Wpis z mikrobloga

Prezydent Finlandii Stubb masakruje ruskich

Stubb: Miej wiarę, Ukraina wygra tę wojnę.

Ludzie mówią, że Rosja chce kontynuować wojnę, bo chce więcej terytorium. To bzdura.

Rosja musi kontynuować wojnę, bo ta wojna jest zbyt duża, by putin mógł przyznać się do porażki.

W grudniu zginęło 34 000 rosyjskich żołnierzy. Martwych żołnierzy (zabitych i ciężko rannych). Po co? Żeby stwierdzić, że zdobyliście Kupiańsk, mimo że tego nie zrobiliście?

#ukraina #rosja #wojna
robertkk - Prezydent Finlandii Stubb masakruje ruskich
Stubb: Miej wiarę, Ukraina wyg...

źródło: hdffhdhdfdhfdhfhfd

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Grzesiok: w tym momencie problemem jest to, że koszta reparacji pociągnęłyby ruskich na dno. Przyznanie się do porażki to czysta droga do ich wdrożenia a wtedy mamy piękny rozpad jak w 89.
  • Odpowiedz
  • 36
@JanDzbanPL: porownanie populacji jest dwa was bardzo druzgocace, 3x wiecej rosjan przy stratach czesto powyzej 1:10. Bo nawet rusofil trump mowil ze przez pierwsza polowe 2025 rosja miala 14 razy wiecej strat
  • Odpowiedz
@robertkk: Finowie wiedzą co mówią bo sami z ruskimi się bili i pamiętają. 34k zabitych w miesiąc to jest rzeźnia, a Putin nie może tego zakończyć bo by musiał przyznać że to wszystko było na darmo. Klasyczny sunken cost fallacy w skali kraju. Ciekawe jak długo rosyjskie społeczeństwo będzie to znosić... choć z drugiej strony, znosili już gorsze rzeczy za Stalina.
  • Odpowiedz
a nowy minister obrony Ukrainy ma jasny cel. Zgruzować 50k ruska na miesiąc. Nie wiem czy aie uda ale ruscy w prasie się mocno zabiepokoili tym pomysłem.

@mleko3-2procent: niestety luty ma 28 dni wiec mogą nie dociągnąć do 50 :/
  • Odpowiedz
@saib75: ciężko tu mówić o sympatii czy antypatii- nikt im nie ufa - interesy z nimi się robi bo dostarczają dużo kluczowych surowców. Ktokolwiek tam wskoczy do władzy nie ma to znaczenia dla świata o ile ceny będą ok a współpraca stabilna.
Nawet ta wojna- to moja prywatna opinia obserwacja - światu tak nie przeszkadza bo nie rozwaliła światowej stabilizacji
Nawet teraz jak trwa wojna Rosja wciąż - przemysł hula
  • Odpowiedz
  • 6
@dzaro-dzaroslawski: Rosja jedzie na rezerwach i powoli, lecz nieubłaganie zmierza w stronę recesji. Nic u nich nie hula i mówię to bazując na ich wlasnych oficjalnych wypowiedziach i wskaźnikach. Polska, po doświadczeniach ostatnich 30 lat, powinna unikać jak ognia jakichkolwiek większych biznesów z Rosją, szczególnie ich inwestycji u nas oraz czegokolwiek związanego z energią. Bez Rosji da się żyć normalnie. A Chiny i Indie doją Rosję na skalę niewyobrażalną. To
  • Odpowiedz
@mleko3-2procent: jak dla mnie to mało, powinno się zwiększyć produkcję dronów.Również u nas w polsce i to tych co teraz atakują kacapów.Plus rekrutacja ukrów chętnych do bycia droniarzami.
  • Odpowiedz
@saib75: jeżeli weźmiemy pod uwagę to, że spora część ich PKB pali się na ukraińskich polach, to oni już mają recesję, pomimo przepalania rezerw.
  • Odpowiedz
@reason: też mam taką nadzieję. Choć trzeba przyznać że dyktatorzy mają tendencję do trzymania się stołków dłużej niż by się chciało. Ceaușescu, Kadafi - dopiero jak im się dosłownie wszystko posypało. A Putin ma jeszcze trochę rezerw do przepalenia.
  • Odpowiedz