Kupiłem wczoraj nowy akumulator Fiamm AGM 95aH 850A - poprzedni na postoju miał napięcia typu 11,2V i mimo że kręcił dobrze, to stwierdziłem że lepiej wrzucić coś nowego.
Po montażu ten nowy miał napięcie 12,1V na co sprzedawca powiedział że jest to jeszcze dopuszczalna wartość.
Po nocy akumulator rano miał 11,7V … Czyli znowu poniżej 12V , wiadomo że było -14 na dworze ale czy taki akumulator jest wadliwy? Czy trzeba go po prostu dobrze naładować?
Podłączyłem taki prostownik z Lidla 5A rano, teraz niby 3 kredki na 4 ale wątpię że go naładuje (teraz napięcie ładowania 13,3V)
Co byście polecili zakupić? Myślałem o takim z Jula, wygląda przyzwoicie i ma dobre opinie:
@sha4ky: jak auto pali bez większego trudu to nie ma sensu zmieniać akumulatora sprawna benzyna zapali przy spadkach napięcia na rozruchu poniżej 9 woltów
@sha4ky: Ja miałem zwykłego Fiamm-a 74Ah kupiłem go w 2015r. i od tamtej pory dwa lata na nim jeździłem w TDi. Odpalał za każdym razem czy wiosna czy zima -8...-10. potem auto od 2021 już stało i sporadycznie odpalany, czasem akumulator wstawiałem do innego auta i jeździł jako awaryjny. Był kilka razy przeładowywany (przypadkiem) aż się gotował. Ostatnio był używany w listopadzie 2025r. bez dodatkowego ładowania przed zapaleniam auta... silnik
Po montażu ten nowy miał napięcie 12,1V na co sprzedawca powiedział że jest to jeszcze dopuszczalna wartość.
Po nocy akumulator rano miał 11,7V … Czyli znowu poniżej 12V , wiadomo że było -14 na dworze ale czy taki akumulator jest wadliwy? Czy trzeba go po prostu dobrze naładować?
Podłączyłem taki prostownik z Lidla 5A rano, teraz niby 3 kredki na 4 ale wątpię że go naładuje (teraz napięcie ładowania 13,3V)
Co byście polecili zakupić? Myślałem o takim z Jula, wygląda przyzwoicie i ma dobre opinie:
https://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/akcesoria-samochodowe/akumulatory-samochodowe-i-akcesoria/ladowarki-akumulatorow/ladowarka-do-akumulatora-012459/
#prostownik #akumulator #motoryzacja #samochody #ladowarka
sprawna benzyna zapali przy spadkach napięcia na rozruchu poniżej 9 woltów
Co do prostownika to ctek MX5 jest spoko