Wpis z mikrobloga

Hej,
stoję przed zakupem pierwszego mieszkania i mam klasyczny dylemat, z którym pewnie wielu z Was się mierzyło.

Na początku celowałem w 2 pokoje, ale pojawiła się opcja 3-pokojowego i zacząłem się wahać (praca zdalna, może rodzina za kilka lat, żeby nie zrobiło się ciasno). Dodatkowym plusem większego jest ostatnie piętro. Różnica w cenie to ok. 110 tys. zł. Oba mieszkania narożne.

Opcje:

2 pokoje – 51 m², 5/7 piętro, ekspozycja południe + zachód

3 pokoje – 63 m², 7/7 (ostatnie), ekspozycja północ + wschód (tylko jedno okno w salonie)

Byłem już mocno zdecydowany na 3 pokoje na ostatnim piętrze, ale:

boli mnie kredyt prawie pod korek (+ ~1k miesięcznie),

martwi mnie mniejsza ilość słońca (choć mieszkanie północne jest dość jasne),

zastanawiam się, czy obejdzie się bez klimatyzacji
i czy zimą nie skończy się na „deprechach” przez brak słońca poza latem.

Deweloper: Atal, inwestycja Francuska Park (Katowice).
https://francuskapark.pl/mieszkania
Sprzedaż idzie raczej słabo – ok. 25% sprzedanych z 165 mieszkań w dwóch budynkach.
Za miesiąc–dwa mają niby wydawać klucze.
Za rok oddają kolejny etap (ok. 500 mieszkań w 3 budynkach) – budowa po sąsiedzku, wszystkie piętra już stoją.

Nie wiem, czy to:

realny zastój na rynku,

czy raczej budżetowe wykonanie + wysoka marża,
a „promocje” na koniec 2025 to klasyka gatunku ( ͡º ͜ʖ͡º)

Najbardziej stresuje mnie:

wizja dużego kredytu,

słaba sprzedaż mimo aktywnych promocji,

i to, że decyzja jest już bardzo blisko.

Co byście wybrali na moim miejscu i dlaczego?
Każda opinia mile widziana.

#mieszkanie #nieruchomosci #deweloperka #pierwszemieszkanie #katowice
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@keymil12: jak dużo czasu w domu spędzasz (praca zdalna) to północny wschód będzie bardzo depresyjny.

To jest dobre mieszkanie dla kogoś kto w zimie wychodzi jak jest ciemno i wraca jak jest ciemno a latem przychodzi odpocząć od nadmiaru słońca (pracuje na zewnątrz lub w jasnych pomieszczeniach)
  • Odpowiedz
  • 1
@enten: 8h codziennie albo więcej. Biuro mam we Wro... myślę, ze zacznę cos szukać później bliżej Kato o ile sie cos uda znaleźć w IT. Myślałem tez o powrocie do Wro, ale ceny często o 50% wyższe albo juz na wylocie typu nowe żerniki
  • Odpowiedz
@keymil12: Z jednej strony większe lepsze ale nigdy w życiu bym nie kupił mieszkania z położeniem północno-wschodnim, depresji można dostać. Wyjątkiem by było gdybyś codziennie wstawał przed wschodem słońca i oglądał wschody z kawką w salonie. Sam mam zupełnie inny tryb życia i jedynie akceptuję salon chociaż częściowo wystawiony na zachód tak aby ostatnie promienie słońca oświetlały mi ciepłą barwą wnętrze. Już i tak można oszaleć gdy przez bite 2
  • Odpowiedz
Ok, ile chcą za metr i o ile wynegocjowałeś?
Deweloperka jest pod presją, ty raczej nie.
Obstawiam że nie będę chcieli cie pusiscix bez mieszkania.
Dawaj znać jak idzie proces.
Ja bym ostro się targował, jak dostaniesz ofertę idź do konkurencji i domagaj się niżej i tak w kolko.
  • Odpowiedz
@keymil12: Z tych ukladów co wyslales to tylko większe się nadaje, 2 pokoje 51m2 jest pozniej ciezko odsprzedac, bo na takim metrażu można mieć już sensowne 3 pokojowe mieszkanie. W Kato obecnie to raczej malo co się sprzedaje. Ja na twoim miejscu to bym się wstrzymal okolo roku, bo wedlug mnie akurat Katowice to jest pewna korekta.
  • Odpowiedz
  • 1
@matt-p: wychodzi 10.370 juz po promocji -1500pln/m2. Teraz ofertowo po nowym roku tylko -1200 oferują, a ja jeszcze mam promocyjną cenę z grudnia, jeśli do końca stycznia podpisze deweloperke. Takze łapie sie w dolne widełki cen w Kato.
  • Odpowiedz
  • 0
@matt-p: jak sie wstrzymam to wybór znowu będzie marny... Zostały 2 mieszkania na ostatnim piętrze, które nie są penthousami. Wrzucałem w grudniu posta z tym innym mieszkaniem na ostatnim od wschodu ala wagon. 3.08 m szerokosci w salonie bylo troche słabe jak na 61m2
  • Odpowiedz
@keymil12: weź to większe na ostatnim piętrze - a na takie klima 5.1 kw pojedyncza jednostka wystarczy (w salonie ) - rozejdzie się ładnie po całym mieszkaniu więc to raptem 5 k
  • Odpowiedz
@keymil12: weź to większe na ostatnim piętrze - a na takie klima 5.1 kw pojedyncza jednostka wystarczy (w salonie ) - rozejdzie się ładnie po całym mieszkaniu więc to raptem 5 k

@adr260: przy klimie w bloku jedynym zmartwieniem jest nie to ile kosztuje, tylko czy pozwolą zamontować - kwestia otworów w elewacji, odprowadzenia skroplin z wymiennika ciepła i hałasu samego wymiennika. W ostateczności można kombinować z przewierceniem
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: nie ma nic bardziej bezsensownego w życiu niż podniety "ekspozycją". Dziś okna są tak wielkie że nawet na północ masz go o wiele za dużo i zasłaniasz większość czasu. Problemy rodem z blokow z wielkiej płyty wiecznie żywe.

A op pewnie się tym przejmuje przez komentarze takie jak Twoje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jak ostatnie piętro, to klimatyzacja (1 jednostka w salonie wystarczy) na lato raczej mus, fizyki nie oszukasz, będzie się nagrzewało. Brałbym 3 pokoje - przyszłościowo, będziesz miał osobno pokój dla siebie dopóki coś się nie urodzi (salonu nie liczę). Słońce to akurat dla mnie nie problem, nie lubię jak świeci w okna. Ostatnie piętro - nikt nie biega Ci nad głową, mieszkanie narożne to zakładam, że z boku tylko jedni sąsiedzi. Jak
  • Odpowiedz
@keymil12: jak najbardziej bierz 3 pokojowe, kiedyś jak założysz rodzinę to ci się „zwróci”. Co do ostatniego piętra to zależy. Jeżeli jest winda ok, bez windy bym się zastanowił bardzo, ale 7 piętro to raczej tylko z windą. Oczywiście te mieszkania zawsze później ciężej schodzą i minimalnie mniej dostaniesz niż za jakieś ze środkowych pięter. Co do słońca nie przejmowałbym się. Im mniej tym lepiej. Oczywiście jedna z pierwszej inwestycji
  • Odpowiedz