Wpis z mikrobloga

#ciekawostki #wosp
πŸ‘‰πŸ»Zanim Wielka Orkiestra ŚwiΔ…tecznej Pomocy na dobre wpisaΕ‚a siΔ™ w kalendarz Jarocina, wszystko zaczΔ™Ε‚o się… od festiwalu.

WOŚP po raz pierwszy zagraΕ‚ w Jarocinie w sierpniu 1992 roku, podczas legendarnego Festiwalu MuzykΓ³w Rockowych. Kilka miesiΔ™cy pΓ³ΕΊniej, 3 stycznia 1993 roku, odbyΕ‚ siΔ™ pierwszy ogΓ³lnopolski finaΕ‚ WOŚP. Jak pisaΕ‚a wtedy β€žGazeta JarociΕ„ska” – β€žJarocin przysnął”. Nie byΕ‚o koncertΓ³w ani oficjalnej zbiΓ³rki.

Ale to byΕ‚y tylko pozory😎

JuΕΌ w grudniu 1992 roku uczniowie SzkoΕ‚y Podstawowej nr 6 (dziΕ› ZespΓ³Ε‚ SzkΓ³Ε‚ Specjalnych) zorganizowali zbiΓ³rkΔ™ pieniΔ™dzy i 29 grudnia wysΕ‚ali je do Warszawy. Kilka dni po finale Orkiestry miasto naprawdΔ™ siΔ™ obudziΕ‚o β€” dziΔ™ki harcerzom ze SzkoΕ‚y Podstawowej nr 1 i inicjatywie Marii Kaczmarek, wΕ‚aΕ›cicielki sklepu obuwniczego przy ul. WrocΕ‚awskiej. To tam stanΔ™Ε‚a wysoka, przezroczysta skarbona, do ktΓ³rej jarociniacy wrzucali pieniΔ…dze z ogromnym zaangaΕΌowaniem.πŸ₯³

πŸ‘‰πŸ»Efekt? Ponad 12 milionΓ³w zΕ‚otych (czyli ok. 1200 zΕ‚ po denominacji) i 21 dolarΓ³w β€” zebrane przez dzieci, mΕ‚odzieΕΌ i dorosΕ‚ych, z potrzeby serca, bez wielkich scen i nagΕ‚oΕ›nienia.❀️❀️❀️❀️

Tak rodziΕ‚a siΔ™ jarociΕ„ska historia WOŚP β€” oddolnie, trochΔ™ spontanicznie, z festiwalnΔ… energiΔ… w tle i wielkim przekonaniem, ΕΌe warto pomagaΔ‡ ❀️
Piotrek7231 - #ciekawostki #wosp
πŸ‘‰πŸ»Zanim Wielka Orkiestra ŚwiΔ…tecznej Pomocy na dob...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: 1000001122

Pobierz
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 130
Dumnie pomagam co roku, prawie od pierwszego finaΕ‚u.
Z wzajemnoΕ›ciΔ… - mΓ³j starszy syn korzystaΕ‚ ze sprzΔ™tu WOŚP w szpitalu.

Gdyby był nobel dla ngo - Owsiak powinien go mieć.
  • Odpowiedz
  • 35
nobla nie bedzie ale możesz mu oswiki wylizać. Taka prawda.

@ed210: Nie wiem jakie sΔ… u ciebie sposoby na okazywanie szacunku, ale to nie moja sprawa.

Ja bΔ™dΔ™ zaszczycony mogΔ…c uΕ›cisnΔ…Δ‡ mu rΔ™kΔ™.
  • Odpowiedz
Czy mi siΔ™ zdaje czy 93 albo w 94 skandowaliΕ›my w ktΓ³rymΕ› momencie pod scenΔ… w Jarocinie "Owsiak c--j!", byΕ‚ ktoΕ› jeszcze i to pamiΔ™ta? ChodziΕ‚o o to, ΕΌe oskarΕΌano Owsiaka o sprzedanie i w koΕ„cu ubicie festiwalu w Jarocinie. Na pewno w czasie zadymy na malej scenie w 93 krzyczeliΕ›my hasΕ‚o "Ε»Γ³Ε‚te chuje" ale to juΕΌ inna historia ( Ν‘Β° ΝœΚ– Ν‘Β°)
  • Odpowiedz