Aktywne Wpisy

orgin246 +10
Ej mordeczki z tagu. Wiemy, że ludolodzy to za dużo w gry nie grają bo głównie to wskazują, kto te gry niszczy. Co nie znaczy, że nie możemy sami pogadać lekko o giereczkach. Pochwalcie się w co tam ciekawego graliście w styczniu?
Ja trochę biednie bo nie miałem jakoś parcia na granie więc tylko skończyłem SW: Outlaws, Killzone 3 i Sly 3.
#kiszak #gry
Ja trochę biednie bo nie miałem jakoś parcia na granie więc tylko skończyłem SW: Outlaws, Killzone 3 i Sly 3.
#kiszak #gry

Soothsayer +129
Tak się kończy jak się na auto chucha i dmucha, jak ja kupiłem pierwsze auto (przypominam, nowe z salonu, powtarzam nowe) to prewencyjnie co tydzień tarłem felgami o krawężnik podczas równoległego i dla pewności jeszcze p-------------m raz w krawężnik jadąc 40 bo nie trafiłem w ulicę,.dzięki temu nie musiałem się martwić że jakieś losowe nieszczęście spotka moje auto jakąś wgniotka c--j wie skąd bo ja już zadbałem o to sam żeby troszku

Ja tam sobie sprzedam zbiornik cwu za 15k, który kosztował 6k i przytulę 5k dotacji.
@Djelon: No jak nie opuszczą to nikt nie będzie montował przy tych dotacjach. Sam mam montować w połowie przyszłego roku ale się zastanawiam czy mi się to opłaca na tych warunkach. Z 28k odliczenia zrobili eeee 3k w moim wypadku, czyli 25k do tyłu. Tym jednym ruchem zwrot z inwestycji przesunęli o jakieś 2.5-3 lata i mam wątpliwości czy to jest warte inwestycji aby się
@Khaine Ty chcesz żeby oni CI to sfinansowali wszystko? W gminach są niektórych takie dotacje że płacisz 20% zapisałem się z 4 lata temu i nadal cisza wiec zamontowałem sam.
Ja bede montował. W 2019 zamontowałem z dotacją 5tys zł, w 2024 zamontowałem dodatkowe PV bez dotacji bo nie było żadnej dla netmeteringu.
Jest specjalna taryfa do pomp ciepła G12as, w załączniku
źródło: taryfa
Pobierz@zibizz1: Tak. Ale teraz się zastanawiam czy panele z magazynem się opłacają o ile ceny nie spadną. Wyliczyli mi 45k na 10 kW / 15 kWh już ze wszystkim, bo u mnie by trochę kopania w podwórku było i mam wątpliwości czy mi się to zwróci w jakimś racjonalnym czasie. Szczególnie jakby wskoczyć w tę taryfę G12as. Bo latem w
ja np wziałem 5tys z jednej dotacji na oczyszalnie
15tys na pompe ciepła i rekuperator
5tys na PV
30tys na BEV
Jeszcze na odwodnienie chiałem ale koszt dokumentacji przewyższyłby kwote dotacji:) wiec nie
@zibizz1: to by mialo większy sens dla mnie, ale jednocześnie znowu winduje ceny, bo sensowny magazyn 5kWh to jedyne 3500zl, np Deye czyli tylko 700zl/kWh a naciągacz instalator będzie mógł wziąć 3x więcej
@zibizz1: Bo dom kupiłem w maju zeszłego roku i nie miałem hajsu aby go od razu modernizować ¯\(ツ)/¯ Natomiast sam dom jest z 2012 około. Dosyć sensownie ocieplony, z rekuperacją, no ale niestety brak tu podłogówki (i z całej tej zabawy to będzie zdecydowanie najgorszy r--------l, pompy ciepła czy pV to tam c--j) i ogrzewanie gazem na dwufunkcyjnym piecu który
@Djelon :) tam jest minimalnie 12kWh, po co sie drobnicą zajmować. Np taki jest 200Wh za mały ale masz 2100 dotacji.
Moim zdaniem urzadzenie obsługujące magazyn(falownik, niekoniecznie PV) też wchodzi w koszty kwalifikowane, ale zobaczymy jak bedzie wkońcu oficjalny opis
źródło: 12
Pobierzhttps://eco-asset.pl/magazyny-energii/391-dyness-14336-kwh-512v-lfplifepo4-powerbrick.html
Wygląda sensownie, szczególnie że może być ogrzewany.
8k za zakup-8k+podatek od 18k, razem realny koszt 4-5k. Super ujowy biznes jak za 7-8k można mieć 12-15kWh które pokazaliście. Tyle pierdzielenia za 2k się nie opłaca.
Oprócz samego magazynu trzeba mieć coś do czego go podłączysz, ja do tego celu potrzebuje zupełnie nowe urządzenie i mam tylko 2 falowniki on-grid
@zibizz1: No żeby wycisnąć max kwotę dotacji a w koszt magazynu schować robociznę ;)