Wpis z mikrobloga

Drodzy, mam problem z nowa drukarka Artillery Sidewinder X4 Plus S1. Otoz w randomowych miejscach podczas wydruku, ktory moza isc zupelnie dobrze (lub nawet idealnie), dochodzi do przesuniecia jednej z osi tak, ze drukarka zaczyna nakladac kolejne warstwy w zupelnie innym miejscu (zawsze przesuniecie w te sama strone). To nie kwestia kosmetyki, tylko kompletnie rozjechanie sie nakladania warstw, ktore potrafi miec i 10 cm wzdluz tej problematycznej osi. Wyglada to jak na zdjeciu (tutaj PETG).
Poczatkowo myslalem, ze to kwestia nadmiernej predkosci, ale wydruk ze zdjecia drukuje z predkosciami 80-160 mm/s w zaleznosci od warstwy. Pierwsze warstwy, zanim nastapi problem, wygladaja bardzo dobrze przy takiej w sumie niewielkiej predkosci.
Jestem nowy w temacie druku 3d. Drukarke wydaje mi sie skalibrowalem dobrze (zreszta jest wyposazona w automatyczne mechanizmy tego typu). Wydruki na ogol sa ladne, ale raz na jakis czas (zbyt czesto) dochodzi do przesuniecia jak na zjdeciu).
No wiec: nie rozumiem z czego ono w ogole wynika i dlaczego dochodzi do tych zmian przypadkowo. Prosze o pomoc w identyfikacji problemu.

#druk3d #drukarki3d
user-agent-switcher - Drodzy, mam problem z nowa drukarka Artillery Sidewinder X4 Plu...

źródło: 2026-01-21-15-56-51-997

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sarg: Dziekuje za naprowadzenie mnie na temat! Rzeczywiscie, pasek pod stolem jest luzniejszy niz ten przy ekstruderze (choc sprawdzalem go ledwo pare dni temu - musialo sie cos poluzowac przy przenoszeniu). Sprawdzilem tez gcode tego, co wlasciwie drukowalem i rzeczywiscie sa tam mocne ruchy stolem do przodu i do tylu i wlasnie na tym etapie pasek musial zaczac sie slizgac. To w zasadzie wszystko wyjasnia. Piateczka!
  • Odpowiedz