Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w szczycie generacji została przykręcona moc z wiatraków, a nie z gazu? Przecież to gaz miał być przede wszystkim używany do kompensacji?
Ta sama sytuacja przedwczoraj, wczoraj i dziś.
Patrząc na prędkości wiatru nie wygląda na to żeby to było przyczyną i akurat tak się ułożyły.
Przecież "ratowanie planety" miało być priorytetem w "transformacji energetycznej".

#energetyka #oze #wiatraki #globalneocieplenie #prad

https://www.energetycznykompas.pl/
kopawdupeswiniom - Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w szczycie generacji została przykr...

źródło: scaled_1000003064

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kopawdupeswiniom: Ciężko mi wyjaśnić taką decyzje, bo nie mam wszystkich danych, a wiedzę w temacie mam jedynie dość ogólną.
A to że do OZE dostawia się gaz do kompensacji, nie znaczy że wszystkie elektrownie gazowe służą tylko wyrównywaniu wahań związanych z OZE. Podejrzewam, że te elektrownie gazowe, które pracowały cały czas stabilnie, są na zupełnie innym terenie niż wiatraki, a jak wiadomo przesył nie jest bezstratny, więc próba wyrównania sieci
  • Odpowiedz
@Kibishi:

a jak wiadomo przesył nie jest bezstratny, więc próba wyrównania sieci elektrownią z drugiego końca kraju jest bez sensu.

I straty przesyłu na terenie kraju były większe niż różnica pomiędzy kosztem produkcji prądu z (tak tanich przecież) wiatraków lądowych i produkcją z gazu?
Na górze wykresach gaz jest w cenie bliżej węgla niż OZE, różnica jest spora.
Dlatego czasem importuje się prąd z niemieckich wiatraków?
  • Odpowiedz
Powodów mogłoby być kilka lub kilkanaście. Przede wszystkim należałoby prawidłowo zdiagnozować problem. Prawdopodbnie nikt wiatraków nie wyłączał specjalnie - fotowolataika i wiatr mają odwrotne profile produkcyjne - wiatru jest więcej nocą, a słońca nomen omen mniej... mało tego! Profile są odwrotne także w kontekście pór roku - zimą jest więcej wiatru, bo więcej wieje, a latem mniej wiele, ale za to świeci słońce dłużej. Naukowcy to zauważyli dość szybko i postanowili w
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom: W dzień po prostu mniej wieje stąd na wykresie mniejsza generacja z wiatraków.
Redysponowanie wiatraków ostatnio było ale w godzinach nocnych. Dlaczego nie regulowano tego gazówkami nie wiem, być może chodzi o rozpływy w sieci jak wskazał @Kibishi, być może chodzi o ceny w kontraktach różnicowych gdzie bardziej opłaca się płacić odszkodowania wiatrakom niż gazówkom.
https://raporty.pse.pl/report/poze-redoze
  • Odpowiedz
@przemyslaw-priemek

W dzień po prostu mniej wieje stąd na wykresie mniejsza generacja z wiatraków.

Tak jak pisałem wcześniej, w dzień nie wieje mniej, tylko więcej, szczególnie jeśli jest w miarę słoneczna pogoda jeśli już, i zresztą można to sprawdzić jak wyglądało i nie widzę wahań wiatru które miałyby być przyczyną. Zresztą dopasowanie obniżenia generacji z wiatraków pod fotowoltaikę na wykresie jest idealne.
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom: Sprawdź sobie generację wiatraków z ostatnich dni, tam widać dokładnie, że w dzień jest ona mniejsza.
A dane z PSE nie wskazują w dzień żadnego ograniczania (redysponowania), które było ale w nocy.
Generalnie obstawiam arbitraż w kontraktach różnicowych gdzie wygrywa wyłączanie wiatraków a nie gazu.
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom: nie wiem, bo nie śledzę rynku energii codziennie xd
Obstawiam, że ciężko w środku zimy przykręcić gazowe elektrociepłownie, ze względu na duże zapotrzebowanie na ciepło. Zdaje się, że duże elektrownie gazowe, które mają stabilixować OZE są dopiero w budowie. Najlepiej dowiedz się u źródła i daj znać, jaka jest faktyczna przyczyna.
  • Odpowiedz
I to wyłączanie wiatraków kosztuje, poza tym, że trzeba było je zbudować?

@kopawdupeswiniom: Np. na wiatraki morskie masz kontrakt różnicowy na prawie 500 zł/MWh, jak trzeba będzie je wyłączać z takiego czy innego powodu to trzeba im będzie płacić te 500 zł za każdą MWh którą w tym czasie by potencjalnie wyprodukowały.
Przy innych źródłach te kontrakty też występują.

I tak jak pisze @Zakrentas może akurat teraz zimą nie
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom:

Przecież "ratowanie planety" miało być priorytetem w "transformacji energetycznej".

A z tym się nie zgodzę. Priorytetem jest uniezależnienie się od dostaw paliw. Polutyka klimatyczna na drugim miejscu. Choć wolałbym by drugie było powietrze wolne od niskiej emisji.
  • Odpowiedz