Wpis z mikrobloga

• 716
@ForestDruid: dopóki w sądach nie będzie AI to posiadanie śmierdzącej tzipy będzie out of jail card w 90% przypadków. Pozostałe 10% zmniejszony wyrok lub zawiasy
  • Odpowiedz
dopóki w sądach nie będzie AI to posiadanie śmierdzącej tzipy będzie out of jail card w 90% przypadków. Pozostałe 10% zmniejszony wyrok lub zawiasy

@CXLV: Przecież AI już jest ocenzurowane i nie może poruszać pewnych tematów, jeżeli to AI będzie rozpatrywać sprawy ludzi, to i tak będzie dostosowane do tego "jak ma być."
  • Odpowiedz
  • 37
Przecież AI już jest ocenzurowane i nie może poruszać pewnych tematów

@ExitMan: ale ty potrafisz odróżnić ogólno dostępny LLM ogólnego przeznaczenia w formie chatbota jak DeepSeek czy ChatGPT od specjalnie wytrenowanego AI wyspecjalizowanego pod konkretne zadanie?
  • Odpowiedz
  • 48
I co ta AI zmieni jak jest uczona na istniejących wyrokach? Sieci neuronowe to macierz licząca, jak zaprogramujesz ją na obecnych wyrokach to nic się nie zmieni.

@ekektrykpozdalnym: chociażby to, że przed wytrenowaniem można tak przygotować dane uczące, że LLM nawet nie będzie znał konceptu takiego jak płeć? I następnie można efekt takiego wytrenowania w sposób statystyczny sprawdzić odwracając w zbiorze danych testowych płeć sprawcy i ofiary i sprawdzając czy
  • Odpowiedz
ale ty potrafisz odróżnić ogólno dostępny LLM ogólnego przeznaczenia w formie chatbota jak DeepSeek czy ChatGPT od specjalnie wytrenowanego AI wyspecjalizowanego pod konkretne zadanie?

@CXLV: Z tym drugim póki co jako ludzie mamy mało "do czynienia", więc tak średnio bym powiedział. Nie wiem jak to wygląda od zaplecza, nie wiem przy czym się obecnie używa "wyspecjalizowanego AI" pod konkretne zadania, ale to brzmi bardziej na robotykę, pracę odtwórczą, coś bazujące
  • Odpowiedz
@CXLV

@ekektrykpozdalnym: chociażby to, że przed wytrenowaniem można tak przygotować dane uczące, że LLM nawet nie będzie znał konceptu takiego jak płeć? I następnie można efekt takiego wytrenowania w sposób statystyczny sprawdzić odwracając w zbiorze danych testowych płeć sprawcy i ofiary i sprawdzając czy wyrok w obu przypadkach jest jednakowy?

I kto to zrobi? Ci co teraz dają wyroki?

Będzie zrobione tak, żeby wyroki były takie jakie są obecnie.
  • Odpowiedz
jako ludzie mamy mało "do czynienia", więc tak średnio bym powiedział. Nie wiem jak to wygląda od zaplecza, nie wiem przy czym się obecnie używa "wyspecjalizowanego AI"

@ExitMan: To po co się wypowiadasz pewnym tonem skoro nawet podstawy podstaw cie tak przerastają że musisz je pisać w cudzysłowie?
  • Odpowiedz
kelnerka która wsadziła parówkę w psiochę a potem podała ją klientowi na talerzu?

@ForestDruid: Ale wiadomo, czy klient takiej nie zamówił i do takiej celowo nie dopłacił? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
To po co się wypowiadasz pewnym tonem skoro nawet podstawy podstaw cie tak przerastają że musisz je pisać w cudzysłowie?

@Gjbgghbhhjj: Poczułem się jak na elektrodzie przez moment. Skąd wnioski, że przerastają? Odniosłem się tylko do faktu, że prawo jest interpretowane, a nie egzekwowane i takie ma być. AI działa tylko w sprawach zero-jedynkowych, a napisanie programu pod konkretne zadanie, to właśnie egzekwowanie pewnych założeń. Nie prościej było podać przykłady,
  • Odpowiedz