Wpis z mikrobloga

Cześć,

Chcę w końcu kupić złoto i mimo że ceny są obecnie bardzo wysokie, uznałem, że lepiej mieć choć jedną sztabkę niż tylko czekać. Chcę zabezpieczyć się na wypadek niepewnych sytuacji geopolitycznych i ewentualnie w przyszłości dokupywać kolejne sztabki lub monety.

Rozważam zakup w sklepie Tavex.pl i chciałbym upewnić się, czy to solidne miejsce.

Mam kilka pytań dotyczących konkretnych produktów:

1. https://tavex.pl/zloto/zlota-sztabka-valcambi-combibar-20-1-g/ – wygląda bardzo ciekawie, ale cena wydaje się nieco wyższa niż standardowa. Czy warto dopłacać za taką formę, czy lepiej postawić na klasyczną sztabkę większego nominału?

2.
Monety złote**

- https://tavex.pl/zloto/zloty-australijski-kangur-mix-1-oz * Złoty Kangur 1 oz (przedsprzedaż) – próba 999.9. Czy przedsprzedaż jest bezpieczna i bez różnicy?

- https://tavex.pl/zloto/zlota-moneta-krugerrand-1-uncja/ * Krugerrand 1 uncja (przedsprzedaż) – próba 916,7. Cena jest nieco niższa niż Kangura, mimo że zawartość złota jest taka sama. Co wpływa na tę różnicę?

- https://tavex.pl/zloto/1oz-kanadyjski-lisc-klonu-zlota-moneta/ * Kanadyjski Liść Klonu 1 oz – próba 999,9. Tu cena jest wyższa.

3. Czy przy złocie występują jakieś „okazje” na monety?

4. Czy wszystkie te monety mają licencję LBMA i jak to wpływa na ich wartość i bezpieczeństwo zakupu?

Chcę podejść do tego rozsądnie, nie przepłacać, a jednocześnie mieć pewność, że inwestycja jest w pełni legalna i bezpieczna.

#zloto #gielda #inwestowanie #inwestycje #finanse
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piotrek11x: i co zrobisz ze sztabką złota w razie wojny? Wymienisz ją na dwa bochenki? XDDD Na wypadek kryzysu to ja mam konserwy i papier toetowy. Jak będzie wojna to będę je sprzedawał za złoto.
  • Odpowiedz
@piotrek11x: jeśli chodzi o monety złote to wszystko jedno jakie bierzesz - bulion to bulion, bierzesz najtańszy i zwróć uwagę na dostępność - czy obydwie .monety dostaniesz od ręki. W przypadku sztabek czekoladki to cena jest wyższa, bo waga jest niższa i dopłacasz za możliwość "dzielenia". Zobacz sam że cena 4x monety 1/4oz będzie wyższa niż 1oz.
  • Odpowiedz
  • 0
@emenems: W przedsprzedaż z powyższych monet nie bawić się? Czyli nie ma znaczenia czy to będzie np: Kangur czy Krugerrand? Patrzeć na to co jest aktualnie np. w Tavex najtańsze.
  • Odpowiedz
@piotrek11x: nie ma znaczenia czy kangur czy Kruger czy liść czy filharmonik. Po co Ci przedsprzedaż? Bulion to bulion. Dziś kupujesz po dzisiejszej cenie. Jeśli kupujesz w przedsprzedaży robisz zakład z rzeczywistością jaka cena będzie w momencie kiedy dostaniesz monetę. A przy bieżącym popycie licz się z możliwością anulowania, przeciągania itd.

Wejdź na spotprice.pl i zobacz co jest najtańsze i zaznacz "wysyłka w 24h". Sprawdź też metal market, mają promocje
  • Odpowiedz
@vladi_putin: Na wypadek wojny będziesz mieć blokadę wypłat w bankach. Złotówka będzie miała słabą wartość. Twoje aktywa pieniężne są czysto iluzoryczne. Natomiast fizyczną sztabkę złota pakujesz w plecak i s---------z za granicę. A lepszy od złota jest fizyczny BTC z zapisanymi kodami na kartce papieru.
  • Odpowiedz
@piotrek11x: wspolczuję, że nic nie masz i musisz kupowac po aktualnych cenach... z monet najbardziej mi się podoba britannia i lisc klonowy. Nowe roczniki mają fajne zabezpieczenia i od razu widac czy prawdziwa czy nie. Raczej szedlbym w monety a nie sztabki.
Złoto na pewno warto mieć jeśli chce się przechować wartosc kapitalu. Odkładnie kasy w papierze jest bez sensu, bo wtedy wartosc tego kapitału spada z czasem dokładnie do
  • Odpowiedz
Wymienisz ją na dwa bochenki?

@vladi_putin: na jeden bochenek. Jedna sztabka za jeden bochenek. Proste.
Albo op bierze, albo umiera z głodu. Przecież nikt mu nie wyda reszty. No chyba, że do tego chleba dorzuci krowę, kałacha i słoik miodu
  • Odpowiedz
@emenems: @piotrek11x kupuj tak jak kolega powiedział monety. Mało kto się orientuje, że przewóz złota jest ryzykowny i ograniczony przez granicę. Wyjątkiem są monety. Jeżeli kupisz złote dolarowki to przejeżdżając przez granicę możesz zadeklarować ich wartość równą wartości która widnieje na monetach. Takie monety są akceptowane w obiegu handlowym i tak samo uznaje się cenę która widnieje na monecie niezależnie od tego ile ma zawartości kruszców. Przykładowo złote 5$
  • Odpowiedz
i co zrobisz ze sztabką złota w razie wojny?

@vladi_putin: w czasie wojny lepiej nie mieć sztabki złota niż mieć, bo jak ktoś będzie o tym wiedział to za taką sztabeczkę może zabić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
lepiej być z większością, która takiej sztabeczki mieć nie będzie

w sumie z zapasami jedzenia podobnie, jak mieć to lepiej po cichu bo na wojnie to jest pretekst do
  • Odpowiedz