Wpis z mikrobloga

Ten p--------k to czujnik kontaktronowy dozownika płynu nabłyszczającego do zmywarki. Może mi ktoś powiedzieć jak to działa?
Zastanawiam się, czy przypadkiem nie uszkodziłem tego gówna podczas wymiany całego dozownika w dość wiekowej już zmywarce Boscha. Sama czynność była prosta jak drut, po prostu odkręcenie paru śrubek pokrywy drzwi zmywarki, odłączenie dwóch wtyczek, wyjęcie części z zatrzasków, wymiana na nową i złożenie wszystkiego. Tyle tylko, że nowa część od producenta oryginału i wedle wszystkich wykazów pasująca do tego modelu, ma umieszczony w innym miejscu właśnie ten czujnik, do którego podpina się jedną w dwóch wtyczek wiązek biegnących dozownika. Sam element też jest inny. W starym dozowniku "gniazdko", czyli ta część płytki, do której podpina się wtyczkę, posiadała trzy ścieżki, stąd i wtyczka też ma trzy przewody. Ten element, co widać na załączonym obrazku, ma tylko dwie ścieżki co dopiero później zauważyłem, na początku podpinając wtyczkę w ten sposób, że nachodziła na jeden drucik tej szklanej bańki na płytce. Wtedy jednak światełko wskazujące brak płynu nabłyszczającego świeciło się. Po zmianie położenia wtyczki, tak aby nie nachodziła na ten drucik, co prawda lampka sygnalizacyjna świecić przestała, ale mimo że nabłyszczacz był dolewany ponad dwa miesiące temu jakoś na razie nic się nie zapala, a nie chce mi się wierzyć, że zmywarka tak długo zużywa ten płyn.

Zanim zdejmę pokrywę drzwi i zacznę sprawdzać, chciałem się dowiedzieć, czy jest w ogóle prawdopodobne, że samo nieprawidłowe podłączenie wtyczki mogło coś tam uszkodzić? Nie wiem, prąd popłynął w ten sposób, w ktróy nie powinien i coś tam p---------o?

Swoją drogą jak ten czujnik działa? Płytka jest wsadzona w wyprofilowane miejsce na obudowie dozownika, ale nie ma dostępu do wnętrza pojemnika, można ją prawdopodobnie po prostu wyjąć i włożyć więc jak wyczuwa obecność płynu w zbiorniku, czy jego brak?
#elektronika #elektroda #pytaniedoeksperta

z drugiej strony
niecodziennyszczon - Ten p--------k to czujnik kontaktronowy dozownika płynu nabłyszc...

źródło: ffa0f98df09ff1e119c861b72819aa8a

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niecodziennyszczon: kontaktron działa na pole magnetyczne. Gdzieś w pobliży jest magnesik i kontaktron zwiera jak magnesik jest odpowiednio blisko. Chcesz go sprawdzić to weź multimetr, magnesik i zobacz czy zwiera po zbliżeniu magnesu.
  • Odpowiedz