Aktywne Wpisy

Maly_Jasio +419
Dzień dobry. Chciałem się tylko pochwalić, że w wieku 43 lat dorobiłem się 90m2 bez kredytu we Wrocławiu w spokojnej dzielnicy. Dziękuję
PieknyChuligan +214
źródło: 1000010136
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000010136
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tytuł:
Żywność która leczy umysłAutor:
Georgia EdeGatunek:
zdrowie, medycynaOcena:
6/10ISBN:
9788397267411Wydawnictwo:
Bracia RodzeńLiczba stron:
601W poszukiwaniu złamania dietetycznego kodu sięgnąłem po tę książkę i czytając ją stwierdzam, że przejadły mi się książki o żywieniu, a zwłaszcza o stylu żywienia promowanym w tym tytule, bo praktycznie wszystkie traktują o tym samym. Autorka nawet wiele razy cytowała inne książki, które już miałem okazję przeczytać. Zamysł autorki jest taki, by jeść mięso, ryby, podroby, jajka, a z resztą uważać. Skoki glukozy i insuliny mogą być niedobre, więc należy ostrożnie podchodzić do węglowodanów. Warzywa i owoce mogą być zdradliwe. Poleca się dietę paleo, keto lub carnivore, na koniec książki są nawet przepisy i na diecie carnivore jest absurdalnie dużo kurczaka, który przecież nie ma dużo tłuszczu, do tego jakieś dziwnie obliczone makro. Ja na kolację jadłem bułkę z masłem i serem i trzy jajka gotowane. Po jakimś czasie postanowiłem, że muszę tam dodać trochę warzyw, bo mam za mało w diecie i dołożyłem pomidora, paprykę i cebulę. Wg tej książki, popełniłem fatalny błąd, bo nie należy jeść papryki i pomidora, bo należą do roślin psiankowatych i mogą być szkodliwe, a cebulę powinno się jeść jedynie po obróbce termicznej. Ale i tak nie zamierzam tego zmieniać. Mógłbym zrezygnować z bułki, bo w książce atakowane są zboża, ale za bardzo lubię pieczywo i jak mawia klasyk "bez chlebka się nie najesz". Każdy rozdział jest zakończony "przemyśleniami braci Rodzeń", którzy pomysł chyba zasięgnęli po lekturze Mein Kampf. Autopromocja, chyba niepotrzebna, bo kto się interesuje tym tematem, to zapewne ich zna.
#bookmeter #ksiazka #trukeleczytajo #czytajzwykopem #dieta #keto #carnivore #zdrowiebookmeter #medycynabookmeter
źródło: 1265588-352x500
Pobierz@moja-walka: to chyba coś źle zrozumiałeś, albo spłycasz temat. Pomidory i papryka, nawet cebula nie są uznane w diecie keto/paleo za "fatalny wybór żywieniowy". Ba, warzywa rosnące "nad ziemią" są wskazane jako źródło błonnika. Nawet Bracia Rodzen w swojej książce kucharskiej często używają tych warzyw w przepisach LowCarb/Keto.
źródło: image
Pobierzźródło: image
Pobierz