Wpis z mikrobloga

Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.

Od 5 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. Polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których powstają kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 7500 osób.

Zobacz najpopularniejszy wpis i przejrzyj polecajki innych użytkowników

Liczę, że po świętach pojawią się od Was świeże pomysły w komentarzach ale zacznijmy ode mnie:
Znalazłem sposób na brak podrażnień po goleniu – Generalnie po goleniu na twarzy zawsze miałem problemy z podrażnieniami. O ile na policzkach było wszystko git o tyle szyja po goleniu wyglądała zawsze tragicznie. Może zacznijmy od tego co według researchu powinno pomóc bo działało u innych osób, ale w moim przypadku NIE zdało egzaminu: Philips OneBlade – mam za rzadki zarost przez co OneBlade nie zbierał wszystkich włosów i nie dałem rady ogolić całej twarzy tą maszynką. Gorący prysznic i zmiękczanie włosów na twarzy gorącą wodą przed goleniem – nie zadziałało. Golenie na odżywce do włosów zamiast na żelu/piance – nie zadziałało. Trymer też nie zadziałał prawdopodobnie z tego samego powodu co OneBlade – za rzadki włos. Przeprawa była długa ale ostatecznie zawsze wracałem do tych ręcznych maszynek z ostrzami bo tylko nimi byłem w stanie w miarę sprawnie się ogolić a same podrażnienia traktowałem już jako coś czego nie jestem w stanie zmienić. Nie chciałem też wydawać kasy na kolejne sprzęty, bo nie bardzo wierzyłem, że coś uda się z tym zrobić. Dowiedziałem się jednak o programie gwarancji satysfakcji Braun, gdzie kupując określone maszynki można zwrócić w ciągu 30 albo 60 dni jeżeli nie jest się zadowolonym i wypróbowałem golarkę foliową – spore zaskoczenie bo pierwszy raz, praktycznie zero podrażnień po goleniu na szyi oraz na klacie. Z jakiegoś powodu jednak podrażnienia wciąż wychodzą po goleniu na podbrzuszu jednak jeszcze nie rozkminiłem dlaczego tylko w tym miejscu.
Jeżeli ktoś miał podobnie lub ma sposób to piszcie albo dajcie znać co u Was działa.

Darmowy pakiet badań profilaktycznych – dostępne są darmowe pakiety badań profilaktycznych w ramach NFZ, więc daje znać jeżeli do kogoś jeszcze nie dotarło to info. Np. Program Moje Zdrowie już dla osób powyżej 20 roku życia obejmujący podstawowe badania m.in. morfologię krwi, badania cholesterolu, poziom kreatyniny, TSH, badania ogólne moczu.
Dostępne są też rozszerzone pakiety badań w zależności od wieku i wyników ankiety dotyczących stanu zdrowia.
Są też specjalne programy dla osób w starszym wieku, także warto sprawdzić co jest dostępne i dać znać np. Mamie, Tacie, Babci.
Więcej info tutaj: https://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/programy-profilaktyczne/

Zostaw plusa, aby widzieć kolejne wpisy z tej serii. W kolejnym wpisie zawołam wszystkich plusujących ten wpis.