Wpis z mikrobloga

Czy ktoś się orientuje, czy numer NIP po zlikwidowaniu działalności gospodarczej nadal funcjonuje przypisany do konkretnego podatnika?

W zeszłym roku zlikwidowałem jdg, czy nadal mój dotychczasowy NIP jest do mnie przypisany, czy mogę się nim legalnie identyfikować? I czy przy ponownym założeniu działalność gospodarczej będzie ona połączona z tym samym NIP co wcześniejsza?

#prawo #podatki #b2b #pracbaza #pytaniedoeksperta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sberatel: ok, dzięki!

Pytam konkretnie z powodu potrzeby założenia sobie wirtualnego biura, jako osoba fizyczna. Obsługa klienta powiedziała mi, że potrzebny jest do tego NIP. I nie byłem pewien czy mogę się wciąż posługiwać tym, który został mi przypisany przy zakładaniu jdg, nawet jeśli ją już zlikwidowałem.
  • Odpowiedz
@Patrycja89: chcę wypuścić pewną aplikacje mobilną. A jeśli znajdują się tam jakiekolwiek płatne subskrypcje, to unijne prawo dotyczące transparentności wymaga od wydawcy opublikowanie wszystkich danych osobowych dewelopera. W tym adresu. Sęk w tym, że nie wiem jeszcze czy będzie ona generować jakiejkolwiek przychody (a nie ma obowiązku wydać jej jako firma). Więc chciałem najpierw wypuścić ją jako osoba fizyczna i podać wirtualne biuro jako adres kontaktowy. Płacenie kilku miesięcy dodatkowego
  • Odpowiedz
@Aleksander_Lewski: no, ale w sumie czy ktoś ten adres jakoś weryfikuje? Też am konto dewelopera i normalnie swój adres wpisany. I co, nic lol. Ludzie nawet nie wiedzą, że mogą sprawdzić adres twórcy apki. Nikogo to zresztą nie obchodzi. Na twoim miejscu bym się nie bawiła w żadne biuro wirtualne, bo to naprawdę niepotrzebne. Mam konto od lat i nigdy do mnie nikt nie zadzwonił ani nie przyjechał na chatę
  • Odpowiedz