Wpis z mikrobloga

Kupiłem mieszkanie, planuję zrobić maksymalnie wszystko sam. Nigdy niczego nie nie robiłem związanego z budowlanką (raz uszczelkę wymieniłem w kiblu i posilikonowałem listwy) ale jestem ambitny, nie spieszy mi się i chcę się czegoś nauczyć oraz przy okazji zaoszczędzić. Pan jest taki:

To co zrobią majstry to:
- cała łazienka - odpływu nie ogarnę bez skuwania, płytek nie potnę więc niech już zrobią co bym sąsiadów nie zalał (myślałem czy by im stelażu pod zabudowę z karton-gipsu już nie przygotować i kibla nie przymontować ale czy to aż tyle oszczędzę?)
- stolarz do mebli w kuchni i blatu
- klimatyzator pod przygotowane bruzdy i zasilanie
- drzwi montuje pewnie ekipa, nie ma sensu robić samemu

Natomiast ja osobiście planuję:
- dorobić krótką ściankę z karton gipsu (od wejścia żeby nie wchodzić do kuchni z "dworu" tylko był korytarzyk)
- zrobić bruzdy pod klimę, kominek pod kable TV w ścianie
- dodać osobny B16 w skrzynce i poprowadzić okablowanie 2.5cm2 pod zasilanie klimy
- dodanie gniazdek jeśli będzie taka potrzeba
- gładzie, szlifowanie, grunty, malowanie,
- podłogi (winyl), klejenie listw, docinanie pewnie zrobię tą plastikową foremką-ukośnicą i wyrzynarką xD
- akrylowanie, silikonowanie
- podłączenie sprzętów RTV, armatury kuchennej
- podłączanie oświetlenia

Czy plan ma sens? Widzicie tu jakieś pole do optymalizacji albo coś pominąłem?

#mieszkanie #remontujzwykopem #remont #mieszkaniedeweloperskie #diy #budowlanka
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pasterz30: Docinanie listew (i podobne prace) sugeruję robić "japońską piłą" (coś jak ta https://www.aliexpress.com/item/1005005094739306.html , w marketach bywają pewnie dużo taniej bo hurt i bez transportu) a nie wyrzynarką. Są bardzo precyzyjne, na bank cięcia czegoś "co ma wyglądać" wyjdzie ci dużo lepiej. Wyrzynarka jest relatywnie trudna do "ładnego wykończenia" - szczególnie jeżeli nie pracowałeś nią naprawdę bardzo, bardzo, bardzo dużo. "Foremka"=prowadnica do piły to tanie i przydatne narzędzie -
  • Odpowiedz
@Pasterz30: jakby majstry np mieli robić coś w łazience następnego dnia to możesz się wyrwać i przykładowo położyć jakaś izolacje itp, to nie jest nic trudnego. Nie wiem co takiego tam masz do zrobienia ale sprawy nie wymagające zbytnio umiejętności możesz śmiało robić sam. Chociażby coś odkleić nwm np brodzik
  • Odpowiedz
  • 0
@nikodem14: wątpie zeby mi coś zeszli z ceny bo cośtam porobiłem w łazience w miedzyczasie a mogę im z----ć robotę. Więc albo robię coś w łazience przed albo po.
@freelook no w c--j roboty ale nie spieszy mi się. Zaoszczędzę pewnie z 10 tys na ekipie minimum na 40m2.
  • Odpowiedz
@Pasterz30: Można paranoi dostać od poprawek ale ogólnie jak się złapie co i jak to jakoś to idzie. Startując od zera dla mnie jeden pokój to około 4 wieczory pracy: gładzie, zacieranie na mokro, szlifowanie i poprawki, ostateczne szlifowanie. Ale trzeba ogarnąć technikę bo nie jest to tak, że kładziesz smarujesz i elo. Gładzie są też znacznie droższe niż płytkowanie no i znacznie bardziej czasochłonne. Jakiś miesiąc pracy w wolnych
  • Odpowiedz
gładzie wypożyczasz żyrafę, kupujesz wałek i gotową gładź w wiadrze i to powinna być lajtowa robota

@Pasterz30: też tak myślałem

Plytki 120x60 sa ciezkie i samemu nie podniose nawet

@Pasterz30: to kładź 60x60, te da radę samemu I przewieźć I przenieść I położyć
  • Odpowiedz
@Pasterz30: za montaż stelażu zaoszczędzisz między 300/500 zł za robotę.

