Wpis z mikrobloga

Jakoś nie rozumiem ideologię wege.
Dobra dieta jest zróżnicowana i powinna być ładna dla oka i zdrowa dla ciała.
Powinna pachnieć i smakować.
Najważniejsze mało przetworzona.
Twoja prezentacja jest ekstra i pewnie tak smakuje.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
@darino: wiesz co ja całe życie jadłam mięso, zawsze z tyłu głowy było mi szkoda zwierzątek, ale nie potrafiłam zrezygnować, a jakoś rok temu zaczęłam przyjmować leki i mięso po prostu przestało mi smakować, zbierało mi się w buzi podczas jedzenia, po co się zmuszać kiedy organizm coś odrzuca. Nie wykluczam, że kiedyś do mięsa wrócę.
  • Odpowiedz
Skoro mięso cię nie smakuje to nie powinnaś tego jeść.

Jak mnie lub naszym dzieciom coś nie smakuje to nie jemy tego, może tylko gdy jest głód i nie ma alternatywy i to nie ma znaczenia kto gotuje. Niekiedy jemy potrawy z mięsem, innym razem warzywa lub owoce.
  • Odpowiedz
bo to mieloniaki z granulatu sojowego, marchewki i cukinii XD

@Zmorka: brzmi dobrze, jadłbym. Moja babcia kiedyś robiła kotlety z fasoli. Mega były.
  • Odpowiedz
@Zmorka: soję kupujesz najtańsza modyfikowaną czy jakościowo dobra? Bo o ile soja nie jest najlepszym produktem o tyle jeżeli jest ekologiczna to jeszcze nie jest taka zła jeżeli spożywamy ograniczona ilość.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fushnikov: nie wiem tak szczerze, prawie w ogóle nie jem soi, kupiłam tak z ciekawości w Czechach kilka paczuszek, bo oni mają spory wybór, granulat, jakieś kluski i kostki, marka to Bona Vita, nie były jakieś drogie, więc pewnie jakościowo też średnio.
Zmorka - @Fushnikov: nie wiem tak szczerze, prawie w ogóle nie jem soi, kupiłam tak z...

źródło: Bona-Vita-Granulat-sojowy

Pobierz
  • Odpowiedz
@Zmorka @Fushnikov:

Bo o ile soja nie jest najlepszym produktem [...] Nie jest taka zła jeżeli spożywamy ograniczona ilość

Co masz na myśli? Chętnie się dowiem z jakiegoś źródła bo brzmi ciekawie. Z tego co kojarzę to wiele organizacji poleca wręcz soję jako fajne źródło białka, a wiele analiz potwierdza co najmniej nie-negatywne działanie soi. Czy masz na myśli obaloną tezę o złym wpływie na hormony mężczyzn, czy coś
  • Odpowiedz
  • 0
@planche: nie wdaję się nigdy w takie dyskusje, bo nie mam wystarczającej wiedzy, natomiast co do soi to mam wrażenie, że jest ona przesadnie demonizowana. Dodatkowo ta genetycznie modyfikowana chyba ma jakieś mocne restrykcje i musi być wyraźnie oznaczana na opakowaniach.
  • Odpowiedz