Wpis z mikrobloga

@fremmm: zgadzam sie z panem Trelą, ale nie ma nic zlego w nie wiedzeniu czemu inwestujesz w dany sektor. Inna kwestia, ze ludzie mysla, ze jak maja siano w mecie, alphabecie, nvidii i amd to sa zdywersyfikowani
  • Odpowiedz
@fremmm: ja nie wiem co robię i wrzucam all in. Zazwyczaj kończę z torbą na -40%, potem cudem mi to wyciąga, sprzedaję z jakimś skromnym zyskiem 6-8%, a potem walor leci w kosmos i tak do zayebania.

W sumie i tak szczęście głupiego, że mnie nie zeruje ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@fremmm: ale po.co ci dywersyfikacja?
Takiego inwestora jak ty zatrzyma jakiś stop losik czy żałosny take profit?
Po prostu wsadź wszystko z konta na jedną spółkę i jeszcze dobierz z karty kredytowej, no przecież się opłaci,
Ok, just do it
  • Odpowiedz
@Jamniki2: matematycznie zerowe. A jak chcesz zdywersyfikować 20k zloty? Kupisz nieruchomości zloto akcje na kilku kontynentach? Czy lepiej wrzucic w jakiegos penny stocka i liczyć na zrobienie 10x? 20k stracę to bez znaczenia bo to nic w zyciu nie zmieni a kilka dobrych strzałów juz moze pomoc.
  • Odpowiedz
@beatboxer_z_tworek: no właśnie dosłownie takie myślenie jest opisywane w każdej książce o inwestowaniu i krytykowane przez każdego, kto do czegoś w życiu doszedł, to zamiast zgarniać nudne 12-15% rocznie idź na automaty, kilka dobrych strzałów może pomóc xD
  • Odpowiedz
@fremmm: Jeśli inwestujesz znaczną część swojego majątku, to oczywiście, że dywersyfikacja ma sens, bo wartość krańcowa pieniądza maleje.

W uproszczeniu: lepiej jest mieć na 100% 10M majątku, niż 50% szans na 25M, to tak intuicyjnie. Każda kolejna złotówka ma minimalnie mniejsze znaczenie.
Jak to się ma do dywersyfikacji? Im większa liczba niezależnych od siebie instrumentów tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zwrot będzie skrajnie niski lub skrajnie wysoki.
  • Odpowiedz
@Jamniki2: nudne 15% dobre sobie. Wszyscy ci wielcy guru książkowi zbili fortuny na jeleniach albo pochodzą z bogatych rodzin. Ja nie mam czasu bawic sie w prcenty skladane zyc jak dziad i ciulac cale zycie zeby moze w wieku 60 byc milionerem. Zyje tu i teraz.
  • Odpowiedz