Wpis z mikrobloga

Cholera jak mam oddać samochód do mechanika to mnie skręca. Nie mówie, że nie ma super fachowców, są, ale jak na lekarstwo. Przykład, po którym mnie trzęsie. Mam opla diesla i przy odpalaniu wyskakiwał check engine. Za niskie napięcie w czujnikach dpf i czasem w pompie ABS. Oddałem auto do 2 mechaników... jeden pomierzył czujniki i cholera wie co tam jeszcze. Diagnoza - trzeba kupić 2 nowe czujniki nox 3200zl plus robota 800, bo ciężko odkręcić. Nie zdecydowałem się na usługi. Drugi gość, wymiana jednego czujnika nox i pompy ABS, łącznie 4500zl. Również odmówiłem. A jaki w---w jak mówiłem, że jednak nie skorzystam z usług. DPF się zapcha i wybuchnie. Auto jeździło normalnie, DPF się wypalał nawet z tymi błędami. Pojawialy się one od razu po zapłonie. Mogłem skasować błędy, przejechać 500km i nic się nie pojawiało. Po zostawieniu auta na noc, powtórka z rozrywki. Dwa dni temu przeczytałem na jakiejś grupie fb, żeby zmienić akumulator xD pojechałem na sprawdzenie i bardzo spada napięcie przy rozruchu xD zapłaciłem 600zl i jak ręką odjął, zero błędów, auto naprawione. #mechanikasamochodowa #mechanika
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też ostatnio naprawiłem Check Engine w Oplu wymieniając akumulator (miał 10 lat). Trzech mechaników na to nie wpadło, za to po wymieniali sondy lambda na nowe.

@d4r3k: Bardzo dziwni Ci mechanicy. Korzystałem regularnie z usług dwóch i obaj pierwsze co roboli do podłączali samochód do swoich dużych prostowników i odpalali, żeby sprawdzić czy błędy będą dalej. I dopiero wtedy podłączali komputer diagnostyczny.
  • Odpowiedz
  • 1
@ztakisam: W nowszych autach sporo tych dziwnych błędów, często niezwiązanych z akumulatorem, powoduje wlasnie on. Pomimo tego że zapala, te wszystkie komputery, systemy, pompy mają na starcie taki pobór, że stary akumulator nie wyrabia, spada napięcie i moduły wywalają błędami. Tak więc, najpierw nowe aku, i jak nie pomoże to dalsza diagnoza
  • Odpowiedz
  • 2
@lumig: Aku już wymienione, błędów brak i nawet błędy, których nie mogłem usunąć przez OBD2 to same zniknęły po dniu stania w garażu. Akumulator AGM 7 lat w aucie.
  • Odpowiedz
@ztakisam: ja zauważam jeszcze jedną smutną regułę. Pierwsza wizyta człowiek w szoku, wszystko eleganckie zrobione nawet folie na siedzeniach i autko umyte, przy drugiej wizycie już nie ma fajerwerków ale jest ok a potem jakaś równia pochyła i propozycja wymiany połowy części w aucie albo dziwne pozycje na rachunków. Szkoda, że wiele warsztatów nie chce mieć wieloletnich lojalnych klientów. Ze mną jak z dzieckiem. Ceny podskoczyły, części zdrożały to mów
  • Odpowiedz
Brak komunikacji z ECU, OBD2 nie działa. Raz mi uruchomił, potem działał przez tydzień a teraz znów. Bezpieczniki ok. Renault Clio

@dymaczdusz: wilgoć może? odpływ w podszybiu lubi się zatkać, w różne miejsca wtedy woda idzie. pod stopami wilgotno nie jest? sprawdzałeś czy żaden konektor przy ECU nie jest zielony?
  • Odpowiedz
@ztakisam: @Myszo: sprzedać auto. Kupić jakieś w bardzo dobrym stanie z lat 90. i książkę z serii "Naprawiam sam". Naprawiać samemu

Polecam. Przyjemne, bo się można odstresować i kasa zostaje. Jakbym miał wydać 4k na naprawę auta, które bym kupił np. za 10k, to jak słowo daję bym zezłomował xD Szanujmy się. Wtedy też spadłyby ceny napraw u mechaników
  • Odpowiedz
@ztakisam nie wiem gdzie ci fachowcy ale moje najczęstsze spostrzeżenia jak do nich przyjadę to :
Panie ale to za 2-3 tygodnie dopiero
Panie trzeba dzwonić i się umówić po co pan przyjechał
Pierwsze spojrzenie na typa i już widzę że ma cię w dupie i z laską spojrzy pod maskę.
Diagnozy nie będę komentował bo najczęściej zawyżona i żeby wymienić jak najwięcej podzespołów.
  • Odpowiedz
@ztakisam: No to kup sobie normalne auto niezawodne, a nie te wynalazki OPLE,
Przeciez to jest taki chlam ze zaden szanujacy sie mechanik nie chce w tym grzebac, wiec RZUCA ZAPOROWA CENE ZEBY ODSTRASZYC KLIENTA,
Mam brata mechanika wiec wiem bo slysze te historie,

Dodatkowo posiadacze OPLI nie sa najzamozniejsi, oraz najbystrzejsi wiec wiadomo ze beda problemy jak nie z autem za jakis czas bo one sie ciagle sypia,
Albo beda sie mega
  • Odpowiedz
"żyję w kraju w którym, w którym każdy chce mnie zrobić w ch...a... "( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Arivederczi: No to kup sobie normalne auto niezawodne, a nie te wynalazki OPLE,
Przeciez to jest taki chlam ze zaden szanujacy sie mechanik nie chce w tym grzebac, wiec RZUCA ZAPOROWA CENE ZEBY ODSTRASZYC KLIENTA,
Mam brata mechanika wiec
  • Odpowiedz
bo to nie sa mechanicy tylko wymieniacze.

@pikru: No to kup sobie normalne auto niezawodne, a nie te wynalazki OPLE,
Mam brata mechanika wiec wiem bo slysze te
  • Odpowiedz
@ztakisam: najlepiej samemu wszystko zrobić. a jak nie masz czasu i/lub chęci to chociaż samemu zdiagnozować usterkę, samemu kupić części i pokazać mechanikowi (wymieniaczowi) palcem co ma zrobić. niestety ale trzeba się na wszystkim znać żeby uniknąć patologii
  • Odpowiedz
Diagnoza - trzeba kupić 2 nowe czujniki nox 3200zl plus robota 800, bo ciężko odkręcić. Nie zdecydowałem się na usługi. Drugi gość, wymiana jednego czujnika nox i pompy ABS, łącznie 4500zl. Również odmówiłem.

@ztakisam: I teraz pytanie: co by było po wymianie elementów i zapłaceniu za usługę jeśli problem by pozostał nierozwiązany?
  • Odpowiedz
@mialo_wyjsc_inaczej: nie chcę się leakować (paranoik here xD ), więc napiszę tak. Mam dwa z segmentu A z końcówki lat 90. Za jednego dałem 3k, za drugiego 4k. Oba mają przebieg ok. 100k, od pierwszego właściciela i garażowane. Części tanie jak barszcz, jedynie drobne naprawy, które można zrobić samemu i śmigasz. Minus to brak klimy i wspomagania, ale nimi tylko dojeżdżam do pracy, czyli rano w lato jest i tak
  • Odpowiedz
@ztakisam grunt to spokojna diagnoza i zasięgnięcie informacji z kilku źródeł. Ja raz ponad pół roku usuwałem usterkę w swoim aucie, na szczęście umiem sam wymieniać części w aucie
  • Odpowiedz