Wpis z mikrobloga

Zawsze mnie zastanawiało w jaki sposób mogę zatrudnić pierwszego pracownika. Obecnie koszt pracodawcy na zatrudnienie kogoś na minimalnej to ok. 6 tysięcy złotych, oprócz tego jakieś wyposażenie, BHP i inne dodatkowe koszty. Co więcej zatrudniając pracownika za minimalną raczej nie można sądzić że będzie wystarczająco dobry żeby koszt w niego włożony się zwracał (przynajmniej z początku).

Moje pytanie brzmi: jak w Polsce kogoś zatrudnić po Bożemu, tak żeby go utrzymać i żeby po jakimś czasie generował przychód? Złodzieje przedsiębiorcy, podzielcie się historiami jak zatrudnialiscie pierwszego pracownika. To serio pytanie, chciałbym pomoc ale tak żebym nie musiał zaraz zamykać firmy.

#praca #przedsiebiorczosc #kiciochpyta #uop
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nowikk: Czasami te 168h/miesiąc to nie jest wprost wartość, którą człowiek generuje dla firmy, a ile ściąga z Twojej głowy. Może się okazać, że jeśli oddelegujesz proste rzeczy do studenta na minimalnej, to masz przestrzeń i czas ma zrobienie rzeczy, które realnie przełożą się na dochód
  • Odpowiedz
  • 0
@z-a-k: no sytuacja tak właśnie wygląda. Musiałbym mieć wolne 10k miesięcznie żeby z luzem móc kogoś zatrudnić. Dlatego rozmyślam co mogę zrobić.
  • Odpowiedz
@nowikk: to bez alpejskich jak wyżej ktoś Ci napisał. Nie stać Cię. Opcja to poszukanie kogoś, kto jest np. emerytem i będzie chciał tylko dorabiać. Skoro jednak zadajesz takie pytanie, to po prostu prowadź jednoosobowo. Pracownik to nie tylko koszty, o których piszesz, ale też może iść na np. chorobowe i będziesz potrzebował go zastąpić kimś. Pracownik może też Cię okraść czy w inny sposób narobić strat i to też
  • Odpowiedz
@nowikk: Obecnie cię nie stać. I jest to patologia. Bo teraz masz następujące wyjścia
- podnieść ceny i przyłożyć rękę do drożyzny w tym kraju, potencjalnie może ci to zmniejszyć popyt jeśli będziesz za drogi. Chodzi o to, że twoje usługi/towary muszą być na tyle drogie, żeby wartość wypracowana przez pracownika przewyższyła koszty jego zatrudnienia
- jeśli chcesz zatrudnić pracownika bo skalujesz biznes i sam się nie wyrabiasz (ale nie
  • Odpowiedz
@nowikk: Jak nie jesteś w stanie zorganizować komuś pracy to go nie zatrudniaj. Czemu ludzie to takie matołki? 1000 euro ma zapłacić i nie wie z czego xDDDD To albo twoja firma zarabia albo nie - jak nie to idź na etat
  • Odpowiedz