Wpis z mikrobloga

Lecę na przełomie stycznia, lutego na #cypr na 5 dni, ale liczyć trzeba 4,5 bo pierwszy dzień to przylot wynajęcie auta itd. więc ucieknie sporo.
Potrzebuję info czy mój pomysł na zwiedzanie jest super czy ssanie pały. Cięzko mi określić na co ile czasu poświęcić, ale do rzeczy:

dzień 0: Larnaka, przylot 11:30 -> wynajęcie auta -> Nikozja Grecka (chyba to nie wypali, bo wieczorem nie kupię ubezpieczenia na granicy u turka ;/ ) -> Nikozja Turecka -> Kirenia (Girne) -> nocleg

dzień 1: Kirenia -> miasto, zamki i co tam miasto oferuje w okolicy -> nocleg

dzień 2: Kirenia -> dalsza penetracja uroków kirenii i okolic -> wiczorem przejazd do Famagusta (Gazimağusa) -> nocleg

dzień 3: Famagusta -> miasto, Varosha, Salamina i co tam innego jest -> nocleg

dzień 4: opuszczam turka -> Capo Greco, łażenie z buta, chill, jak starczy czasu to Ayia Napa -> dojazd do Larnaki -> nocleg

dzień 5: Larnaka -> śniadanie, kupa, siusiu i na lotnisko

Plan się wydaje prawie doskonały, brakuje jednego dnia na Larnakę ;/
Wydaje mi się, że trochę gonitwa, ale nie wiem ile się spędza czasu w poszczególnych regionach, np. ja panuję na Famagustę cały dzień, a może w pół dnia nie będzie co tam robić?
Wychodzą 3 bazy noclegowe, trochę lipa ale z drugiej strony nie widzę za bardzo sensu np. jechać z Larnaki do Famagusty i wracać tego samego dnia kiedy nic mnie w tej Larnace nie trzyma poza ręcznikiem na kaloryferze.
Generalnie brakuje mi tu też slota na totalny chill, na łażenie jak bezpański pies bez planu. Codziennie muszę gonić. Brakuje mi bazy na dłużej gdzie będę mógł rano przy kawie powiedzieć, że dziś mi się nic nie chce i będę pił wino i jadł ser feta cały dzień.

Biorę po 100 lira od każdej z drużyn i słucham Państwa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co dodać, co usunąć, co przedłużyć co skrócić?

#podroze #podrozujzwykopem #grecja
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Arno1d: póki co cisza, pozostaje chyba tylko own risercz i atak na żywioł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja chyba jednak odpuszczę Famagustę, chce raczej czerpać z podróży niż ganiać od punktu do punktu no i nie chce mi się zbyt rano wstawać ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@Arno1d: normalnie 20 stopni mnie nie zachęcało, ale teraz pragnę tego :D
To jest świetne uczucie kiedy wsiadasz do samolotu przy -10 i wysiadasz za kilka godzin i jest +20 :D
  • Odpowiedz
  • 0
@non-serviam: a powiedz mi, jeździłeś już ruchem lewostronnym? Bo nie chciałem wypożyczać auta ,ale w niektóre miejsca nie da się dotrzeć bez , a trochę się boje, że nie ogarnę.
  • Odpowiedz
  • 1
@Arno1d: jeździłem i to sporo. Zero problemów. To gorzej wygląda jak się patrzy niż jest w praktyce. Jedynie na rondo jak wjeżdżasz to to trzeba uważać bo człowiek patrzy czy z prawej wolne a te świry nadjeżdżają z lewej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ps. ja jeździłem "normalnym" samochodem, z takim z kierownicą po prawej byłoby jeszcze wygodniej zapewne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz