Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@hrumque: Nie no, dobrze przeliczona instalacja się opłaca, ale z dotacją ona się zwraca np. 3-5 lat, a bez dotacji będzie z 8. No i 8 lat zanim się w ogóle zwróci - no tak średnio bym powiedział.
  • Odpowiedz
@Khaine: z jednej strony umowę, z drugiej limit 800zl/kWh to w końcu realne ceny. No i coś dla opustów.

Ja tam sobie sprzedam zbiornik cwu za 15k, który kosztował 6k i przytulę 5k dotacji.
  • Odpowiedz
  • 0
No i coś dla opustów.

@Djelon: No jak nie opuszczą to nikt nie będzie montował przy tych dotacjach. Sam mam montować w połowie przyszłego roku ale się zastanawiam czy mi się to opłaca na tych warunkach. Z 28k odliczenia zrobili eeee 3k w moim wypadku, czyli 25k do tyłu. Tym jednym ruchem zwrot z inwestycji przesunęli o jakieś 2.5-3 lata i mam wątpliwości czy to jest warte inwestycji aby się
  • Odpowiedz
@Djelon: 800/kWh to chyba limit dotacji a nie ceny.

@Khaine Ty chcesz żeby oni CI to sfinansowali wszystko? W gminach są niektórych takie dotacje że płacisz 20% zapisałem się z 4 lata temu i nadal cisza wiec zamontowałem sam.
Ja bede montował. W 2019 zamontowałem z dotacją 5tys zł, w 2024 zamontowałem dodatkowe PV bez dotacji bo nie było żadnej dla netmeteringu.

Jest specjalna taryfa do pomp ciepła G12as, w załączniku
zibizz1 - @Djelon:  800/kWh to chyba limit dotacji a nie ceny.

@Khaine Ty chcesz że...

źródło: taryfa

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
28k dotacji? chciałeś montować pompe, panele i magazyn razem ?

@zibizz1: Tak. Ale teraz się zastanawiam czy panele z magazynem się opłacają o ile ceny nie spadną. Wyliczyli mi 45k na 10 kW / 15 kWh już ze wszystkim, bo u mnie by trochę kopania w podwórku było i mam wątpliwości czy mi się to zwróci w jakimś racjonalnym czasie. Szczególnie jakby wskoczyć w tę taryfę G12as. Bo latem w
  • Odpowiedz
@Khaine: No ale pompa to niezależna sprawa od magazynu energii.
ja np wziałem 5tys z jednej dotacji na oczyszalnie
15tys na pompe ciepła i rekuperator
5tys na PV
30tys na BEV
Jeszcze na odwodnienie chiałem ale koszt dokumentacji przewyższyłby kwote dotacji:) wiec nie
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: Ja się nie kwalifikuję na totalnie żadne dotacje, bo na jedne mam za nowy dom, na inne za stary, a na jeszcze inne jestem za bogaty XD Mój Prąd 6.0 to był jedyny program dość szeroki w który się po prostu wpadało bez specjalnych warunków. Więc w praktyce mam robić wszystko za pełną cenę i tak szczerze to z tej perspektywy to się nie opłaca w sumie robić niczego.
  • Odpowiedz
@Khaine: To z którego roku masz dom? Akurat dotacje są dla tych bogatszych głównie. Jedyny problem to papierkologia i długie procesy. Skoro mój prąd 6.0 był ok to dlaczego nie skorzystałeś?:P Wczesniej było tyle innych + netmetering który ogłosili z 1.5 wyprzedzeniem że sie skończy. Ja wszytkim opowiadałem żeby kupili sobie 1-4 panele + mikroinwerter i zgłosili to nikt się na to nie zdecydował, a potem nagle wszycy narzekali że
  • Odpowiedz
800/kWh to chyba limit dotacji a nie ceny.

@zibizz1: to by mialo większy sens dla mnie, ale jednocześnie znowu winduje ceny, bo sensowny magazyn 5kWh to jedyne 3500zl, np Deye czyli tylko 700zl/kWh a naciągacz instalator będzie mógł wziąć 3x więcej
  • Odpowiedz
  • 0
Skoro mój prąd 6.0 był ok to dlaczego nie skorzystałeś?

@zibizz1: Bo dom kupiłem w maju zeszłego roku i nie miałem hajsu aby go od razu modernizować ¯\(ツ)/¯ Natomiast sam dom jest z 2012 około. Dosyć sensownie ocieplony, z rekuperacją, no ale niestety brak tu podłogówki (i z całej tej zabawy to będzie zdecydowanie najgorszy r--------l, pompy ciepła czy pV to tam c--j) i ogrzewanie gazem na dwufunkcyjnym piecu który
  • Odpowiedz
@Khaine: Ale ten 7.0 to nadal propozycja. Opracuj sobie plan co chcesz zamontować i jakimiś klockami możesz poskładać tak aby dobrze wykorzystywać dotacje. są czasami też na wfosigw jakieś

@Djelon :) tam jest minimalnie 12kWh, po co sie drobnicą zajmować. Np taki jest 200Wh za mały ale masz 2100 dotacji.
Moim zdaniem urzadzenie obsługujące magazyn(falownik, niekoniecznie PV) też wchodzi w koszty kwalifikowane, ale zobaczymy jak bedzie wkońcu oficjalny opis
zibizz1 - @Khaine: Ale ten 7.0 to nadal propozycja. Opracuj sobie plan co chcesz zamo...

źródło: 12

Pobierz
  • Odpowiedz
@zibizz1: @Khaine: powiedzmy że kupuje tego dynessa za 8k, dorzucam 200% narzutu aby mieć cenę 26k czyli 30% doplaty =8k.
8k za zakup-8k+podatek od 18k, razem realny koszt 4-5k. Super ujowy biznes jak za 7-8k można mieć 12-15kWh które pokazaliście. Tyle pierdzielenia za 2k się nie opłaca.
  • Odpowiedz
@Djelon: dlaczego chcesz kupować za 26k cos co kosztuje 8k? Kupujesz za 8k i nasz 2.4k dotacji. Ewentualnie 15k z montażem, ale wtedy może jest 8% VAT

Oprócz samego magazynu trzeba mieć coś do czego go podłączysz, ja do tego celu potrzebuje zupełnie nowe urządzenie i mam tylko 2 falowniki on-grid
  • Odpowiedz
  • 2
dlaczego chcesz kupować za 26k cos co kosztuje 8k

@zibizz1: No żeby wycisnąć max kwotę dotacji a w koszt magazynu schować robociznę ;)
  • Odpowiedz
@zibizz1: żeby wycisnąć maksymalną dotację, przepuszczając to przez własną firmę, kosztem podatku dochodowego od różnicy. Jak będą konkrety i będę przy komputerze to sobie dokładnie policzę
  • Odpowiedz