Wpis z mikrobloga

elo Mireczki, biegacz here co musi zadbać trochę o #silownia pod katem Full Body Workout z naciskiem na izometrię nóg, szczególnie 2jki. Tak doradził dzisiaj fizjo a ja niestety jestem łamaga jeśli chodzi o siłkę i zrozumienie ćwiczeń i maszyn tam.
Wiem, że mogę wygooglować czy zapytać chataGPT o trening na FBW, ale czy polecacie może jakieś dobre plany treningowe, sprawdzone maszyny czy po prostu ćwiczenia na FBW celem poprawienia ogólnej wydajności i kondycji ciała?
#kiciochpyta #bieganie #triathlon
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@fan_Kazika: Dobra, dosłownie w regulaminie tagu #silownia jest link do wpisu gdzie pierwszym akapitem jest FBW, właśnie czytam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podtrzymuję jednak pytanie - czy polecacie jakieś konkretne ćwiczenia, macie jakieś protipy i uwagi odnośnie chociażby samej regularności i tego jak się nie zniechęcić i motywować (nigdy nie przepadałem za siłownią)? Może jakieś linki do filmików na YT jakichś dobrych trenerów? Fizjo
  • Odpowiedz
@fan_Kazika: deska na jednej nodze, unoszenie nogi z przytrzymaniem w pozycji do przodu albo na brzuchu (ze zgięciem kolana jak i na prostej, najlepiej z bandami i przytrzymaniem w maksymalnej pozycji przez kilka sekund), przysiady high bar na dużą ilość repów (10 lub więcej na max 60 kg) z pełną głębokością zawsze są spoko (co prawda obciążają bardziej czwórki), martwe ciągi na prostych nogach (tylko trzymaj plecy i core, aby
  • Odpowiedz
@Paayor: Zero tu konkretów na gr. kulszowo-goleniową z tego co wymieniłeś :)

@fan_Kazika: Hamstring Nordic Curls sama faza ekscentryczna z gumą na klatce zaczepioną od tyłu do drabinki, Heel Slides leżąc tyłem, Hip Thrust jednonóż izometria z hantlem na obciążanej nodze, uginanie podudzi na maszynie (siedząc > leżąc), MCNPN z hantlami
  • Odpowiedz
@Poemat: kolega pytał o dwójki, a nie grupę kulszowo goleniowa - do tej idą inne ćwiczenia, między innymi te które wymieniłeś (osobiście nie przepadam za nimi, ale na każdego działa co innego).
  • Odpowiedz