wykazać, dla dobra firmy!

---

Normalna osoba:
- fajna furka w leasingu? Co prawda traci na wartości, ale ... żyje się raz! Nie dość że jest frajda z jazdy, do tego auto jest bezpieczne, bezproblemowe, nie psuje się. W dodatku podnosi naszą wartość społeczną, jesteśmy lepiej odbierani przez innych jeżdząc czymś normalnym! Nie warto całe życie jeździć gruzem za 30k i dziadować, trzeba sobie pozwolić na coś fajnego by coś mieć z tego krótkiego życia

Programista:
- leasing?!!! GŁUPOTA!!! Ja 80% wypłaty odkładam i inwestuje, jestem kuhwa kims! Nadwyżkę kasy wolę władować w inwestycje po tym jak kupie kolejną wersję AI DEVS lub Drogę Nowoczesnego Architekta! Poza tym kuhhwa ja w zimie mogę do pracy jeździć roweerem, to tylko 30 minut jazdy, co prawda będę cały zapocony i śmierdzący na open space, ale przynajmniej nie wydam kasy na samochód!!! Jestem lepszy od innych kuhhwa

---

Jednak kobiety mają racje, że eliminują takie spi**** geny z puli genetycznej xD

#programowanie #programista15k #pracait #pracbaza #korposwiat #sprintyjacka #kryzysit
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ja sie staram żyć mniej wiecej po srodku i nie kredytowac sie pod korek wiedzac ze na b2b moga mnie wywalic na zbity pysk z dnia na dzień.
Nie oszczedzam na jedzeniu, czasami wydam za duzo ale moge sobie pozwolic. Trzeba miec zdrowy rozsądek
  • Odpowiedz
  • 2
@model_trzy_zmianowy: no jasne ale na B2B odłożyć 200-300k to żaden problem i można sobie na luzie łączyć to ze zwykła fura w leasingu, podróżami, hobby, nie trzeba się niczego bać. A jak ktoś robi na UoP to już w ogóle zero zmartwień. A i tak wiele z nich żyje jak robaki jakby za to mieli dostać jakiś medal za zasługi xD I to nawet nie chodzi o jakieś zdrowe oszczędzanie/inwestowanie,
  • Odpowiedz
@elo_kebab: ja tam właśnie nie lubię wycieczek, podróżowania i sportu (czasami lubię jednak coś porobić). Kiedyś trochę tryhardowalem ale teraz jestem za stary by się przejmować tym jak powinienem żyć według normiczej definicji życia bo i tak kopnę w kalendarz

i use arch btw, patrz avatar

A IQ nie mam wysokiego, normik plus (112 mensa tested)
  • Odpowiedz
  • 1
@tubkas12: czyli masz smutne życie które kręci się wokół kodu?

Będziesz się czuł jak g---o, bo całą swoją osobowość opierasz na tym ze kodzisz, a za rok max dwa lata AI będzie już w 100% kodziło wszystko
  • Odpowiedz
  • 1
@tubkas12: jakie głosy w głowie? Smutne życie to właśnie nie robienie nic innego niż kodowanie. Ja ci podałem przykłady, możesz sobie wybrać dowolny sport chociażby jakieś kajaki czy wspinaczka xD Możesz też robić też cokolwiek innego, grać na organkach czy składać origami

Ale jeśli żyjesz jak biedak i asceta i jedyne co robisz to kodzisz to przykro mi, ale to ty jesteś NPC xD Bo nie masz odwagi wyjśc ze
  • Odpowiedz
bogatsza część klasy biednej-robotnicznej aspirująca do bycia klasą średnią

@elo_kebab: widzisz, nawet przypadkiem udało Ci się zidentyfikować przyczynę. Klasa biedna-robotnicza żeby przejść na wyższy poziom niestety nie może wszystkiego przejeść tylko musi oszczędzać, dzięki temu kolejne pokolenie będzie mogło bardziej korzystać z życia
  • Odpowiedz
Programista:

- podróże? LEWACKIE OGŁUPIANIE!

@elo_kebab: Podróże nie są ani lewicowe, ani prawicowe, ale jeśli już, to prędzej znalazłbym argumenty lewicowe przeciwko podróżowaniu np. przyczynianie się do kryzysu klimatycznego, turystyka masowa podnosi ceny mieszkań, turyści z bogatszych krajów konsumują egzotykę biedniejszych regionów, prekaryzacja pracy, oderwanie od miejscowej kultury na rzecz traktowania tubylców i ich świata jako atrakcji do zwiedzenia, neokolonializm itd. Z twojego tekstu ponadto bije klasizmem - jak u
  • Odpowiedz
  • 0
@rmweb: tak się rozpisałeś bo widocznie cię to zabolało, zdajesz sobie sprawę z tego że twoje życie jest kiepskie i jak to czytam to ewidentnie widzę, że ty próbujesz przekonać sam siebie, a nie mnie xD

Podróżowanie oczywiście że jest LEWICOWE bo obecnie mamy trend lewicowy - zamiast dzieci weź sobie kotka/pieska i podróżuj 3-4 razy rocznie żęby korzystać z życia, gówniak ci tylko przeszkodzi!!! Z drugiej strony mamy prawicę,
  • Odpowiedz
@elo_kebab: No i ja sobie wybrałem sport - rajdy samochodowe - a że jest kosztowny, to zamiast rajdów w realu, czasami jeżdżę sobie w rajdach wirtualnych - no i w czym masz problem? Nie wiem czy wiesz, ale w tej twojej Japonii jest taka praktyka, którą nazywają kąpielami leśnymi, która polega na zanurzaniu się w atmosferze lasu wszystkimi zmysłami. Ma to w sumie wiele wspólnego z podejściem Taoistów i buddystów
  • Odpowiedz
  • 0
@elo_kebab: No i ja sobie wybrałem sport - rajdy samochodowe - a że jest kosztowny, to zamiast rajdów w realu, czasami jeżdżę sobie w rajdach wirtualnych - no i w czym masz problem?

@rmweb: no to wpis nie jest do ciebie i nie wiem po co się rozpisujesz, cały sens posta to było żeby po prostu mieć jakieś zajęcie i wychodzic z domu

no i elegancko, ja w
  • Odpowiedz
@elo_kebab: wiem, że lubisz potrollować hehe ale w tym wpisie masz ogólnie rację. Ja gdybym był np. w miarę atrakcyjną laską, to w życiu nie wybrałbym (ałabym) skąpca, nawet jakby zarabiał nie wiadomo ile. Ze skąpstwem też idą w parze inne negatywne cechy i kompleksy.
  • Odpowiedz