Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję pomocy, bo zaczynam kręcić się w kółko.

– Zamówiłem laptopa (Komputronik, zakup przez Allegro)
– 2500 zł zapłacone bonem dla nauczyciela (ważnym do końca 2025)
– 2100 zł dopłaciłem z własnej kieszeni
– Na Allegro status: doręczony 19 grudnia
– Laptopa nie mam do dziś

Kurier twierdzi, że „zostawił u sąsiada”, ale:
– nie podał którego
– żadnej kartki w skrzynce
– żadnego telefonu
– żadnego potwierdzenia odbioru

Zgłosiłem reklamację:
– Komputronik: umywa ręce, bo dostawa przez Allegro
– Allegro: odpowiedzi w stylu „nie mamy pana laptopa i co nam pan zrobi”

Plot twist:
Na początku stycznia sam kurier zgłasza sprawę na policję (!).
Policja ma wejść do mieszkania owego „sąsiada” i zabezpieczyć laptopa.

Od tygodnia cisza – zero informacji z policji, zero laptopa, zero decyzji.

I teraz najważniejsze pytania:
1. Co jeszcze mogę realnie zrobić?
– Rzecznik konsumentów?
– UOKiK?
– Pismo przedsądowe?
– Pozew przeciw Allegro / Komputronik / firmie kurierskiej?

2. Jeśli dojdzie do zwrotu pieniędzy:
– czy oddadzą całość (4600 zł)
– czy tylko 2100 zł, a bon 2500 zł przepadnie?
(bo formalnie bon jest już „zużyty” i ważny tylko do końca 2500 a bez laptopa mogę nim sobie co najwyżej tyłek podetrzeć)

Każda sensowna porada mile widziana, bo czuję się jak między czterema instytucjami, z których każda twierdzi, że to „nie jej problem”.

#allegro #komputronik #kurier #prawo #konsument #policja #zakupyonline #oszustwo #bon #nauczyciel #pomocy #wykopefekt
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pink_Floyd: Komputronik na jakiej podstawie odmawia odpowiedzialności skoro to on odpowiada za doręczenie towaru klientowi? Chyba że są jakieś szczególne warunki że tylko allegro odpowiada ale wątpię
  • Odpowiedz
  • 0
@Adams_GA: o ile dobrze tę ich spychologię rozumiem, to jeżeli zamawiasz coś przez Allegro (a ze Smartem to już w ogóle) to umowę na transport ma podpisaną nie sprzedawca, tylko allegro.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pink_Floyd: Fajni sąsiedzi. Na miejscu policji bym odwiedził miejscowe lombardy.

@mrradar: ja tych ludzi nawet nie znam, 4 lata tam mieszkam w tym bloku (klatka 10 mieszkań) a z widzenia znam może pięciu ludzi. Jak można k---a zostawić towar wart 5000 u randomowego człowieka?
  • Odpowiedz
  • 3
@Pink_Floyd:
Tu sprawa jest skomplikowana. Zacznijmy może od tego kto doreczał przesyłkę. Czy było to DPD czy Allegro Delivery Kurier DPD, bo to są dwie różne firmy kurierskie (ale ten sam kurier na końcu).
Następnie należy zgłosić:
- Reklamację w firmie kurierskiej na zaginięcie przesyłki (można to zrobić nie wcześniej niż po 30 dniach od daty nadania).
- Reklamację u sprzedawcy.
- Skargę na kuriera, za wydanie przesyłki osobie nie uprawnionej (niezależnie od tego
  • Odpowiedz
2. Jeśli dojdzie do zwrotu pieniędzy:

– czy oddadzą całość (4600 zł)

– czy tylko 2100 zł, a bon 2500 zł przepadnie?

@Pink_Floyd: Zwracałem laptopa, kupionego z bonem nauczyciela. Zwrócono mi nadpłatę, a bon nauczyciela został reaktywowany - do ponownego użycia.
  • Odpowiedz