Wpis z mikrobloga

We francuskich kinach pojawił się film o genialnym fałszerzu francuskich pieniędzy Czesławie Bojarskim. Film „Sprawa Bojarskiego” oparty na biografii działającego we Francji polskiego fałszerza pieniędzy Czesława Bojarskiego. To historia człowieka, który nie mogąc zrealizować swych talentów artystycznych został fałszerzem, oraz opowieść o 14-letnim pościgu za sprawcą genialnych podróbek. Nazwano go „Cézanne’em fałszerzy” ze względu na niemal idealne banknoty, które wytwarzał we Francji w latach 60. W ciągu 12 lat w pojedynkę podrobił około 300 milionów starych franków francuskich, produkując banknoty, których wykrycie było praktycznie niemożliwe. Jednym z najsłynniejszych dzieł Bojarskiego był banknot 100-frankowy z podobizną Napoleona, obecnie uważany za jego arcydzieło i wyceniany na rynku kolekcjonerskim na kilka tysięcy euro. Film będzie miał premierę w Polsce pod tytułem „Fałszerz stulecia” i ma pojawić się na polskich platformach streamingowych w połowie maja

#numizmatyka #banknoty #pieniadze #hobby #waluty #film #historia
Zapraszam do zaobserwowania mojego autorskiego tagu #nowoscinotafilistyczne gdzie publikuje nowości i ciekawostki na temat pieniądza papierowego
IbraKa - We francuskich kinach pojawił się film o genialnym fałszerzu francuskich pie...

źródło: image

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daredebil: Niestety nie mogę odnaleźć czasu przypomnienia.

Aby dodać przypomnienie, użyj formatu:
@Przypomnienie kiedy lub @Przypomnienie kiedy "co"
kiedy – po jakim czasie chcesz otrzymać powiadomienie, np. za rok.
"co" – w cudzysłowie wpisz treść przypomnienia, którą
  • Odpowiedz
Najpopularniejszy fałszowany banknot przez Bojarskiego

@IbraKa: Najpopularniejszy banknot falszowany przez Bojarskiego
albo: Najpopularniejszy z falszowanych przez Bojarskiego banknotow

twoja fraza nie ma sensu :>
  • Odpowiedz