Wpis z mikrobloga

169 + 1 = 170

Tytuł: Żywność która leczy umysł
Autor: Georgia Ede
Gatunek: zdrowie, medycyna
Ocena: 6/10
ISBN: 9788397267411
Wydawnictwo: Bracia Rodzeń
Liczba stron: 601
W poszukiwaniu złamania dietetycznego kodu sięgnąłem po tę książkę i czytając ją stwierdzam, że przejadły mi się książki o żywieniu, a zwłaszcza o stylu żywienia promowanym w tym tytule, bo praktycznie wszystkie traktują o tym samym. Autorka nawet wiele razy cytowała inne książki, które już miałem okazję przeczytać. Zamysł autorki jest taki, by jeść mięso, ryby, podroby, jajka, a z resztą uważać. Skoki glukozy i insuliny mogą być niedobre, więc należy ostrożnie podchodzić do węglowodanów. Warzywa i owoce mogą być zdradliwe. Poleca się dietę paleo, keto lub carnivore, na koniec książki są nawet przepisy i na diecie carnivore jest absurdalnie dużo kurczaka, który przecież nie ma dużo tłuszczu, do tego jakieś dziwnie obliczone makro. Ja na kolację jadłem bułkę z masłem i serem i trzy jajka gotowane. Po jakimś czasie postanowiłem, że muszę tam dodać trochę warzyw, bo mam za mało w diecie i dołożyłem pomidora, paprykę i cebulę. Wg tej książki, popełniłem fatalny błąd, bo nie należy jeść papryki i pomidora, bo należą do roślin psiankowatych i mogą być szkodliwe, a cebulę powinno się jeść jedynie po obróbce termicznej. Ale i tak nie zamierzam tego zmieniać. Mógłbym zrezygnować z bułki, bo w książce atakowane są zboża, ale za bardzo lubię pieczywo i jak mawia klasyk "bez chlebka się nie najesz". Każdy rozdział jest zakończony "przemyśleniami braci Rodzeń", którzy pomysł chyba zasięgnęli po lekturze Mein Kampf. Autopromocja, chyba niepotrzebna, bo kto się interesuje tym tematem, to zapewne ich zna.

#bookmeter #ksiazka #trukeleczytajo #czytajzwykopem #dieta #keto #carnivore #zdrowiebookmeter #medycynabookmeter
moja-walka - 169 + 1 = 170

Tytuł: Żywność która leczy umysł
Autor: Georgia Ede
Gatun...

źródło: 1265588-352x500

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moja-walka: zobaczyłem na okładce bracia s--------n i już miałem pisać, że szkoda było wydawać nawet 2zl na to g---o udające książkę, a po przeczytaniu tego można dostać najwyżej raka i zmarnować czas. Ale chyba sam to zrozumiałeś.
  • Odpowiedz
  • 1
@Inozythol: Ja wypożyczyłem z biblioteki i co ciekawe czekałem w kolejce pół roku, bo taka ilość zamówień, a po mnie są kolejni, już mnie pani bibliotekarka ostrzegła. Tak, jak przeczytałem, że pomidor, papryka i cebula to fatalne wybory żywieniowe, to dwa tygodnie na tę książkę straciłem.
  • Odpowiedz
Tak, jak przeczytałem, że pomidor, papryka i cebula to fatalne wybory żywieniowe, to dwa tygodnie na tę książkę straciłem.

@moja-walka: to chyba coś źle zrozumiałeś, albo spłycasz temat. Pomidory i papryka, nawet cebula nie są uznane w diecie keto/paleo za "fatalny wybór żywieniowy". Ba, warzywa rosnące "nad ziemią" są wskazane jako źródło błonnika. Nawet Bracia Rodzen w swojej książce kucharskiej często używają tych warzyw w przepisach LowCarb/Keto.
elemel90 - >Tak, jak przeczytałem, że pomidor, papryka i cebula to fatalne wybory żyw...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@elemel90: Autorka napisała, żeby unikać psiankowatych. Napisała, że nie są dozwolone przyprawy z prawdziwej papryki z rodziny psiankowatych, takie jak papryka i pieprz cayenne.
  • Odpowiedz
@moja-walka: ok, książka podchodzi do tematu bardzo naukowo. Rzeczywiście w przypadku stosowania diety keto w celu wycofywania konkretnych chorób tak ortodoksyjne podejście być może będzie skuteczne. Psiankowate mogą powodować rozregulowanie metaboliczne i mikrostany zapalne. Jednak w przypadku pozostałych osób chcących jedynie poprawić swoje samopoczucie i sylwetkę nie ma potrzeby na aż tak wielkie restrykcje. Chyba, że odpowiedź organizmu będzie inna. Piszą i mówią o tym też znienawidzeni Rodzeniowie.
elemel90 - @moja-walka: ok, książka podchodzi do tematu bardzo naukowo. Rzeczywiście ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz