Wpis z mikrobloga

Ejejejejej Miruny wtf
Wpisując imię-nazwisko znajomych z fejsa którzy nawet mają mega rzadkie imię i nazwisko i są właścicielami unikalnego zestawu w skali kraju, wyskakują ich konta tu, oczywiście zero aktywności

Do moderatora: ten wpis nie narusza regulaminu więc nie ma podstaw do usuwania go

#wykopgate20
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tanczespiewamrecytuje moje jest od miesiąca xd

Ale mam ciekawe spostrzeżenie:
Baza danych musiała by zassana co najmniej dwa lata temu, brałem wtedy ślub i moja żona zmieniła wówczas na FB nazwisko. Na wykopie jest konto z jej starym nazwiskiem a z nowym nie ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@tanczespiewamrecytuje: trochę naciągane, bo znajduje mi gdzieś 1/5 sprawdzanych osób, część z pospolitymi imionami i nazwiskami, część z rzadszymi kombinacjami, bez reguły. Ciekawe natomiast jest to, że wszystkie te konta zostały założone rok i siedem miesięcy temu, mają zero aktywności i obserwowane 3 domyślne tagi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: pewnie masz rację, ale nie było może w tamtym okresie jakiegoś chwytliwego AMA? Wybory były niecały rok temu, to raczej nie to, ale może coś innego, co przyciągnęłoby w jednym momencie taką grupę randomowych użytkowników. Przecieki matur? Czuję się trochę jak adwokat diabła, ale serio zastanawia mnie, czy można to jakoś logicznie wytłumaczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

konto 6 lat temu
  • Odpowiedz
@tanczespiewamrecytuje: ogólnie to trzeba też pamiętać że zwykle w kraju znajduje się więcej osób z tym samym imieniem i nazwiskiem, więc nie musi to dotyczyć akurat kogoś konkretnego. Pewnie nazwy są pobrane z facebooka z jakiejś bazy danych po wycieku i tyle.
  • Odpowiedz
@jandiabeldrugi: pewnie, że naciągane, mi znajduje tylko moje, ale wiem że co najmniej kilkanaście osób ma takie. Ot wzięli listę z jakiegoś wycieku albo chociażby z FB z jakiegoś publicznego posta, a wykopki myślą że to jakieś tajne dane nie do znalezienia.
  • Odpowiedz
@tanczespiewamrecytuje:
Ja tylko chciałem napisać, że się nie udzielam, ale botem nie jestem. Proszę nie kasować mi konta.

Już wystarczyło, że za polubienie wpisu niewygodnego moderacjli miałem przymusową werufikację konta, i nie mogłem jej zrobić mając zagrankczny numer telefonu, co skutkowało niemożnością zalogowania się przez kilka lat.
  • Odpowiedz