Zaczynam dopiero „biznesy” i.. Mam pewien problem. Stworzyłem usługę skierowaną do firm i przedsiębiorców. Niby wszystko spoko ale nie mam zielonego pojęcia jaka „strategia cenowa” byłaby najlepsze (Tak wiem, za darmo to uczciwa cena ( ͡°͜ʖ͡°)).
Wyobraźmy sobie, że zarządzacie firmą i potrzebujecie takiej usługi. Jakie podejście cenowe byłoby wam najbardziej „wygodne”?
1. Jedna cena za dostęp do wszystkiego 2. Pakiet podstawowych funkcji + dopłacanie za kolejne moduly 3. Cena za zużycie - Każdy dodatkowy użytkownik to dopłata 4. Freemium - Darmowa podstawka i płatne moduły 5. Pakiety branżowe - Każda „branża” ma inny pakiet funkcjonalności
@kishurki: @krulkartonu Po za jedną firmą która zrobiła aplikację na kolanie sklejając Wordpressa i milion wtyczek i liczących se 1200zl/msc za 3 proste podstrony wyglądające jak Excel, to nie ma konkurencji.
@tubkas12 A jak wypromptujes platformę sprzedażową i wypożyczalnie? To jest integracja B2B. To tak jakbyś chciał zrobić se Facebook’a single player ( ͡°͜ʖ͡°)
A jak wyprostujesz platformę sprzedażową i wypożyczalnia? Oferująca także np. Wystawianie faktur? To jest integracja firm B2B. To tak jakbyś chciał zrobić se Facebook’a single player (
@Quidditas: Właśnie nie ma żadnego punktu odniesienia. Mamy tylko jedną konkurencyjną firmę która za dosłownie możliwość dodawania do 3 tabelek danych i śledzenie statusu krzyczy se 1200pln co jest dla mnie abstrakcją.
@GreeenOne: co sprzedajesz? jakies AIM? jak pozyskujesz klienta? jaka retencja ? jaka nisza? Jakie ICP? robiles jakies badanie rynku? czemu nie spytasz Swojego potencjalnego klienta ile jest w stanie za to zaplacic? Jak bardzo pilny i wazny problem rozwiazuje Twoja usluga? Czy Twoj potencjany klient wogole istnieje ? zamierzasz sprzedawac osobiscie? czy poprzez proces, tunel, etc. czy zbudowales najpierw produkt i teraz chcesz go sprzedac (najglupsze rozwiazanie ) ile potencjalnie kosztuje
@Quidditas @GreeenOne ogolnie uwazam ze to bardzo zla rada. skupianie sie na konkurencji nigdy nie przynosi rezultatow, skupiasz sie na osobie ktora usluge otrzymuje i ile dla niej jest warta. przyklad zloty zegarek sprzedasz za wieksza cena na allegro niz w lombardzie lub latwiej sprzedac jakas automatyzacje czy integracje osobie ktora nie ma o tym pojecia i ktorej uratujesz tym zycie i zaoszczedzisz mnostwo czasu niz gosciowi co ta sama
@GreeenOne: @tubkas12 Oj mordo.... jezeli to jest "powazny" post i "powaznie" pytasz mam dla Ciebie bardzo zla wiadomosc. i jezeli jest tak jak mysle ze sprzedajesz jakis CRM lub cos takiego to wiesz....hmm daruj sobie bo nie dosc ze nie masz pojecia o IT to nie masz jeszcze absolutnie pojecia o rynku .
Hej Mirki i Mirabelki,
Zaczynam dopiero „biznesy” i.. Mam pewien problem. Stworzyłem usługę skierowaną do firm i przedsiębiorców. Niby wszystko spoko ale nie mam zielonego pojęcia jaka „strategia cenowa” byłaby najlepsze (Tak wiem, za darmo to uczciwa cena ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Wyobraźmy sobie, że zarządzacie firmą i potrzebujecie takiej usługi. Jakie podejście cenowe byłoby wam najbardziej „wygodne”?
1. Jedna cena za dostęp do wszystkiego
2. Pakiet podstawowych funkcji + dopłacanie za kolejne moduly
3. Cena za zużycie - Każdy dodatkowy użytkownik to dopłata
4. Freemium - Darmowa podstawka i płatne moduły
5. Pakiety branżowe - Każda „branża” ma inny pakiet funkcjonalności
Będę wdzięczny za wszelką pomoc :)
Co wam odpowiada?
@GreeenOne: takiej czyli jakiej?
wypromtowałbym sobie taką usługę w claudzie za 200$/m i nie płacił pośrednikowi który zrobił to samo
@tubkas12 A jak wypromptujes platformę sprzedażową i wypożyczalnie? To jest integracja B2B. To tak jakbyś chciał zrobić se Facebook’a single player ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@GreeenOne: tak jak ty wypromtowałeś to stary xd
czemu nie spytasz Swojego potencjalnego klienta ile jest w stanie za to zaplacic? Jak bardzo pilny i wazny problem rozwiazuje Twoja usluga? Czy Twoj potencjany klient wogole istnieje ? zamierzasz sprzedawac osobiscie? czy poprzez proces, tunel, etc.
czy zbudowales najpierw produkt i teraz chcesz go sprzedac (najglupsze rozwiazanie ) ile potencjalnie kosztuje
i jezeli jest tak jak mysle ze sprzedajesz jakis CRM lub cos takiego to wiesz....hmm daruj sobie bo nie dosc ze nie masz pojecia o IT to nie masz jeszcze absolutnie pojecia o rynku .
cos takiego zbudowales :) ? https://bloom.io/pricing