Wpis z mikrobloga

Kuzyn wynajmuje pokój w mieszkaniu studenckim. Jest tam 6 pokoi, 5 jest wynajętych, a w ostatnim właściciel trzyma jakieś swoje graty.

Chłopakom schodziło bardzo dużo prądu - rzędu 450-500 kWh miesięcznie. Na początku myśleli, że to przez stare AGD albo przez komputery i monitory, bo wszyscy grają w gry. Policzyliśmy to jednak na kolanie i wyszło, że ni c---a się to nie zgadza i aż tyle nie powinni zużywać.

Pożyczyłem im amperomierz cęgowy, żeby sprawdzili obciążenie na poszczególnych obwodach i poszukali jakiegoś pasożytniczego odbiornika. Posprawdzali po kolei swoje komputery, zaczęli sprawdzać resztę i okazało się, że w tym zamkniętym pokoju coś pobiera bardzo duże ilości prądu (rzędu ~350 W).

Trzasnęli korkami, nie minęły dwa dni i przyleciał właściciel "coś zabrać". Znów trzasnęli korkami, nie minął dzień i znów przyleciał właściciel, ale chyba zorientował się, co jest grane, bo po jego ostatniej wizycie zużycie prądu zniknęło. Niestety wizyty właściciela odbywały się jak nikogo w mieszkaniu nie było i nikt nikogo za rękę nie złapał

Chłopaki mają zdjęcia poboru prądu z amperomierza na obwodzie tamtego pokoju i będą gadać z właścicielem co jest grane. Na szczęście zorientowali się przy pierwszym 3-miesięcznym rozliczeniu prądu.

Słyszałem o wielu wałkach na wynajmie ale koparka kryptowalut (?) mnie zaskoczyła ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#wroclaw #nieruchomosci #wynajem #elektryka
  • 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 571
@bonekropik: Tak licząc na szybko i przyjmując 1 zł za kWh to 350 W daje jakieś 250 zł miesięcznie. Bez tragedii ale faktycznie do wyjaśnienia. Chociaż przy takim zużyciu to koparka słaba raczej. Predzej bym w growbox celował
  • Odpowiedz
Predzej bym w growbox celował

@Viking-: Wow, racja, jeśli to prawda to afera jak s--------n bo typ pewnie chciałby tych wynajmujących dzieciaków rzucić na pożarcie policji :O Tylko czemu po wyłączeniu prądu by mu to oświetlenie/grzanie tam nie wstawało? Gdyby to był serwer to by sie z nim łączył zdalnie chyba że typ niekumaty wcale.
@bonekropik Zbadajcie to koniecznie, są takie kamerki ultra małe z diodą świecącą - może
  • Odpowiedz
Kuzyn wynajmuje pokój w mieszkaniu studenckim.

growbox

@bonekropik: Ostrzeż ich że to jest poważniejsze niż może się wydawać i tego nie można zignorować. Jeśli to prawda z growboxem to to może być afera na cały kraj xD Niech go ostro zaszantażują
  • Odpowiedz
@Viking-: growboxy obecnie na nowych lampach maja male zuzycia pradu, ok 400 w jakby mial juz ciezkiego zawodnika, tak normalnie ok 100-200. plus growbox malo prawdopodobny bo by j----o na cale mieszkanie i klatke.
  • Odpowiedz
@bonekropik: no będą zgłaszać do właściciela, który będzie sędzią we własnej sprawie, spławi ich i powie że jak się nie podoba to w---------ć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Pożyczyłem im amperomierz cęgowy, żeby sprawdzili obciążenie na poszczególnych obwodach i poszukali jakiegoś pasożytniczego odbiornika. Posprawdzali po kolei swoje komputery, zaczęli sprawdzać resztę i okazało się, że w tym zamkniętym pokoju coś pobiera bardzo duże ilości prądu (rzędu ~350 W).

@bonekropik: W jaki sposób oni robili pomiary tym amperomierzem żeby wykryć pobór w zamkniętym pokoju? Nie klei mi się ta historia. Od takich pomiarów to jest watomierz ale amperomierz cęgowy
  • Odpowiedz
@bonekropik: W jaki sposób oni robili pomiary tym amperomierzem żeby wykryć pobór w zamkniętym pokoju? Nie klei mi się ta historia. Od takich pomiarów to jest watomierz ale amperomierz cęgowy w domu

@mocoloco: na roznicowce ktora idzie do tego ostatniego pokoju pewnie?
  • Odpowiedz
@MichauDK: Różnicówka jest jedna na mieszkanie. Pomiar tam pokaże tyle co licznik, pomijając w ogóle że wpychanie takiego miernika cęgowego pod osłonę tablicy rozdzielczej przez amatorów to proszenie się o kłopoty.
  • Odpowiedz
@Mystoo: absolutnie nie wiem o czym mowisz ( ͡º ͜ʖ͡º) a tak bardziej serio to juz nie te czasy co 20 lat temu gdzie sie swiecilo swietlowkami albo lampy pobieraly w ciul niewiadomo ile mocy i w ciul ciepla generowaly
  • Odpowiedz
@mocoloco: Jak najbardziej można zmierzyć taki pobór. Po zdjęciu osłony z skrzynki rozdzielczej wystarczy zakładać miernik na kolejne przewody wychodzące z "bezpieczników" - wyłączników nadprądowych lub różnicówek jednorazowych.

Zmiezony wynik będzie w Amperach, wystarczy go pomnożyć przez standardowe 230V lub zmierzone napięcie.
ZikMiak - @mocoloco: Jak najbardziej można zmierzyć taki pobór. Po zdjęciu osłony z s...

źródło: miernik-cegowy-unit-ut210e-2067234915

Pobierz
  • Odpowiedz
@wawelkor: Widziałem instalacje gdzie był jeden bezpiecznik na pokój, ale nigdy różnicówka. Po jaką cholerę?
@ZikMiak: Można, ale to głupie że aż przykre. Raz że wpychanie cęgów pomiędzy bezpieczniki jest zwyczajnie niebezpieczne bo przy jednomodułowych S-kach tam nie ma dostatecznie dużo miejsca żeby wciskać cęgi.
Zwykle obwody są w mieszkaniu są ułożone inaczej niż "Pokój 1" "Pokój 2" itp. "Gniazdka", "Kuchnia", "Oświetlenie" spoko.

Poza tym wytłumaczcie mi jedno:
- Chcę
  • Odpowiedz
  • 4
@bonekropik: co to jest growbox? O marichuanen chodzi? 350W to nie jest jakoś wcale mega dużo. To już prędzej bym obstawiał, że jakiś serwer tam sobie trzyma.
  • Odpowiedz