Wpis z mikrobloga

Byłem na diecie keto od 1 maja do ok. końca grudnia. Od 1 stycznia jestem na low-carb.
Od 10 lat mam lipidogram na podobnym poziomie bez wchodzenia w szczegóły. Ale wyniki trójglicerydów spadły mi o połowę mam teraz 83 a miałem w przedziale 120 - 200
Ponoć to normalne że wyniki TG się poprawiają na keto. A resztę cholesterolu mam większych bez zmian.

#keto #dieta #dietapudelkowa #lowcarb #lipidogram
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Belzebub: Gratuluję :-)

Ogólnie badania pokazują, że dieta keto diecie keto nierówna tzn. im mniej przetworzone mięso tym zdrowszą.

Ja zrezygnowałem z keto na rzecz niskowęglowodanowej - to w sumie to samo, ale dodaję małe ilości węgli, bo bez nich gorzej mi się ćwiczy siłowo. Ale samą jego też polecam :-)
  • Odpowiedz
@kjubikul: Może inaczej to odbierasz ale dla mnie stan ketozy jest zajebisty. Czuję świeżość w głowie i fajnie się myśli - aczkolwiek tak jak napisałem wcześniej u mnie to raczej krótkie epizody, bo jednak wokę ćwiczyc z węglowodanami.

Polecam też spróbować postów 24 h - 36 h, mobilizują organizm do autofagii i zwiększją do 5 razy produkcję hormonu wzrostu - bardzo się zdziwiłem jak się dowiedziałem, że jego agonistą jest
  • Odpowiedz
@Belzebub: Tg się poprawia nie od keto, a od tego, że wreszcie masz deficyt i substraty energetyczne w tym wypadku tłuszcz, nie jest wyrzucany w losowych w tym w niepotrzebnych momentach i nie krąży sobie we krwi i podobnie jak glukoza jest toksyczna, niszczy układ sercowo naczyniowy. To jest analogiczna sytuacja jak z wysokim cukrem. W dużym uproszczeniu. Nie musisz stosować jakichś diet eliminacyjnych, kluczowy jest niedobór energii, któ®y zmusza
  • Odpowiedz
@GeraltRedhammer: te wszystkie teksty o hormonach i autofagii są po to byś się zajarał tematem i myślał, że jakieś cuda się dzieją. Dzięki temu szury mogą ci sprzedać g---o w złotym opakowaniu, które mimo że jest gównem i smakuje jak g---o będziesz uważał że pachnie i smakuje cudownie.

Chcesz mieć wysoki poziom hormonu wzrostu to se wbij genotropin, a jak chcesz doświadczyć istotnie autofagii to się zamień w drożdze.
  • Odpowiedz
@GeraltRedhammer: to nie wiara tylko fakty.
Sam niski poziom insuliny na co Ci potrzebny? Żeby schudnąć nie musisz nawet myślęc o insulinie. Musisz w jakiś sposób znaleźć się w deficycie. Stosując post wpadasz nie intencjonalnie w deficyt super rób tak.

A próba siłowego trzymania się niskich poziomów insuliny jeszcze jak to modne u szurow z cgm powoduje tył, że robisz wiele niepotrzebnych rzeczy, które twój dzień i wybory czynią karkolomnym.
  • Odpowiedz
@Inozythol:

Od 3 miesięcy chudnę i zwiększam swoją siłę poprzez trening siłowy (podobno tak się nie da). Większość deficytu generuję postem 24-36 u raz na 1-2 tygodnie w zależności od samopoczucia. Więc działa tak jak powinno.

Skupiam się na hormonie wzrostu, bo przy deficycie nie chcę spalać mięśni nie traktuję go jako spalacz tłuszczu chociaż medycyna go tak taki Hormon wzrostu albo jego wyzwalacze jest zarejestrowany przy AIDS w celu
  • Odpowiedz
@GeraltRedhammer:
Argument anegdotyczny jest nic nie wart. Nie zwiększasz siły bo masz w------e gh, tylko dlatego że masz dużo energii w smalcu i jesteś nowicjusz. Podobnie jest z wyrzutem testosteronu po przysiadach.

Znów masz rację i znów to tylko ciekawostka. Powiem tak. Ja lecę post dla wygody, ale GH wbijam i tak i powiem więcej. Jak tylko przestaje wbijać gh po kilku dniach bez badania zaczynam czuć różnice na minus.
  • Odpowiedz
  • 0
@kjubikul: kluczem jest przetrwanie adaptacji i utrzymanie ketozy.

@jatylkopytam:
Mam IO (nie z mojej winy - odrazu uprzedzam złośliwe komentarze) wiec historia i wnioski mogą być nieprzydatna dla wpełni zdrowych.

Po chyba 2 latach (mam wszystko spisane dokładnie kiedy i ile ale z głowy piszę) brania metforminy postanowiłem ją odstawić pomimo tego że lekarze mówili mi
  • Odpowiedz
  • 0
@Inozythol: Nie zgodzę się. Miałem jeszcze wcześniej deficyt kaloryczny bez keto i TG mi nie spadło. Dopiero po ograniczeniu węglowodanów TG wyraźnie się poprawiło, przy podobnej kaloryczności.
  • Odpowiedz
@Belzebub: TG nie spadły, więc tłuszcz też nie spadł, albo w ilości symbolicznej. Nie mylić z utratą wagim, która na keto jest na początku duża i znacznie przekracza realny spadek samego tłuszczu. Dlaczego dowody anegdotyczne są nic nie warte? Bo ludzie bez narzędzi, wiedzy, grupy kontrolnej ustalają jakiś Ciąg przyczynowo skutkowy, bo na chuopski rozum im to działa, ale to jest tylko korelacja, tak się zdarzyło, że zwróciłeś uwagę na
  • Odpowiedz
  • 2
@jatylkopytam: aha no i lekarze odradzali mi tego keto (zanim zacząłem) a bylem u różnych.

Bo choresterol- to każdy mówił, a bo nerki to jedna najstarsza baba powiedział ale to już dawno obalone z tymi nerkami.

Proponowali mi żebym został na metforminie, żebym łykał statyny.
Diabetolog (z IO poszedłem) mi powiedziała że na keto umrę chudy ale na zawał przez choresterol. A tutaj zonk bo jest lepiej
  • Odpowiedz
  • 2
@Inozythol: TG to nie wskaźnik samego deficytu, tylko metabolizmu węglowodanów i insuliny. Ograniczenie węgli obniża TG nawet bez redukcji kalorii to nie anegdota, tylko fizjologia.
  • Odpowiedz
@Belzebub: Tak. I wysokie tg mają alkoholicy, którzy nic nie jedzą tylko piją lub otyłe osoby tudzież z nadwagą.
Bez deficytu nie obniżysz tg spektakularnie chyba że nie masz istotnie wysokiego bfa, ale wtedy też nie masz nafld/masld więc nie powinieneś mieć w--------h tg. Jedno wynika z drugiego. Są szczególne przypadki gdzie ktoś ma wysokie tg, a nie ma nadwagi, ale to zazwyczaj nie dotyczy ludzi, którzy szukają usprawiedliwienia. 99%
  • Odpowiedz