Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka.

Oto fotka mostu samowyładowczego używanego powszechnie dawniej na śląskiej sieci piaskowej (do wyładunku piasku na podsadzkę)

Zasada działania tego jest bardzo prosta - pociąg ze specjalnymi wagonami z rolkami wjeżdżał na most, rolki toczyły się po widocznych tu prowadnicach mostu.

Prowadnice idą do góry i w kluczowym momencie otwierają wagon wysypując w dół zawartość. Potem biegnące w dół prowadnice zamykają wagon i cyk - zawartość wysypana.

#slask #kolej #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #pociagi #zabrze
sylwke3100 - Taka ciekawostka.

Oto fotka mostu samowyładowczego używanego powszechni...

źródło: temp_file7305493815059511394

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sylwke3100 znalazłem kiedyś przypadkiem ten most jak jeździłem na rowerze.Fajnie to wygląda, sam chyba nawet do końca nie wiedziałem co to za most.Ale to tam się da jakoś dostać bo ja tam byłem z daleka jakoś.
  • Odpowiedz
  • 1
@Grze_siek W Rudzie chyba na Halembie jest jeszcze.

@Mjut93 Ej to fajna sprawa. Ogólnie szkoda że koleje piaskowe ogólnie praktycznie zniknęły. Miały klimat.

@lajsta77 Ogólnie na Maciejowicach też był jeden tam bliżej piekar (kluczborska chyba)
  • Odpowiedz
  • 1
@AbaKowner Czasami wjeżdżali po kilka razy jak się zablokowało.

@walczymy Normalny ale większość sieci nie należała nigdy (nawet za komuny) do PKP. To była osobna sieci która była naprawdę duża.

Potocznie to były 4 magistrale ( aczkolwiek to tak naprawdę było kilka linii a nie jeden ciąg)
  • Odpowiedz