Wpis z mikrobloga

Mój stary to fanatyk AliExpress i chińskiej myśli technicznej. Pół mieszkania z------e żółtymi kopertami, a drugie pół pomarańczowymi kartonami z logo Vevor. Jak listonosz widzi nasz adres na przesyłce z Guangzhou, to od razu bierze urlop na żądanie, bo wie, że znowu będzie musiał targać na czwarte piętro 30-kilogramową paczkę, która brzęczy jakby w środku był uwięziony Szerszeń.

W swoim pokoju stary ma ołtarzyk. Zamiast obrazów świętych wiszą tam lasery krzyżowe Hilda – mam ich tyle, że jak ojciec wszystkie naraz odpali, to w pokoju jest taka siatka zielonych linii, że czuję się jak Catherine Zeta-Jones w „Osaczonych”, idąc rano po skarpetki. Do tego rzędy wkrętarek GISAM i Sunster. Każda ma na baterii napisane „98V Max Lithium”, mimo że w środku są cztery ogniwa na krzyż i jak mocniej dociśniesz wkręta w sosnę, to silnik zaczyna błagać o litość w mandaryńskim.

Ale prawdziwe królestwo starego to garaż. Tam odbywa się magia.

Zimą normalni ludzie grzeją farelką albo mają piecyk. Mój stary? zamówił „chińskie Webasto” od Vevora. To jest takie urządzenie, które przepala ropę na hałas i tlenek węgla. Ale dla mojego starego to było za mało. Stwierdził, że rura wydechowa wyrzuca „cenne dżule” w atmosferę. Co zrobił ten geniusz?

Wziął stary, żeliwny grzejnik z odzysku, wylał z niego resztki wody i podłączył rurę wydechową z Webasto bezpośrednio do wlotu grzejnika.

– Młody, patrz i się ucz! – krzyczy, uszczelniając połączenie taśmą aluminiową z Hildy i kitem dekarskim. – Spaliny idą prosto w żebra grzejnika! Całe ciepło zostaje w środku, a nie ucieka w kosmos. To jest rekuperacja absolutna! Termodynamika pokonana za 40 dolarów!

Efekt jest taki, że w garażu panuje atmosfera jak w komorze gazowej wymieszanej z sauną. Ostatnio wujek Staszek wszedł do niego na p--o, to po piętnastu minutach wyszedł purpurowy i twierdził, że widzi smoki latające nad warsztatem. Ojciec go wyśmiał:

– To nie smoki, Stasiu, to tylko tlenek węgla się lekko ulatnia, bo uszczelka z Hildy za dwa dolary puściła. Przewietrzy się i będzie git, nie bądź mięczak, patrz jaki ten klucz udarowy od GISAM ma moment!

W zeszły czwartek stary przeszedł samego siebie. Zamówił „inteligentny dom” od Sunstera. Teraz, żeby zapalić światło w kiblu, muszę użyć chińskiej aplikacji, która wymaga dostępu do mojej lokalizacji, kontaktów, aparatu i numeru buta. Oczywiście serwery są w Szanghaju, więc opóźnienie wynosi 5 sekund. Stoisz w ciemności, klikasz, a światło zapala się dopiero, jak już skończysz robotę i wychodzisz. Ojciec twierdzi, że to „system adaptacyjny” i że dom się mnie uczy.

Ostatnio matka chciała, żeby kupił jej porządny mikser. Ojciec tylko prychnął i powiedział, że „zaraz coś wyklika”. Boję się, że za tydzień w kuchni stanie przemysłowa betoniarka od Vevora z doklejonym napisem „Smoothie Maker”, a stary będzie nam robił szejki truskawkowe, używając do tego 2000 watów mocy i silnika, który przy okazji będzie zasilał oświetlenie uliczne w całej dzielnicy.

#aliexpress #pasta #lowcychin #cebuladeals #heheszki #zakupyzchin #chinskiecuda

źródło
raider87 - Mój stary to fanatyk AliExpress i chińskiej myśli technicznej. Pół mieszka...

źródło: 616564815_1324962746344399_2250043923911397440_n

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@raider87: Gisan to ty szanuj kupuje się samą wiertarkę i przejścówkę na baterie parkside, legancko działa ( ͡ ͜ʖ ͡)
Do majsterkowania i jakiś większych prac od czasu doczasu nie ma się czego przyczepić
  • Odpowiedz
Zimą normalni ludzie grzeją farelką albo mają piecyk. Mój stary? zamówił „chińskie Webasto” od Vevora. To jest takie urządzenie, które przepala ropę na hałas i tlenek węgla. Ale dla mojego starego to było za mało. Stwierdził, że rura wydechowa wyrzuca „cenne dżule” w atmosferę. Co zrobił ten geniusz?

Wziął stary, żeliwny grzejnik z odzysku, wylał z niego resztki wody i podłączył rurę wydechową z Webasto bezpośrednio do wlotu grzejnika.

– Młody, patrz
  • Odpowiedz
"rekuperacja absolutna" z rury wydechowej webasto to jest poziom inżynierii którego MIT nie ogarnia. Zakładam że stary ma też w planach ogrzewanie podłogowe z rur kanalizacyjnych?
  • Odpowiedz