Wpis z mikrobloga

@affairz: nie jestem specem niestety, ale mam pytanie czy jestes zadowolony z HS? Dla mnie to najwiekszy blad jaki zrobilem i tez ciagnie od niego (4m). Inne osoby ktore znam i maja HS tez nie sa zadowolone.
  • Odpowiedz
  • 1
@Zgrywajac_twardziela: to nie jest moje okno, zdjęcie z neta dla uwagi. na tym zdjęciu główny problem to że gaz w pakiecie szybowym uciekł i na środku okna jest zimna plama

@P-v-E jeszcze nie wiem, bo to planowany zakup i te okna tam są średnio szczelne. sprawdziłem póki co u znajomego takie okno dla porównania i było trochę cieplejsze/bardziej szczelne ale porównuję ALU 2 skrzydła przesuwne do PCV z 1
  • Odpowiedz
Mamy rozumieć, że @affairz za chwilę coś kupi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wielu przewidywało, że moment rozpoczęcia spadków rozpocznie się gdy Mick coś kupi, ale Ty też za zasługi dla tagu mógłbyś zostać ikoną rozpoczęcia długo wyczekiwanej epoki na rynku
  • Odpowiedz
@affairz: Mam takie okno i doszczelniałem na zimę łączenie na środku, ale również i po stronie gdzie jest klamka musiałem doszczelniać uszczelką bo nie dociągało... Okna mam już zamontowane w sumie od 2021 roku i dopiero tej zimy zauważyłem, że na dole nie dociąga do końca uszczelka, mimo, że okno nie było otwierane praktycznie od czasu montażu i przy niskich temperaturach było czuć przewiew na ręku. Pomiędzy skrzydło a fix
P.....e - @affairz: Mam takie okno i doszczelniałem na zimę łączenie na środku, ale r...
  • Odpowiedz
  • 0
@ProgramistaNaBudowie o widzisz i to jest konkret, ja już 3 takie okna w 3 różnych miejscach obleciałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) wszystkie miały jakieś słabsze miejsca, ale ten dom co kupuję wypada najsłabiej, chociaż porównanie nie jest do końca uczciwe bo porównuję HS alu z 2017 roku obie listwy suwne z oknem HS PCV 1 listwa suwna i oknem HS alu ale z 2025/2026 roku i też
  • Odpowiedz
@affairz: Nie widzę problemu z takim doszczelnianiem. Uszczelka pomiędzy fiksem a ruchomym skrzydłem nie jest wklejona, a jedynie wciśnięta i nawet nie rzuca się w oczy. Można ją w każdej chwili wyjąć. Nie widzę wad. A to okno po prostu tak ma. W zasadzie to nawet nie jest okno, a drzwi tarasowe i jako okno nie jest uznawane w projekcie budowlanym, więc charakteryzuje się innymi parametrami i inne są wobec
  • Odpowiedz
  • 0
@ProgramistaNaBudowie tylko te HSy w tym domu co kupuję nie są nieszczelne na pionowym łączeniu (tak jak te dwa inne badane - oba na środku na pionowym łączeniu najwięcej puszczały), bo najwięcej wiało spod okna, spod tego przesuwnego skrzydła - również w oknie które wg właściciela w zasadzie nigdy nie było otwierane. I cały szkopuł, że tam może być trudniej z uszczelkami, prędzej całą ramę od dołu czymś okleić na łączeniu
  • Odpowiedz
  • 0
@ProgramistaNaBudowie: przeklikałem ten Twój filmik, masz okna PCV czy drewniane? wiesz może jakie parametry ma Twoje okno HS? tzn. z którego jest roku, jakie ma Uw oraz czy przesuwa się jedna czy obie tafle szkła? dzięki
  • Odpowiedz
@affairz: Od spodu to jedynie raczej wchodzi naklejenie uszczelki na próg, ponieważ od spodu do okna nie ma za bardzo dostępu. Jeździ delikatnie nad progiem, więc tam w sumie nic nie wciśniesz pod samo okno, a jedynie możesz nakleić na próg i przy zamykaniu skrzydła powinno się bardziej dopasować - tak mi się wydaje. Mam okno PCV. Moje okno z 2021 tak jak wspomniałem.
P.....e - @affairz: Od spodu to jedynie raczej wchodzi naklejenie uszczelki na próg, ...

źródło: Zrzut ekranu 2026-01-31 o 08.24.24

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@ProgramistaNaBudowie dzięki. PCV będzie cieplejsze bo mniej przewodzi niż alu, jedno suwne skrzydło będzie cieplejsze niż oba, bo mniej uszczelek i potencjalnych nieszczelności. znajomy ma jeszcze PCV ale bez ciepłych ramek - wtedy je termowizja łapie najzimniej. U mnie najgorsze okno
ma Uw 1.1, ale oglądałem już okno alu w nowobudowanym domu z Uw 0.75
  • Odpowiedz