Wpis z mikrobloga

Pewnego razu spóźniłem się na wyścig kolarski wokół Jeziora Genewskiego w Szwajcarii. (ʘʘ)
Stwierdziłem jednak że skoro już jestem na miejscu to byłoby głupio nie przejechać tej trasy.
Wiedziałem też że łatwo i szybko nie będzie, bo na tej trasie wiatr potrafi wiać bardzo mocno i często zmienia kierunek.
Jednak tego dnia nie było najgorzej. Mimo niewielu godzin snu szło całkiem dobrze i dzięki olbrzymiej motywacji udało mi się ostatecznie dobić do pewnej grupy kolarzy, która jechała podobną do mnie prędkością.

Dalej szło już dużo lepiej, bo jazda w nawet małym peletonie zawsze jest wydajniejsza niż jazda w pojedynkę. Co chwila mijaliśmy mniejsze i większe grupki kolarzy, ale mimo wszystko wysiłek który włożyłem w samotną jazdę skutkował bardzo dużym zmęczeniem pod koniec trasy, do czego doszedł pewnie spory deficyt kaloryczny, bo jeść za bardzo mi się nie chciało.

A trasa wyścigu liczyła ok. 180 km, które pokonałem ze średnią ponad ponad 30 km/h, oczywiście w dużej mierze dzięki jeździe w peletonie. Łącznie z dojazdami wyszło 200 km, ale średnia sporo spadła, m.in. dzięki temu że po wyścigu kumpel (a w zasadzie jego różowy), stwierdził że jedziemy na burgery na samą górę Lozanny... czyli jakieś 150 m do góry, a tam nachylenia po 15% i więcej ()

Całe zajście jest do zobaczenia w krótkim i dynamicznie zmontowanym filmie: https://youtu.be/HJDMlILtfbU

Dla porównania, trasę wokół tego jeziora jechałem samotnie rok wcześniej w nieco innej modyfikacji, ale wyszło łącznie 208 km ze średnią 26,5 km/h. Wiatr był jednak zdecydowanie bardziej niekorzystny, było też sporo przygód na trasie, i też jest film o tym: https://youtu.be/0F8bDijmXz8

Za oknem zimno i zwykle paskudna zimowa aura, więc fajnie sobie powspominać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#rower #kolarstwo #szosa #szwajcaria #sport #chwalesie #coolstory
szwajcarski-szlak - Pewnego razu spóźniłem się na wyścig kolarski wokół Jeziora Genew...

źródło: a9abe0b5-dead-41c9-8d10-c758f88a8b2e

Pobierz
szwajcarski-szlak - Pewnego razu spóźniłem się na wyścig kolarski wokół Jeziora Genew...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W tym roku tez zaczynam przygodę z kolarzówką. Narobiłeś smaka na jazdę. Na pewno będę obserwował i oglądał twoje następne wyjazdy!
  • Odpowiedz
@Simpleco: Super to słyszeć To jest właśnie główny powód robienia tych filmów. Powodzenia! Jaki rower kupiłeś? Jeśli u mnie ten sezon będzie wyglądał tak jak poprzedni, to nie będzie co oglądać ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Ale przejrzyj playlisty rowerowe - jest tego sporo na kanale.
  • Odpowiedz