Wpis z mikrobloga

Cholera jak mam oddać samochód do mechanika to mnie skręca. Nie mówie, że nie ma super fachowców, są, ale jak na lekarstwo. Przykład, po którym mnie trzęsie. Mam opla diesla i przy odpalaniu wyskakiwał check engine. Za niskie napięcie w czujnikach dpf i czasem w pompie ABS. Oddałem auto do 2 mechaników... jeden pomierzył czujniki i cholera wie co tam jeszcze. Diagnoza - trzeba kupić 2 nowe czujniki nox 3200zl plus robota 800, bo ciężko odkręcić. Nie zdecydowałem się na usługi. Drugi gość, wymiana jednego czujnika nox i pompy ABS, łącznie 4500zl. Również odmówiłem. A jaki w---w jak mówiłem, że jednak nie skorzystam z usług. DPF się zapcha i wybuchnie. Auto jeździło normalnie, DPF się wypalał nawet z tymi błędami. Pojawialy się one od razu po zapłonie. Mogłem skasować błędy, przejechać 500km i nic się nie pojawiało. Po zostawieniu auta na noc, powtórka z rozrywki. Dwa dni temu przeczytałem na jakiejś grupie fb, żeby zmienić akumulator xD pojechałem na sprawdzenie i bardzo spada napięcie przy rozruchu xD zapłaciłem 600zl i jak ręką odjął, zero błędów, auto naprawione. #mechanikasamochodowa #mechanika
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ztakisam: dlatego ja całuję pana Jezuska po stopkach, że mogłem kupić nowe auto z salonu i o mechanikach to już tylko w encyklopediach czytam
  • Odpowiedz
  • 149
@ztakisam: dlatego sam naprawiam od paru lat swoje auta i maszyny. Nawet jak nie trafię od razu z diagnozą to nadal jest taniej czasem wymienić 2 niepotrzebne części, kupić specjalistyczne narzędzia niz zapłacić mechanikowi ktory to s-------i. W efekcie nie masz ani pieniedzy, ani sprawnego auta, ani czasu bo dalej sam szukasz usterki.
Jedynie czasu mi brakuje nieraz na to. Ale po trzymaniu auta miesiac czasu zeby mi wymienił glupie
  • Odpowiedz
  • 9
@Myszo: właśnie dlatego kupiłem Teslę i nawet nie mam przeglądów rocznych w ASO. za to wydali mi już popsuta, więc pierwszy dzień z nowym autem spędziłem w warsztacie xD
  • Odpowiedz
  • 9
@Myszo: jest to jakieś wyjście. Mam znajomych, którzy kupują nowe auta. Też mam takich, którzy kupują auta mające przejechane okolo 50 tys km, aby wyeliminować problemy wieku dziecięcego. Dzisiejsza motoryzacja jest dziwna. Ja sam miałem 10 lat Peugeota 206. Z elektroniki to się świecił tam tylko licznik km. Lałem paliwo i jeździłem. Klocki i olej okresowo. Świetne auto to było.
  • Odpowiedz
@ztakisam: bo mechanikom się nie chce robić, grzebać się w ustalanie problemu. Przecież w tym samym czasie by wymienił olej i filtry i więcej by zarobił. Tez mam w swoim mega problem elektryczny i raczej będę swoiminsilami dochodził co i jak. Nie wierze, ze mi to naprawia za mniej niż 1000 zł. Raczej skazuje mnie więcej a problem wróci jak bumerang.
  • Odpowiedz
miałem 10 lat Peugeota 206. Z elektroniki to się świecił tam tylko licznik km. Lałem paliwo i jeździłem. Klocki i olej okresowo. Świetne auto to było.

@ztakisam: mam T4 w którym nawet licznik się nie świeci, grzeję świece przewodem na krótko do plusa aku(dizelek 2.4).
jak go gaszę, i wyjmuję kluczyk, to czasem razem z wkładem stacyjki, bo wylata.
kocham go, i kocham nim jeździć. xD
osobówkę też mam, ale to już nie ten
  • Odpowiedz
Tez mam w swoim mega problem elektryczny i raczej będę swoiminsilami dochodził co i jak. Nie wierze, ze mi to naprawia za mniej niż 1000 zł.

@dymaczdusz: z ciekawości, co jebło? tak w skrócie. ;)
  • Odpowiedz
@dos_badass: po przekreceniu kluczyka, nie zapalają się kontrolki, tylko włącza się wentylator, zapala się kontrolka kluczyki i pojawia się krotki pisk. Brak komunikacji z ECU, OBD2 nie działa. Raz mi uruchomił, potem działał przez tydzień a teraz znów. Bezpieczniki ok. Renault Clio
  • Odpowiedz
@dymaczdusz: czytam czytam czytam a w myślach od razu o bezpecznikach mam przebłysk. ale widzę że dopisane xD
a przekaźniki jakieś sprawdzałeś? bo stacyjka w rejonie pająka raczej nie powinna narobić takiego galimatiasu?

• Odpowiedz
@rzeznia22: Z jakoscia kazdych uslug jest tragedia a dobrzi fachowcy maja terminy z------e do przodu.

Zastanow sie jak to jest, ze idziesz do restauracji i w 90% przypadkow jakbys sam zrobil zamówione danie w domu za 1 czy niech bedzie 3 razem z aniagotuje to wyjdzie ci ono duzo lepsze? Ile schodzi znalezienie dobrego fryzjera? Demtysty ktoremu mozna ufac, typa od remontu ktory nie o----e?

Jest deficyt osob które potrafią
  • Odpowiedz
@ztakisam: Też ostatnio naprawiłem Check Engine w Oplu wymieniając akumulator (miał 10 lat). Trzech mechaników na to nie wpadło, za to po wymieniali sondy lambda na nowe. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ztakisam: rozumiem to w 100%. Każdy mechanik u mnie ma odgórny brak zaufania i jeszcze żaden go nie zdobył. Najgorsze jest to, że nawet ci z polecenia znajomych są nic nie warci. Chrzestny mi kiedyś polecił kolege-mechanika to mi tak uszczelkę pod głowicą naprawił, że auto przejeździło niecałe 2 tygodnie i poszło na złom, a typ s--------ł do Niemiec w międzyczasie. Masakra. Jak się nie znasz to cię zawsze oszukają.
  • Odpowiedz
@dos_badass: samochód stal miesiąc nie używana na mrozie. Nie chciał odpalać na poczatku ale odpalił po uzyciu power bank. Nie równo pracował, gasl ale jak się "rozgrzal" palilnod strzała. Później znownstal dwa tygodnie i juz nie odpalił nawet z power bank. Samochód nie mam u siebie tylko 500km ode mnie intu tez jest mega problem. Akumulator nowy, kupiony w sierpniu jakiś porządny.
  • Odpowiedz
@dymaczdusz: miałem takie objawy w starym golfie (odpalał, ale nierówno pracował na zimnym, potrafil zgasnąć po wciśnięciu sprzęgła, a jak już się rozgrzał to wszystko chodziło poprawnie). wystarczyło wyczyścić zawór egr i doloty.
  • Odpowiedz
o mechanikach to już tylko w encyklopediach czytam

@Myszo: dopóki coś nie padnie i będziesz jeździł od ASO do ASO gdzie będą Ci chcieli wymienić pół samochodu, ale okazując dobrą wolę zaoferują rabat i kosztować będzie tylko 10k.
No i przeglądy kosztują nieraz więcej niż cały serwis starszego auta.
  • Odpowiedz