Resztę rzeczy które wymieniłeś które chcesz zrobić sam do ogarnięcia ale jeżeli nigdy nie robiłeś gładzi tym bardziej z wałka to trochę się zdziwsz xD

Jeżeli chodzi o podłączenie kuchenki jeżeli będzie indukcja na siłę to lepiej zlecić komuś kto ma papiery.

Jeżeli będziesz czegoś nie wiedział piesz na pv z chęcią pomogę
  • Odpowiedz
płytek nie potnę

@Pasterz30: dlaczego nie? Jak nie idziesz w wielkie formaty, to płytki ogarniesz sam. Ja hobbystycznie pierwszy raz kładłem u siebie 60x60 i wyszło spoko. I na pewno lepiej, niż gładzie, które łatwo zepsuć.

gładzie wypożyczasz żyrafę, kupujesz wałek i gotową gładź w wiadrze i to powinna być lajtowa robota

Taaa. Najprawdopodobniej jak pierwszy raz zrobisz gładzie to się okaże, że lepiej było zostawić i jedynie przeszlifować tynki.
goferek - > płytek nie potnę

@Pasterz30: dlaczego nie? Jak nie idziesz w wielkie for...

źródło: comment_Sc1ZHxpT851p4Lx2vgdEB6lyjjyG3qwZ

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pasterz30:

- drzwi montuje pewnie ekipa, nie ma sensu robić samemu

Akurat pod kątem VAT to prawda, aczkolwiek jeśli chodzi o prostotę, to montaż drzwi, to jedna z łatwiejszych rzeczy i wymagająca dość małej liczby
  • Odpowiedz
@Pasterz30: chłopy tą gładzią Cię straszą, a ja chyba najlepiej wspominam ten etap. Może dlatego że szybko widać efekty ( ͡° ͜ʖ ͡°). Fakt, samo szlifowanie sufitu i narożników wewnętrznych trochę w---------e i męczące, ale sama aplikacja i zalizywanie to bajeczka w porównaniu do innych prac remontowych. Tylko dalej panuje błędne przekonanie że gładzią podrównasz buły na tynku. W niewielkim stopniu może i tak ale i
  • Odpowiedz
@Pasterz30: Robiąc bruzdy pod klimatyzacje dokładnie przemyśl w którym miejscu chciałbyś docelowo mieć zamontowaną jednostkę wewnętrzną. Warto zapoznać się też z wymiarami klimatyzacji i potrzebną mocą chłodniczą (w niektórych modelach jednostek o większej mocy chłodniczej rosną również ich fizyczne wymiary - szerokościowo.) Niektóre jednostki o mocy np. 3,5kW mają 75cm szerokości a inne nawet 90cm. Dobrze jest wiedzieć dlatego który klimatyzator chcesz zamontować, żeby potem przy montażu nie było trzeba
  • Odpowiedz
@Pasterz30 Jeśli się boisz, że trafisz w kable to zawsze możesz iść na skróty. Podłącz zasilanie do najbliższego punktu elektrycznego od jednostki zewnętrznej np. do gniazdka. Kup w sklepie/hurtowni elektrycznej wyłącznik 1 fazowy. Poprowadź zasilanie od gniazdka do wyłącznika przy docelowym miejscu jednotki zewnętrznej. Ktoś kto będzie montował klimatyzację, dołoży metr przewodu od jednostki zewnętrznej do wyłącznika i gotowe. Wtedy nie tworzysz nowego obwodu, tylko podłączasz się do istniejącego. Masz jednak
  • Odpowiedz