Wpis z mikrobloga

Mam okap kuchenny Ciarko Aura i płytę Samsunga ze smartthings. Dodałem sobie smartthings do #homeassistant i pomyślałem, że mógłbym zrobić sobie też automatyzację dla okapu tak żeby włączał się kiedy palniki płyty są uruchomione. Okap w tym momencie nie jest smart, jest sterowany przez (z-----e) gesty i pilota. Niestety nie udało mi się znaleźć jak pilot komunikuje się ze sterownikiem. Wiem, że żeby pilot komunikował się ze sterownikiem trzeba go sparować więc możliwe, że są wysyłane jakieś unikatowe kody. Nie znam się dokładnie.
Trochę próbowałem z chatem i doradził żeby założyć Shelly PLUS i4 między kontrolerem a silnikiem. Otwarłem klapkę w okapie i zobaczyłem kostkę taką jak na zdjęciu. Czy faktycznie ma to sens żeby w miejsce połączenia podłączyć kontroler? Czy ja dobrze rozumiem, że kontroler powinienem podłączyć pomiędzy jedno gniazdo i drugie? Tzn kupić takie kabelki, jeden podłączyć od kostki do kontrolera a drugi od kontrolera do drugiej kostki? Będę wdzięczny za porady!

#diy #smarthome #elektronika #inteligentnydom
m4kb0l - Mam okap kuchenny Ciarko Aura i płytę Samsunga ze smartthings. Dodałem sobie...

źródło: IMG_0768 Duży

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m4kb0l: weź multimetr i zobacz najpierw który pin jest masą (do tego będziesz pewnie potrzebował lepszego dostępu do elektroniki, prawdopodobnie któryś skrajny) a później mierz napięcie po kolei przy włączonym i wyłączonym okapem ewentualnie przy różnych prędkościach.
Może znajdziesz kanał PWM albo jakieś +5V to wtedy możesz się wpiąć esp32 i tym sterować

Spróbuj też napisać do nich email, nie zaszkodzi a może jednak podadzą pinout
  • Odpowiedz
@m4kb0l: to o czym mówię jest mniej więcej w 5 minucie: https://youtu.be/ZmZuKA-Rst0?si=F9WXaeKBhr8TVEwt
Tam facet szuka najpierw masy (są różne metody, najczęściej to jest np metalowa obudowa gniazda USB albo jedna strona kondrnsatora) a później przyklada jedną sondę multimetru do masy a drugą po kolei do pinów.
On szuka UART (sposob przesylania tekstu między komputerami) a Ty musisz znaleźć prawdopodobnie albo PWM (w uproszczeniu im większa ustawiona prędkość tym proporcjonalnie wyższe
JestemKaspi - @m4kb0l: to o czym mówię jest mniej więcej w 5 minucie: https://youtu.b...
  • Odpowiedz
  • 1
@m4kb0l na ich stronce jest, że pilot komunikuje się radiowo. więc możesz spróbować dokupić jakiegoś broadlinka z RF albo jakaś tania Tuya IR+RF, albo sonoffa jakiegoś i próbować nagrać kody i zrobić automatyzację w HA

wiem, ze wszystkiego można się nauczyć, ale jak jesteś na etapie "nie wiem jak używać multimetra" to odradzam dla bezpieczeństwa sprzętu i ludzi grzebanie w kabelkach okapu.
  • Odpowiedz
  • 0
@henk: to był mój drugi pomysł - kupić sonoff rf bridge i popróbować odczytać co pilot wysyła ale stwierdziłem że skoro pilot wymaga parowania z okapem to możliwe, że to nie zadziała więc szkoda zachodu
  • Odpowiedz