Wpis z mikrobloga

Poszukuję samochodu do miasta w kwocie do 28-30k. Najlepiej kompakt, może być w kombi - jak zaczynam coś czytać o czymkolwiek to okazuje się, że to nie ma sensu. Czytałem dużo o słynnym puretechu (bardzo podoba mi się wizualnie Peugeot 308). Bardzo podoba mi się też Megane IV ale opinie o TCe też raczej złe. Tutaj pytanie - czy tce serio są też tak problematyczne? Szukam benzyny bo jazda w mieście głównie. Ewentualnie czy są jakieś silniki w kompaktach z lat 2013-2017 godne polecenia? Ecoboost 1.5 też raczej niepolecany. Prośba o pomoc z doradzaniu czegos, ewentualnie opinie użytkowników. #motoryzacja #samochody
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Forster: bierz ten który Ci się podoba i tyle. Tylko jak sam nie masz wiedzy to znajdź jakiś dobry warsztat samochodowy i pełny przegląd przed zakupem. Lepiej stracić 500zl niż 30k. A tak to w przedziale cenowym to będą podobne auta. I tyle panie nie kombinuj jak koń pod górę bo doktoratu z silników nie zrobisz a jeden rabin powie tak a drugi siak
  • Odpowiedz
@Forster: Lexus CT z hybrydą. Nie za duży. Mega komfortowy, trwały i oszczędny. Tylko on będzie tak z 30k+ ale moim zdaniem warto zwłaszcza jeśli planujesz co najmniej kilka lat nim jeździć
  • Odpowiedz
@Forster: weź sobie Fabię z 1.0 TSI lub Rapida 1.2 TSI i ciesz się bezawaryjną jazdą za bezcen. Palą tyle co nic, rozrząd na wzmacnianym pasku więc poza podstawowym serwisem płynów mało tam jest do robienia. Przy tym mają fajną dynamikę.
  • Odpowiedz
@Forster: nie wiem czy w tym budżecie będzie, ale jest jeszcze astra K z wolnossącym 1.4 100km na pośrednim wtrysku, raczej nie spotkałem się z informacjami o problemach tego silnika
  • Odpowiedz
@Forster: jeśli chodzi o megane iv, to 1.2 tce jest c-----y i nie bierz tego silnika, niby poprawili go w 2016, ale poprawili tylko rozrząd, reszta problemów została, natomiast 1.3 tce jest bardzo polecany, jest jeszcze wolnossący 1.6, który dużo pali, ale za to nie jedzie xD ale to pancerna konstrukcja
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
No tak - tylko jak mam kupić tykającą b---ę to trochę się boje. 1.2 tce w Megane mi by pasowało ale jak czytam że przy 120kkm się kończy silnik to...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@rafal_13: te 1.6 (jak wszystkie silniki starszego typu) mocno trzymają cenę i trzeba mieć bardziej 40 niż 30k żeby się za tym rozglądać - a szkoda bo ja raczej demona prędkości nie potrzebuję.
  • Odpowiedz
@Forster: Bo W Megane ten silnik był chyba tylko w wersji GT 205KM, a te się cenią. 1.3 szukaj Miras, też są względnie bezawaryjne, dynamika jest wystarczająca, pali to tyle co wolnossak.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@furman097: zaczynam myśleć bardziej o Megane 3 1.6 bo tych Megane 4 do 30k nie ma (z 1.3tce). Ale szkoda bo 4 bardzo ładne wizualnie auto, bardzo mi siedzi
  • Odpowiedz
@Forster: jak szukasz jakiegoś niedużego pierdzikółka które będzie po prostu tanio jeździło to patrzyłbym na suzuki mimo iż nienawidzę japońskich aut
a jak coś europejskiego to dacia sandero z 0.9 tce
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Pangia: problem taki, że teraz jeżdżę Clio i chciałbym nieco większe auto - dlatego kompakt wydaje się idealny. A taki Swift trochę mały
  • Odpowiedz