Wpis z mikrobloga

Czy podobało Wam się Clair Obscur: Expedition 33?

Bo ukończyłem ten tytuł i mam mieszane uczucia.

Fabuła jest na prawdę ciekawa, tylko że tak na prawdę przez większość gry nie wiemy nic i potem w jednym/dwóch momentach dowiadujemy się praktycznie wszystkiego.

Muzyka - świetna, tutaj się nie czepiam.

Graficznie - bardzo ładna, różnorodność krain cieszy oko.

Problem pojawia sieu mnie w poniższych rzeczach:

Część opcjonalnych krain/światów to wydmuszki. Nie ma tam nic ciekawego.

Główna bolączka - walka. Na początku było to na prawdę fajna rzecz. Lubię gry turowe, do tego jeszcze dochodzi parowanie/uniki ale potem stała się nużąca i nudna. Każda walka właśnie wyglądała podobnie. I ten element zmęczył mnie chyba najbardziej.

W ogóle dla mnie ten tytułów gra soulslike w wersji turowej.
I rozumiem że dla niektórych ten tytuł może być 10/10, GOTY itd. To wszystko jest kwestia indywidualna, subiektywna. Każdy interpretuje gry/filmy/muzykę po swojemu ale po skończeniu II aktu, straciłem zapał do ukończenia tej gry. Zrobiłem to trochę na siłę.

Nie ukrywam - może odczucie do tej gry to kwestia tego że z każdej strony słyszałem że to fenomenalna gra, najlepszy tytuł w jaki ktoś grał. Strony branżowe kipiały że czegoś takiego jeszcze nie było. I całe to nastawienie zepsuło frajdę z gry.

Czy ktoś z Was też ma mieszane uczucia co do tej gry?

#expedition33 #ps5
SpiderFYM - Czy podobało Wam się Clair Obscur: Expedition 33?

Bo ukończyłem ten tytu...

źródło: clair-obscur-expedition-33-headline-poradnik

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SpiderFYM: ta gra była całkiem fajna, ale nie rozumiem czemu wszyscy się tak nad nią spuszczają, na pewno jest lepsza od starych FF, gdzie trzeba było czasami farmić kilka dodatkowych godzin lvl, żeby bossa pokonać, dla mnie mocne 7/10, no z naciąganiem 8/10 bym dał, ale nie jest to gra, do której bym wrócił, chyba rynek już ma przesyt rpg i soulsów, więc taka turówka to było jak zbawienie dla
  • Odpowiedz
Główna bolączka - walka. Na początku było to na prawdę fajna rzecz. Lubię gry turowe, do tego jeszcze dochodzi parowanie/uniki ale potem stała się nużąca i nudna. Każda walka właśnie wyglądała podobnie. I ten element zmęczył mnie chyba najbardziej.

@SpiderFYM: Jak dla mnie im dalej tym lepiej. Z początku trzy ataki na krzyż, więc było nudno i powtarzalnie, ale wraz z rozwojem postaci, odblokowywaniem nowych ataków, broni i lumin robiło
  • Odpowiedz
@bomba4:
mylisz generycznosc(klimat/styl) z projektem lokacji (layout mapy)
no ale ogolnie to sie zgodze, clair 33 dosc slabo prowadzi przez mapy nie oferujac zadnej pomocy w postaci jakiegos GPS, mimo tego ze same layouty sa dosc korytarzowe i teoretycznie ciezko sie w nim zgubic
  • Odpowiedz
  • 2
@aleroc: generyczność to też powtarzalność. Rozumiem, że mogło to być źle zrozumiane, ale nie wydaje mi się, abym popełnił błąd w tym twierdzeniu
  • Odpowiedz
Czy ktoś z Was też ma mieszane uczucia co do tej gry?

@SpiderFYM: To jest wybitna gra dla ludzi którzy albo mało grali w gry ogólnie albo w jrpgi.

gdzie trzeba było czasami farmić kilka dodatkowych godzin lvl,

@paluszki_rybne tutaj też trzeba farmić, ja akurat mam zawsze taki problem że szybko lecę przez jrpgi bo nie lubię farmienia i tutaj też niestety pod sam koniec byłem niedolvlowany xD więc ta
  • Odpowiedz